Poznámka: Transparentnosť po píščansky

  • Spravodajstvo
  • 23. februára 2016, 07:30
  • Autor:Tibor Hlobeň

Pozorne sledujem predvolebnú kampaň najmä politikov, kandidujúcich do veľkého parlamentu z piešťanského regiónu. Prvý veľký výdych od úľavy prišiel, keď som nikde nenašiel Miloša Tamajku.

Nebudem rozvádzať dôvody, hádam stačí, keď odcitujem úvod jeho e-mailovej odpovede na moju otázku o používaní mestskej bankomatovej karty: „Dovoľujem si vyjadriť potešenie nad skutočnosťou, že regionálna tlač prejavuje záujem o verejnú kontrolu používania prostriedkov mesta v súlade so zákonnými a internými normami na ich používanie. Zároveň týmto ubezpečujem Vás aj občanov mesta, že všetky tieto prostriedky sú používané v súlade s Internou smernicou o rozsahu a spôsobe použitia výdavkov na reprezentačné a propagačné účely mesta Piešťany č. 7/2013.“ No uznajte, takýto zásadový človek by v Národnej rade SR pôsobil ako biela vrana.

Presne v tom istom duchu i tými istými slovami začal na rovnakú otázku zodpovedať aj piešťanský viceprimátor Michal Hynek. Po „prelistovaní“ jeho webových stránok som pochopil, že odpoveď odkopíroval asi preto, lebo pre kampaň do slovenského parlamentu nemá čas na nič iné. Neustále zdôrazňovanie potreby transparentnosti, likvidácie korupcie a ochrany obyčajných smrteľníkov pred oligarchami ma utvrdilo v presvedčení, že zvyšok odpovede bude dôkladný, presný a vyčerpávajúci.

Z miery ma nevyviedla ani druhá časť odpovede, odďaľujúca zverejnenie používania prostriedkov mesta o osem dní, podľa zákona o slobodnom prístupe k informáciám. Spokojne som večer sadol do auta a minul pred rušnou križovatkou bilbord Hynekovho straníckeho šéfa, multiotecka Borisa, kde ma v rámci predvolebnej kampane uisťoval, že on a jeho suita sú rodina, a nie politici. Na poslednú chvíľu som sa vyhol vyblýskanému tereňáku a tento manéver zahlušil vo mne červíka pochybnosti o nepolitickej minulosti a súčasnosti piešťanského viceprimátora, figurujúceho na „rodinnej“ kandidátskej listine.

Ten červík sa vrátil, keď som po ôsmich dňoch dostal z mestského úradu odpoveď o predĺžení lehoty na odpoveď. Prešlo ďalších osem dní a teraz už viem, že M. Tamajka mohol pokojne kandidovať do veľkého parlamentu a M. Hynek sa tam nestratí, naopak, v prípade zvolenia nájde veľa kamarátov na porovnávanie píščanskej transparentnosti s jej odnožami v iných slovenských regiónoch! Na konkrétne otázky, kto s kým a kedy sedel, rokoval a pritom zajedal a potom platil z mestskej karty, som s výnimkou platieb pri otvorení letnej kúpeľnej sezóny dostal „transparentnú“ odpoveď od oboch čelných predstaviteľov mesta Piešťany: „Pracovný obed s investormi alebo obchodnými partnermi.“ A tak som túžil konkrétne spoznať aspoň podnikateľa, ktorý rieši svoje zámery počas obedov v jednom z bratislavských fastfoodov!

Za lekciu z transparentnosti však považujem odpoveď na otázku o platbách v hoteli Thermia Palace zo dňa 23. júna 2015 v celkovej výške 1167 eur: „Išlo o občerstvenie počas Otvorenia letnej kúpeľnej sezóny zo dňa 8. 6. 2015 v sume 611 eur a o slávnostný obed pre delegácie partnerských miest počas Otvorenia letnej kúpeľnej sezóny 2015 zo dňa 8. 6. 2015 v sume 556 eur. Jednalo sa o služby, na ktoré nebolo možné vopred vystaviť faktúru, pretože sa nedala predpokladať výsledná suma a bežne sa výdavky na tento druh služieb hradili mestskou kartou.“

Čo na to povedať, hádam len to, že človek sa učí po celý život. Doteraz som si myslel, že na služby sa v samospráve vystavuje vopred objednávka s predpokladanou sumou, ale oceňujem, že keď sa po dvoch týždňoch M. Tamajka s M. Hynekom dozvedeli, čo všetko sa v Thermii skonzumovalo, ozlomkrk bežali k najbližšiemu bankomatu a platbu uhradili v hotovosti. Zrejme sa v návale transparentnosti hanbili, že partnera tak dlho nechali čakať a vypísanie objednávky, jej zavesenie na mestský web i podobný postup pri prevzatí faktúry by tento čas len zbytočne predĺžili, či? V poslednej chvíli tak zabránili strate dôvery, čo sa v októbri minulého roku za podobne „transparentné“ nakladanie s mestskými peniazmi nepodarilo bývalej prednostke Dáši Rehákovej, hoci jej k dobru slúžilo, že eurá nakoniec vrátila do pokladne!

Som cynik, a preto tak aj skončím. M. Hynek sa v súvislosti s prvým článkom o platbách mestskou kartou v Piešťanskom týždni vyhrážal redakcii trestným oznámením za šírenie nepravdivých údajov a poškodzovanie jeho dobrého mena. Stavím sa o fľašu šampanského, že tak nespraví! A je to škoda, aspoň by sme sa všetci dozvedeli, s kým a prečo obeduje za mestské peniaze!
Tibor Hlobeň

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 10. mája. Tento deň je Svetovým dňom pohybu ku zdraviu. Meniny má Viktória.
  • 10.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 12. mája. Tento deň je Európskym dňom minerálov, Svetovým dňom ošetrovateliek, Svetovým dňom spravodlivého obchodu a Medzinárodným…
  • 12.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 12. mája 2024
Meniny má Pankrác, zajtra Servác