Hlboká tlaková níž spôsobuje bolesti

  • Spravodajstvo
  • 17. februára 2016, 09:20
  • Autor:pž

Nad Piešťanmi sa v utorok 9. či v stredu 10. februára nachádzala hlboká tlaková níž a ovplyvňovala zdravotný stav meteosenzitívnych ľudí. Problémy mali najmä jedinci trpiaci srdcovo-cievnymi ochoreniami, ale aj pacienti po úrazoch, zlomeninách či operáciách.

„Merania v laboratóriu Školiaceho strediska (ŠKS) na Sládkovičovej ulici v Piešťanoch v stredu 10. februára o 11.25 h zaznamenali najnižší barometrický tlak za posledné obdobie – 971,1 hektopascalu (hPa). Táto hodnota nie je korigovaná na hladinu mora. Barometrický tlak klesol hlboko pod svoju priemernú hodnotu, pohybujúcu sa okolo 1000 hPa. Atypická tlaková níž výrazne zhoršila zdravotný stav mnohých obyvateľov mesta, a nemal im kto vysvetliť, že ťažkosti pominú za deň-dva zmenou počasia,“ uviedol Peter Žúbor zo ŠKS Piešťany.

Dramatické zmeny počasia ovplyvňujú naše zdravie – psychickú a fyzickú pohodu. Lekári uvádzajú, že negatívne pocity, biozáťaž, zažíva až päťdesiat percent populácie. Tlakové níže prichádzajú zo západu, od Atlantiku. Vplývajú i na psychiku, zvlášť u meteosenzitívnych jedincov. Barometrický tlak zhoršuje interné ochorenia, najmä kardiovaskulárne a choroby pľúc. Lekárske výskumy potvrdili priamu súvislosť počasia s počtom infarktov, úrazov, dopravných nehôd či násilných činov. Podľa bioklimatológov týmto ťažkostiam predchádzajú zmeny elektrického potenciálu, vodivosti vzduchovej pokrývky zeme a zmeny elektromagnetického poľa v atmosfére. Zo všetkých prírodných javov okolo nás najviac vnímame zmeny tlaku. Kolísanie tlaku je vždy spojené so zmenami počasia. Barometrický tlak výrazne zvyšuje fyzickú vnímavosť, citlivosť ľudí. Výskumy zistili, že zmena už o 500 pascalov za hodinu (0,5 milibarov za hodinu) vyvoláva bolesti u pacientov s chronickými neduhmi. Ide hlavne o srdcové a cievne ochorenia, priedušky, astmu, migrény, ale tiež ochorenia kĺbov či žalúdka. Zdraví ľudia sú podráždení, malátni, trpia poruchami pozornosti, bolesťami kĺbov i hlavy.

V nedeľu 14. februára ďalšia prudká zmena tlaku zlepšila zdravotnú pohodu. V Piešťanoch nastal obrat o tretej hodine v noci. Od utorka 16. februára sa barometrický tlak vzduchu opäť radikálne zníži a dočasne môžu prísť veľké zdravotné problémy. Bolesti a ťažoby však ustúpia, len čo sa tlak vzduchu dostane do normy.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 7, ktoré je v predaji od 16. februára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 2. mája 2024
Meniny má Žigmund, zajtra Galina