Zabíjačka v Jablonke aj s odvozom na Balaton

  • Spravodajstvo
  • 19. februára 2016, 09:36
  • Autor:vd

V obci Jablonka medzi Krajným a Myjavou neplatí vtip o Eve a jablku, z ktorého ochutnal Adam a zapríčinil tak koniec raja na zemi. V dedinke, zloženej z viac ako dvadsiatich kopaníc, kde je blízko od Jeruzalema k Balatonu, je totiž skutočný raj na zemi. Pravda, ak si človek odmyslí ranné kikiríkanie kohútov. Tí si v sobotu 13. februára privstali, aby zobudili majstra mäsiara a jeho pomocníkov na obecnú zabíjačku. Nechýbali na nej aj piešťanskí chalupári.

Sviňa už visela, z kotlíkov sa valil dym aj para. Gazdiná v širokých kopaničiarskych sukniach v bielom ručníčku pobehovala s miskami a rozdávala príkazy. Poslúchali ju chlapi aj ženy. Niet divu, v kroji sa skrývala starostka Anna Cigáneková.

Špeciálny jabĺčkový chren


„Kde je paprika?“ pýtal sa chlap, čo chcel okoreniť pomleté mäso na klobásky. „Donesiem ju z domu, už sa minula,“ ponúkla sa akási žienka. Vonku pršalo a počasie pod psa zapríčinilo, že drvivú väčšinu prác presunuli do obecného domu. V peci sa piekli chrumkavé rebierka, jaterničky i klobásky. Chlapi mleli varené mäso aj kože na tlačenku. „Kde je ešte jedna paprča, hádam to prasa nemalo len tri nohy,“ pýtal sa majster kuchár.

Prví hostia už mali za sebou koštovku lahodnej pečienky v čepci i pečienkový guláš. Zajedali ho chlebom a k ďalšiemu pokrmu si krájali cibuľu. V pohároch na stolíku v kuchyni sa usmievala kápia v oleji, bordovou farbou sa pýšila cvikla s chrenom, ako vojaci stáli sterilizované uhorky. Nechýbala paprika plnená kyslou kapustou.

Špecialitou Jablonky je starostkin jabĺčkový chren. K čerstvo upečeným jaterniciam, krvavničkám, klobáske, chrenovej polievke, plnenej panenke, oškvarkom či tlačenke si prichádzajúci hostia pýtali rýdzo domáce pochutiny. „Naše gazdinky upiekli i šišky, zázvorníky, syrovníky a množstvo ďalších lahodných zákuskov a košíčkov,“ vychvaľovala ženičky A. Cigáneková.

Poďte sa nami na Balaton


Vonku sa na chvíľu vyjasnilo. Od osady Matejovec dupotali cválajúce kone. S dvoma vyčesanými paripami zapriahnutými vo voze docválali do centra obce muži v dlhých hnedých plášťoch s westernovými klobúkmi na hlavách. „Poďte s nami na Balaton,“ kričali furmani Jozef Michalica a Ľudovít „Lajko“ Balog. „Tak ďaleko? Veď je zima…“ zneli odpovede prítomných. Ukázalo sa, že Balaton je vodná nádrž asi polhodinu cesty koňmo od obecného úradu. Neďaleko tabule s nápisom Jeruzalem. „Cez leto, počas konferencie Unesca, sa tu vozili jej účastníci. Divili sa, že v Jablonke je blízko od Jeruzalema k Balatonu. Ale chybne som zveril opraty Číňanke, skoro nás aj s vozom vykotila do potoka,“ smial sa J. Michalica.

Popoludní sa na obecný úrad začínali schádzať ľudia. Prišiel aj starosta družobných moravských Nivníc Miroslav Vykydal s kolegami. Holými rukami „koštovali“ ešte teplé oškvarčeky. Voňali aj chutili rovnako dobre ako všetky pripravené pokrmy.

Majstrovi mäsiarovi asistovali poslanci aj starostka.

Mäso mleli poslanci


Vonku hasiči ponúkali pálenku na zahriatie, vnútri pobehovali už od rána členovia Jednoty dôchodcov. Poslanci obecného zastupiteľstva vyhrnuli rukávy až nad lakte, miešali, krájali i porciovali zabíjačkové lahôdky. Popoludní a večer vyhrávala kapela Šramel.

Málo obcí na Slovensku sa môže pochváliť tým, že konšeli vlastnoručne zabili, rozporciovali a pripravili kompletné zabíjačkové menu. „Ďakujem všetkým, čo sa podieľali na tejto akcii. Hostinu prichystali Ľubica Babincová, Kristína Bláhová, Elena Zmeková, Ingrid a Jozef Michalicovci, Jana a Pavol Otrubčiakovci či Ivan a Anna Žákovci. Nesmiem zabudnúť na dvoch Mariánov Michaličkovcov a ich kolegov z hasičského zboru. Všetkému šéfoval mäsiar Pavol Zeman a jeho pomocníci – naši poslanci,“ skonštatovala starostka.


Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 7, ktoré je v predaji od 16. februára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 7. mája 2024
Meniny má Monika, zajtra Ingrida