Skontrolujte si občianske preukazy

  • Spravodajstvo
  • 23. februára 2016, 08:19
  • Autor:am

Parlamentné voľby sa nezastaviteľne blížia. V sobotu 5. marca rozhodneme
o zložení Národnej rady SR na nasledujúce štyri roky, preto kandidáti tvrdo bojujú o každý jeden voličský hlas. Zmariť šancu rozhodnúť o budúcnosti Slovenska môže voličom nielen nerozhodnosť a nedôvera voči jednotlivým stranám, ale i nečakané udalosti vo volebnej miestnosti.

Po zmene trvalého bydliska, priezviska či iného údaju z občianskeho
preukazu potrebuje každý občan novú kartičku. „V prípade neplatného dokladu voličovi na polícii vystavia Žiadosť o vydanie občianskeho preukazu, plnohodnotne nahrádzajúcu preukaz totožnosti,“ informovala Andrea Dobiášová, hovorkyňa Ministerstva vnútra Slovenskej republiky. Vybavíte ju najneskôr deň pred voľbami, ak „občianku“ stratíte na piatkových zábavách alebo sobotňajších nákupoch, máte smolu!

Staršie ročníky si spomenú, že ak nesedeli ich údaje v zozname voličov s tými v občianskom preukaze, mohli odvoliť po identifikácii dvomi hodnovernými svedkami. Dnes už to neplatí, potrebujete doklad. Zoznamy sa kompletizujú približne mesiac pred voľbami, ak nový preukaz totožnosti dostane volič v tomto období, rozdielom v dokumentoch sa asi nevyhne. Odvolať sa môže na rodné číslo, no je na posúdení volebnej komisie, či ho k urne pripustí.

Volebné lístky sa nepokúšajte vyniesť von z miestnosti, hrozí vám pokuta až 30 eur. „Pokute vo volebnej miestnosti sa volič vyvaruje sledovaním pokynov okrskovej volebnej komisie. Ak vo volebnej miestnosti zachová poriadok a nepoužité hlasovacie lístky pred odchodom vloží do schránky určenej na ich odkladanie, všetko vykoná v súlade so zákonom a dôstojne naplní svoje občianske právo hlasovať,“ dodala A. Dobiášová.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 8, ktoré je v predaji od 23. februára.



0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 5. mája 2024
Meniny má Lesana, zajtra Hermína