Jedinečný koncert v hlohoveckom Empírovom divadle

  • Kultúra a spoločnosť
  • 17. marca 2016, 21:07
  • Autor:i-rč

Projekt LONGITAL SUITA je spojenie tria Longital, sláčikového kvarteta a zvukového majstra do jedného celku – medzi týmito ôsmimi rovnocennými osobnosťami funguje zvláštna chémia, muzikantský rešpekt a priateľstvo. Divotvorný a živelný koncert zostavený z najsilnejších piesní Longital s veľkým úspechom odpremiérovali na festivale komornej hudby Konvergencie v septembri 2015.

Turné Longital

Turné Longital Suita 2016, podporené vydaním rovnomenného živého albumu z premiérového koncertu, má len tri plnohodnotné zastávky, na západnom Slovensku práve v unikátnom Empírovom divadle v Hlohovci vo štvrtok 24. marca o 20. hodine.

Autorom aranžmánov je Slavo Solovic, skladateľ, úspešne prekračujúci hranice medzi populárnou či alternatívnou muzikou a svetom klasickej hudby. Longital Suita je inšpirovaná klasickou formou suity, no zároveň rúca zaužívané spôsoby kombinácie rockovej skupiny so sláčikmi. Piesňové krajiny Longitalu sú preložené do jazyka nových nástrojov s obdivuhodnou ľahkosťou a bez strát na význame, zážitku či pôvodnom charaktere. Podrobnosti o koncerte sú na adrese: https://www.facebook.com/events/530507123793927/.

Hudobné teleso

Hudobné teleso Longital založili Daniel Salontay a Shina. Názov si požičali z historického názvu kopca Dlhé diely, kde skupina žije. Kozmopolitný názov korešponduje so životom partnerskej dvojice – pravdepodobne najrozcestovanejšia slovenská skupina má za sebou koncerty v dvanástich krajinách Európy, v Amerike a Kanade.

V roku 2010 získala skupina hlavnú cenu Nadácie Tatra banky v kategórii hudba. V roku 2014 sa ku skupine pridal staronový bubeník a klavirista Marián Slávka a v máji 2015 Longital už ako trio vydali štúdiovú novinku pod názvom „A to je všetko?“.

Sláčikové kvarteto

Sláčikové kvarteto tvoria virtuózni a renomovaní hudobníci. Slavo Solovic, klasický vzdelaný hudobník a popredný slovenský aranžér sa postará o violový part. Violončelista Jozef Lupták, absolvent Royal Academy of Music London, virtuózny sólista s úctyhodným žánrovým rozsahom od tradičnej hudby cez súčasnú až po improvizovanú hrá na violončele. Huslista Štefan Filas, koncertný majster košickej Štátnej filharmónie, spoluzakladateľ Gustav Mahler Jugend Orchester, sa venuje medzižánrovým presahom komornej a klasickej hudby, pôsobí v komorných telesách na Slovensku i v zahraničí. Huslista Milan Adamec, hudobný druh a spolužiak S. Solovica, vedúci skupiny druhých huslí v orchestri SND, sa venuje vzdelávacím koncertom a aranžovaniu.

Cena vstupeniek na koncert je 15 eur na mieste, 12 eur v predpredaji v AXA klube na Námestí sv. Michala č. 2 v Hlohovci každý pracovný deň od 10.00 do 12.00 a od 13.30 do 15.30 h. Lístky si záujemcovia môžu zakúpiť aj cez internet na stránke http://www.slnkorecords.sk.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 7. mája 2024
Meniny má Monika, zajtra Ingrida