Starosti s operencami neskončili

  • Spravodajstvo
  • 25. februára 2016, 10:30
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Problematické havrany na Ulici A. Hlinku v Piešťanoch sa podľa miestnych na hniezdiska pred ich oknami na jar vrátia. Na nadmernú hlučnosť týchto operencov sa obyvatelia domov sťažujú už niekoľko rokov a petíciou na ňu upozornili aj radnicu.

Úradníci sa ich sťažnosťou zaoberali a vybavili na ministerstve životného prostredia patričné povolenia na odstránenie hniezd a úpravu stromov tak, aby sa čierni krikľúni presťahovali do vhodnejšej lokality, napríklad mestského parku či na Vážsky ostrov, kde nedôjde ku konfrontácii potrieb ľudí a havranej populácie.

Znenie povolenia od ministerstva vyvoláva otázniky. Priestor medzi obytnými domami číslo 56 a 55 je síce v zmysle požiadavky obyvateľov od hniezd vyčistili, ale ich odstránenie v stredovom páse medzi vozovkami spôsobilo, že pred domom ostali a konflikt medzi havranmi a civilizačnými potrebami miestnych v tejto lokalite nerieši.

Voči povoleniu, ministerstvom životného prostredia vydanému 18. augusta minulého roka, sa v zákonom stanovenej lehote nik neodvolal a nezrovnalosť v definícii lokalít ostala. Stalo sa tak možno i z dôvodu, že v tom období prišla takzvaná optimalizácia chodu mestského úradu. Primátor Miloš Tamajka pracovníkov odboru životného prostredia do jedného z úradu vyhodil a odovzdal im dekréty s tvrdením, že z dôvodu prekážky na strane zamestnávateľa nie sú na pracovisku počas výpovednej dobe vítaní. Tak sa zrejme stratila kontinuita riešenia problému s operenými výtržníkmi a vďaka „vydarenej“ optimalizácii skutočných odborníkov na životné prostredie na radnici ani k dnešnému dňu nenájdete.

Mesto po nadobudnutí platnosti povolenia muselo striktne dodržať jeho text. „Ďalšie hniezda na drevinách v lokalite sídliska A. Hlinku nemôžeme odstraňovať, nakoľko by sme konali v rozpore s rozhodnutím ministerstva životného prostredia. O vydanie nového rozhodnutia na udelenie výnimky by Mesto Piešťany muselo opäť požiadať,“ informovala hovorkyňa mesta Eva Bereczová.

Obyvatelia lokality kúpeľného mesta, obľúbenej i celoročne zákonom chráneným havranom čiernym, s napätím očakávajú, ako sa situácia v najbližších týždňoch vyvinie. „Ak sa havrany vrátia, určite budeme riešenie opäť požadovať, i keď mi je veľmi ľúto, že pre zbabranú úradnícku robotu dva roky našej snahy sa zrejme ukážu ako premrhaný čas,“ povedal aktivista Ladislav Mihalčík.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 8, ktoré je v predaji od 23. februára.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián