Poznámka: Nevedomosť alebo politické dozrievanie?

  • Spravodajstvo
  • 17. februára 2016, 10:39
  • Autor:Tibor Hlobeň

Tak som sa dočítal na facebookovskom profile nemenovaného poslanca mestského zastupiteľstva v Piešťanoch, že som nevedomý alebo cielene zákerný, keď projekt seneckého podnikateľa na výstavbu krytého bazéna v Piešťanoch nazývam zážitkovým bazénom.

Hádam okrem dvoch výnimiek nikdy nereagujem na sociálnych sieťach, ale za poznámku v priestore, kde vyšiel rozhovor so zástupcom občianskeho združenia Bazén Piešťany, mi to stojí. Nemenujem ani onoho poslanca, lebo mi na sociálnej sieti tiež nevedel prísť na meno. Zdá sa, že nám dorastá v politika, svojou poznámkou totiž dosiahol cieľ, odpútať pozornosť od podstaty problému.

Na úvod malá poznámka. Piešťanský týždeň nie je odborný časopis, preto pomenovanie zážitkový nevychádzalo z presnej formulácie tohto pojmu, „vygúglenej“ na internete, ale malo evokovať zážitok z kúpania, rekreovania sa, nepretekania. Ale podstata rozhovoru spočívala v konštatovaní, či by sa mesto nemalo odhodlať k výstavbe bazéna na vlastné náklady napríklad s použitím prostriedkov z eurofondov a tým umožniť aj mladým trénujúcim plavcom plnohodnotný rast. A paradoxne môže na tom aj zarobiť, pretože výstavba bazéna samosprávou nie je podnikateľský zámer, ale vytváranie plnohodnotných podmienok na zdravý rozvoj občanov mesta, platcov miestnych daní. A práve pre tieto účely môže čerpať zdroje z programov Európskej únie.

Prejdime preto k číslam. Hotel Sorea vypočítal stratu na prevádzke bazéna niekde na úrovni 40 tisíc eur ročne. Preto končí. Občianske združenie Bazén Piešťany má záujem vziať ho do prenájmu, ale náklady na jeho prevádzku neutiahne, preto žiada o členstvo mesto Piešťany. Mesto s tým súhlasí a v návrhu rozpočtu chce prispieť členským vo výške 35 000 eur. Podnikateľ zo Senca určite nepostaví bazén preto, aby ho dotoval. Ak nie je filantrop, ponúkne piešťanským plaveckým klubom prenájom v komerčných cenách. A oni sa boja, že to neutiahnu a opäť ostanú odkázaní na dotáciu, pardon členské od mesta. Ak prispeje, nepriamo podporí aj súkromného podnikateľa a výrazne tým zníži návratnosť jeho investícií. Tomu sa v štandardných demokraciách hovorí skrytá korupcia. A teraz vychádzam z googlu –  korupciou je aj prijímanie prospechu bez úplatku, spravidla osobou zastávajúcou nejakú funkciu.

A to je podstata rozhovoru, resp. jeho zmysel medzi riadkami, od ktorého sa nemenovaný pán poslanec snaží odpútať pozornosť slovnou prestrelkou o zážitkovom bazéne. Keďže ho poznám už viac rokov, domnievam sa, že je obeťou z nevedomosti, jeho iniciatíva nie je cielene zameraná v niečí prospech. Alebo nám naozaj politicky dozrieva?

Tibor Hlobeň, šéfredaktor

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 2. mája 2024
Meniny má Žigmund, zajtra Galina