Letáky plnia svoju funkciu – lietajú

  • Spravodajstvo
  • 18. februára 2016, 08:40
  • Autor:Drahomíra Moretová

Každý týždeň je nielen náš dom doslova zavalený množstvom letákov, časopisov, reklám. Kedysi ich roznášali tak, že vždy niekomu zazvonili a distribútor ich položil na stolík. Ak nikto neotvoril, nechal ich pri dverách a kopu zaťažil kameňom.

Minulý rok sme si namontovali schránky zvonka aj s priestorom na letáky. Väčšina distribútorov ich tam vloží. Ale tí, čo nechcú alebo nevedia počítať, položia veľkú kopu na zem, pretože do schránky nevojde. V našom vchode je 16 bytov, ale letákov minimálne pre 50 domácností. Samozrejme, všetko končí v koši na papier. Aký to má význam, keď to nevkladajú priamo do každej schránky?!

V utorok 9. februára fúkal silný vietor. Neviem, kedy roznášali reklamné noviny, ale opäť – veľkú kopu položili na schody a ani sa neunúvali ju zaťažiť. Povinnosť vložiť do každej schránky (okrem tých s nálepkou „Nevhadzovať letáky“) jeden leták ostala nesplnená a prišlo plytvanie. Vietor spôsobil, že o chvíľu trávnik pod oknami prikryli letáky. Môj muž aj so susedou ich vyzbierali, ale onedlho prileteli z ďalšieho vchodu i domu.

Klasický prípad porušenia Všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o čistote. Veď keby toto každý beztrestne robil, tak je naše mesto papierové kráľovstvo. Distribútor by si mal skontrolovať prácu svojich kolportérov. Vo VZN o čistote mesta číslo 26 z roku 2008 sa zakazuje znečisťovanie verejných priestranstiev.

Navrhujem novelizovať túto mestskú právnu normu zmienkou o distribútoroch letákov, lebo je tu len bod: zákaz znečisťovania verejných priestranstiev. Podľa neho je zakázané umiestňovanie plagátov, ponúk, inzerátov a podobne mimo plôch na tento účel schválených mestom.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 7, ktoré je v predaji od 16. februára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 5. mája 2024
Meniny má Lesana, zajtra Hermína