Hoteláci sa prezentovali v Poľsku

  • Mladí dnes / Školy
  • 26. februára 2016, 08:17
  • Autor:Elena Grúňová/am

Študenti Hotelovej akadémie Ľudovíta Wintera v Piešťanoch majú za sebou tretiu mobilitu v rámci projektu Erazmus+ s podtitulom Európou za poznaním. V poľskom meste Cieszyne prežili od pondelka 25. do štvrtka 29. januára niekoľko zaujímavých chvíľ.

Hneď po príchode každá škola zapojená do projektu prezentovala prípravu jedál v národných kuchyniach. Slovenskú si v anglickom jazyku pripravili Emil Adamkovič a Michal Zámečník. Zahraniční študenti sa predstavili aj s českou, poľskou a francúzskou gastronómiou. Po obede absolvovali workshop, metódou Sous-Vide pripravili niekoľko chutných jedál a večer si užívali krásy mesta Cieszyne.

Na druhý deň si študenti prezreli Hotel Golebiewski vo Visle, navštívili pamätnú izbu Márie Gwarek s čipkami. Odtiaľ sa na saniach presunuli do Ziwiec, kde si na obed zajedli špeciality z klobáskovej opekačky.

V stredu si baristi Adrián Krišák, Šimon Janík, Ladislav Fajin a barman Daniel Cisár odskočili reprezentovať školu do českej Ostravy na AHOL CUP. Súťažilo sa v netradičnom industriálnom prostredí multifunkčnej haly GONG, bývalom plynojeme Vítkovických železiarní. Cez prestávku sa vyviezli na tamojší najvyšší geografický bod, neďalekú BOLT TOWER. Z pôvodnej vysokej pece je teraz zriadená kaviareň s vyhliadkovou terasou.

V posledný deň po trojhodinovej prehliadke Osvienčimu Piešťanci navštívili historický Krakov, druhé najväčšie mesto Poľska. Po spomínaní na holocaust si prezreli Collegium Malus, budovu najstaršej krakovskej Jagelovskej univerzity. Prešli sa tiež po Kráľovskom hrade a Wawelskej katedrále. Prehliadku Krakova ukončili na Hlavnom námestí so známou bazilikou, kde sa tento rok uskutočnia Svetové dni mládeže.

S treťou mobilitou sa študenti rozlúčili vyhodnotením projektu a prípravou poslednej etapy, aprílovej návštevy francúzskeho mesta Bazeille.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 8, ktoré je v predaji od 23. februára.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek