Vrbové prispeje novonarodeným deťom

  • Spravodajstvo
  • 26. februára 2016, 08:30
  • Autor:am

Dvojice si zakladajú rodiny v čoraz vyššom veku, čo sa prejavuje na masívnom starnutí populácie. Mesto Vrbové si uvedomilo, že materiálne zabezpečenie je v súčasnosti dôležité, a preto sa rozhodlo začínajúce rodiny finančne podporiť. Deťom, narodeným od začiatku roku 2016, vyplatia 50 eur a zasadia stromček.

„Ako predstavitelia mestskej samosprávy vieme, že v ľuďoch je potenciál a v mladých budúcnosť. Chceme dať preto rodičom najavo, že si vážime ich rozhodnutie darovať život a vychovávať deti,“ informovala Ema Maggiová, primátorka Vrbového. Na päťdesiateurový príspevok od mesta má nárok každé novorodeniatko s rodičmi s trvalým pobytom v mestečku so šikmou vežou. Zasadený stromček ponesie dokonca meno bábätka.

„Financie poskytneme z rozpočtu mesta, ich výška závisí od počtu narodených detí,“ uviedla primátorka. Vlani pribudlo 54 nových Vrbovčanov. „Nie je to veľa, na svet prichádzal ročne aj dvojnásobok detí. Veríme, že rôznymi opatreniami štátu, ale i samosprávy sa podarí čísla zvýšiť. Nám však nejde o štatistiku, ale o mesto, jeho budúcnosť, a najmä o človeka,“ povedala E. Maggiová.

Miesta na výsadbu stromčekov vyberú priebežne, podľa potreby rozširovať mestskú zeleň. O konkrétnu lokalizáciu sa postarajú odborní pracovníci útvaru výstavby a životného prostredia tamojšieho mestského úradu. „Nateraz je vytypovaná lokalita areálu II. Základnej školy na Komenského ulici,“ prezradila primátorka. Vysadia listnaté aj ihličnaté stromy. „Tie prvé pre dievčatá a druhé pre chlapcov. Výber konkrétnych drevín prispôsobíme potrebám danej lokality,“ dodala E. Maggiová. Slávnosť s novorodencami plánujú organizovať štvrťročne s verejným sadením stromčekov.

Radia aj pri laktácii


Približne rok, ako ďalšia aktivita spojená s pôrodnosťou v meste, funguje Podporná skupina dojčenia. Vedie ju certifikovaná laktačná poradkyňa Kristína Kubranová pre dojčiace mamičky s detičkami, tehotné ženy a všetkých záujemcov o tému dojčenia a vzťahového rodičovstva. Vo Vrbovom pri vítaní nových občanov do života dostanú aktéri ako dar od mesta aj publikáciu občianskeho združenia MAMILA – Praktický návod na dojčenie.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 8, ktoré je v predaji od 23. februára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel