Manželia Hochelovci milujú spev a hru na klavíri

  • Kultúra a spoločnosť
  • 11. februára 2016, 14:18
  • Autor:Viera Dusíková

Sú manželia a milujú hudbu. Krásna operná speváčka i učiteľka spevu na základnej umeleckej škole si za životného partnera zvolila hudobného aranžéra, editora i publicistu. Žijú v Piešťanoch a tvoria tím nadchnutý pre hudbu: Mariana a Peter Hochelovci.

► Odkiaľ vás osud priviedol do Piešťan, vášho nového domova?
Peter: Vyštudoval som na bratislavskom konzervatóriu a VŠMU hudobnú skladbu, teóriu a pedagogiku a v Bratislave som aj tridsať rokov žil. Mojím rodiskom sú však Piešťany, z tohto kraja pochádzajú i rodičia. Takmer všetky prázdniny, sviatky, ba i víkendy ma mali v opatere starí rodičia v blízkych Kostoľanoch a Dubovanoch. Už od prvých „výletov“ s dedkom na „starý rynek“, do mliečneho baru či za labuťkami a neskôr za kultúrnym i turistickým vyžitím rôzneho druhu pre mňa „Pješčany“ symbolizovali hlavné mesto mladosti.
Mariana: Pochádzam zo stredného Slovenska a do Piešťan som sa vôbec prvýkrát dostala až v rámci „rande“ toť s Maestrom. Návraty však bývali pomerne časté, po zopár letných kurzoch Petra Dvorského, odspievaní viacerých koncertov sa mi v Piešťanoch zapáčilo, až som dala Petrovi za pravdu, že je to naozaj celkom dobré miesto pre život.

► Ako ste sa zoznámili?
Mariana:
Neskutočnou náhodouaž na speváckej súťaži Iuventus Canti, keďže sme sa na škole „generačne“ minuli. Peter tam prišiel ako korepetítor akejsi Ukrajinky a mne krátko pred začatím finálneho kola pre náhlu indispozíciu vypadla klaviristka. Mňa aj môj súťažný repertoár videl prvýkrát v živote. Povedal však, že si to trošku prehrá a „nejako to dáme“. Nakoniec sme to „dali“ na Cenu za najlepšie naštudovanie diela dvadsiateho storočia a povedali si, že by možno neškodilo spolu viac cvičiť a vyhrávať.

M. Hochelová účinkuje v rôznych operách a operetách.

► Operná speváčka väčšinu času trávi cestovaním po svete. Chlapi mávajú problémy zvládnuť kariéru úspešnej manželky. Často jej vyčítajú, že nie je doma. Kto u vás varí, upratuje, stará sa?
Mariana:
Ono to určite nie je také dramatické. Pre pracovné a koncertné aktivity je dokonca Peter z domu možno viac než ja. Na druhej strane ako hudobný aranžér, editor i publicista s prácou sčasti „prenosnou“ si neraz bez problémov zbalí notebook a vyrazí do sveta so mnou. Ale aj keď nám to mnohí nechcú veriť, v Piešťanoch sa zdržujeme skutočne prevažnú časť týždňa i roka. Naše domáce zázemie je pre nás vzácne a dôležité natoľko, že z neho vyrážame naozaj iba na otočku alebo čas celkom nevyhnutný. Nuž a dostáť musíme aj pravidelným záväzkom voči tunajšej „zuške“! Doma varenie a upratovanie riešime spoločne. Aj keď vysávač a riady musia baviť viacej mňa. Ale Peter zase radšej nakupuje.

► Mnohé dievčatká túžia byť herečkami, speváčkami… Aký ste mali sen v detskom veku?
Mariana:
Spev ma tešil už odmalička, ale o dráhe opernej „divy“ sa mi ani nesnívalo! Detstvo mi vyplnilo spievanie v kostole či pri heligónke a s operou v plnej paráde som sa stretla až po príchode na konzervatórium. Doteraz celkom nechápem, prečo padlo rozhodnutie práve pre túto školu! Na veľkom hospodárstve v horách pri Žarnovici ma otec ako najstaršiu z troch sestier od detstva vychovával ako „chlapa pre všetko“. Podojiť kravu, pokosiť lúku či rozobrať traktor patrilo pre mňa k prirodzeným veciam, štúdium na strojarine či hnojarine na konci základnej školy tiež prichádzalo do úvahy. No a, priznám sa, uhranutá detektívkou Makepeaceovou, karatistkou Lindou či bojovníčkou Xenou, som dokonca istý čas vážne snívala aj o kariére vojačky či policajtky.

