Fontána sa zrodila na objednávku mesta

  • História
  • 18. februára 2016, 08:30
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Vyjadrenie Eduarda Strapatého, prednostu Mestského úradu v Piešťanoch, na januárovej mestskej rade, že samospráva nemôže do opravy fontány pred kinom Fontána investovať, nakoľko mestu nepatrí, nenechalo chladných potomkov jej autora, akademického sochára Ladislava Ľudovíta Polláka. Dielo vyhotovil v roku 1958 na zákazku mesta a podľa nich aj mestu patrí, nakoľko ich otec dostal za vyhotovenie fontány honorár.

L. Ľ. Pollák sa narodil 16. novembra 1912 v Koplotovciach neďaleko Hlohovca, ale takmer celý tvorivý život prežil v Piešťanoch a jeho diela je vidieť vo všetkých kútoch mesta. Prvú prácu pre kúpeľné mesto, pamätník Ludwiga van Beethovena v mestskom parku, vyhotovil ešte v roku 1938. V roku 1946 vytvoril sochu Adama Trajana a v roku 1958 sa pod jeho rukami zrodila na objednávku kúpeľného mesta inkriminovaná fontána umiestnená pri kine, v tom čase s názvom Moskva a v súčasnosti Fontána. Pre mesto, kde žil a aj naposledy v roku 2002 vydýchol, vytvoril dvadsať umeleckých diel.

„O všetky otcove diela v Piešťanoch sa má mesto starať. Nám určite nepatria, veď dostal za ne zaplatené,“ vysvetľuje dcéra autora fontány Miroslava Nowack. Už dlhšiu dobu žije v Nemecku, ale Piešťany má v srdci a v meste troch bratov, tak sa sem pravidelne vracia. S bratmi si želá, aby sa zodpovední konečne spamätali a prejavili starostlivosť o otcove diela. Veď ich v kúpeľnom meste zanechal i pre nasledujúce generácie.

už od roku 1958.

Potomkov akademického sochára nedávno pozvali na mestský úrad. „Kontaktoval nás pán so žiadosťou o doklady, že fontána mestu naozaj patrí. Zatiaľ sme ich nenašli, preto som pozvanie neprijala. Ale mesto by o tom mohlo mať v archívoch záznam,“ povedala M. Nowack. „Na území mestá máme viacero umeleckých diel bez záznamu o majiteľovi,“ tvrdí zase hovorkyňa mesta Eva Bereczová.

Ak by sa vedenie radnice sa zaoberalo vôľou poslancov, vôbec nemuselo k tejto zahanbujúcej situácii dôjsť. „Ešte v úvode minulého roku som inicioval uznesenie, zaväzujúce mestský úrad venovať sa inventarizácii miestnych pamätihodnosti. Ak by uznesenie zobrali vážne, nemuselo to dôjsť až takto ďaleko. Je skutočne hanba pre mesto, že nevieme, komu patria umelecké diela na našom území,“ povedal mestský poslanec Peter Jančovič.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 7, ktoré je v predaji od 16. februára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava