Komentár: Rozpočet ako v krčme u Mokrého lakťa

  • Spravodajstvo
  • 18. februára 2016, 09:27
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Konečne sa vedenie mesta Piešťany a poslanci, ktorí vzišli z komunálnych volieb v roku 2014, dočkali. Po prvý raz prerokujú vlastný návrh mestského rozpočtu. Ako to dopadne? Poslanci deklarujú nesplnené prísľuby pri jeho tvorbe a primátor sa zas nechal počuť, že k ich požiadavkám pristúpil až nadštandardne.

Iskrenie a nezhoda predstáv sa naplno prejavili už počas zastupiteľstva na sklonku minulého roka. Primátor Miloš Tamajka napriek veľkej nevôli, ale pod poslaneckým tlakom žiadny návrh na rokovanie nepredložil. Na adresu toho dokumentu si však vypočul množstvo obvinení z diletantstva pri jeho tvorbe. Schvaľovací proces preložil na februárové rokovanie poslaneckého zboru a poslanci dostali prísľub neformálnych stretnutí. Počas nich sa mal návrh zosúladiť k vzájomnej spokojnosti. A slovo MAL je nutné zdôrazniť.

V druhej polovici januára sa návrh rozpočtu zjavil oficiálne vyvesený na internetovej stránke mesta. A na počudovanie poslancov chýbalo v ňom takmer všetko, čo považovali za dohodnuté, a naopak, obsahoval takmer všetko, s čím v rámci neformálnych stretnutí nesúhlasili.

Veľké problémy s návrhom rozpočtu naznačili rokovania mestských komisií, kde ich členovia len nechápavo krútili hlavami. Pravá komplikácia sa dostavila na stretnutí mestskej rady. Primátor pred prerokovaním návrhu rozpočtu urobil prestávku a pozval si členov rady na poradu mimo očí verejnosti. Po pätnásťminútovej pauze bez záujmu o diskusiu a v rozpätí hádam jednej minúty členovia mestskej rady zaujali postoj v duchu ani ryba ani rak a všetci sa hlasovania zdržali.

Informácie o udalostiach za dverami sú značne protichodné. Členovia mestskej rady tvrdia, že sa zdržali hlasovania z procesného dôvodu. Množstvo námietok by v rámci oficiálneho zasadnutia nezvládli prerokovať, a tak sa musia opäť pracovne stretnúť a návrh upraviť.

Niečo tu však nesedí. Ak poslanci deklarujú nutnosť množstva zmien v rozpočtových kapitolách, tak návrh, visiaci na stránkach mesta s predloženým na mestské zastupiteľstvo bude mať pramálo spoločné. Podľa posledného stanoviska M. Tamajku pôjde do zastupiteľstva 18. februára pôvodne zverejnený a poslancami tak kritizovaný návrh.

Potom uniká pointa, o čom vedenie mesta s poslancami chcelo rokovať? Veď primátor to s krátkym odstupom času vidí úplne inak a pre regionálnu televíziu vyhlásil, že do návrhu pripustí pri schvaľovaní tri maximálne štyri zmeny, pričom poslanci ich majú podľa posledných informácií pripravených šesťdesiatdva!

Na rokovaní zastupiteľstva sa črtá slušná dramatická zápletka. Silu jej dodáva i Tamajkovo verejné poučenie, venované „prvoposlancom“, že rozpočet nie je žiadna dogma, ale len skupinka čísel, ktoré sa môže v priebehu roka bez problémov meniť. Ak mu túto poučku, hodnú Nobelovej ceny za ekonomiku, zastupiteľstvo „zožerie“ a návrh rozpočtu vo zverejnenej podobe priklepne, tak sa poslanci budú aj s Tamajkom schádzať s rovnakou intenzitou ako štamgasti v krčme u Mokrého lakťa, aby skupinku čísel upravovali v prospech bezproblémového chodu mesta. Primátor totiž pozabudol, že má po poslaneckom uznesení právo presúvať v rozpočte položky len do sumy tritisíc eur.

Ako to dopadne, sa dozvieme 18. februára. V tento deň sa poslanci zídu ako tradične v mestskej knižnici, ale v netradičnom čase, už od 10.00 h. Vyhnú sa tak nočnému rokovaniu? 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 5. mája 2024
Meniny má Florián, zajtra Lesana