► Ste speváčka i herečka, dokonca riadne dramatická. Vaše podania operných árií sú autentické, viete byť vtipná aj sexi, dokážete vyjadriť zlosť, radosť, pobavenie. Máte dramatizáciu skladieb v krvi?
Mariana:
Nevylučujem trochu dramatického talentu a pódiového exhibicionizmu v sebe; inak by som to, čo dnes robím, vzdala ešte na konzervatóriu. Profesionálne herecké základy mi dali pedagógovia predmetov javiskový pohyb a reč či operného štúdia na vysokej škole múzických umení. Potom prišla samotná prax, ktorá ma naučila a stále učí najviac. Mám za sebou šestnásť operných a operetných inscenácií, spoluprácu s pätnástimi režisérmi rôznej povahy, metód i poetiky. Pri každom naštudovaní som sa učila nejakému novému charakteru a stotožneniu sa s ním, hoci mi aj nebol vlastný alebo blízky. Hodnoverne prepnúť z postavy zlej čarodejnice či nevernej aristokratky do roly cirkusovej zabávačky alebo naivnej sedliackej pipiny naozaj nie je ľahké. Ale keď ma už minule pod blonďavou parochňou nespoznala vlastná svokra, asi už niečo viem.

► Túlate sa svetom – kde všade a s akými operami, operetami?
Mariana:
Túlať sa svetom je v mojom prípade trošku silný výraz. Občas vycestujem spievať do zahraničia, trvalejší život a naháňanie kariéry v cudzine ma však príliš neláka, preto je moje spevácke teritórium najmä československé. V súčasnej sezóne pôsobím ako hosťujúca sólistka opery v Košiciach (Rigoletto, Ariadna na Naxe), Banskej Bystrici (Rigoletto, Cigánsky barón), Opave (Nápoj lásky) a Liberci (Čarovná flauta, Netopier). Teraz vo februári ma čaká ešte premiéra Alciny v Košiciach, v máji Čarovná flauta v Bystrici, nuž a cez prázdniny už štvrté koncertné turné v Japonsku.

Speváci základnej umeleckej školy spievali zo zbierky P. Hochela – Lietala si lastovienka.

► V Piešťanoch učíte deti spievať. Je to radikálny skok, vstúpiť do starobylej základnej umeleckej školy z operného prostredia?
Mariana:
Učenie a spievanie sú pre mňa spojené nádoby. Nemám rada stereotyp, jedno je pre mňa oddychom od druhého. Inou starosťou, iným režimom. Prácu s deťmi mám rada a venujem sa jej už asi desať rokov. Učiť som začala ešte v Žarnovici a počas štúdií pôsobila na jednej z bratislavských umeleckých škôl. „Zuška“ v Piešťanoch je mojou treťou, no bez akéhokoľvek „pochlebovania“ musím povedať, že tu sa cítim najlepšie! Šikovné a svedomité vedenie, kvalitná a moderná výbava, slušné a nadané deti, starostliví, ústretoví rodičia, milí, priateľskí kolegovia. Nemôžem menovať všetkých, ale ľudsky sme si asi najviac sadli s Michalom a Dankou Šintálovcami, mojimi patrónmi na pobočke vo Veľkých Kostoľanoch, a s Jankou Janíčkovou – Hokinou, zhodou okolností niekdajšou spolužiačkou z konzervatória. S ďalším „zuškárskym“ kolegom, Piešťancom Peťom Malým, kedysi maturujúcim na konzervatóriu u manžela, spievame túto sezónu až v dvoch inscenáciách Opery Banská Bystrica, pričom v jednej ako milenecký pár. Svet nie je veľký a Piešťany sú v ňom súradnicou mnohých zvláštnych vecí.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 6, ktoré je v predaji od 9. februára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 6. mája 2024
Meniny má Hermína, zajtra Monika