Topole pri Drahovskej hati vyrúbali

  • Spravodajstvo
  • 10. februára 2016, 08:17
  • Autor:am

Signalizovali cestujúcim v hromadných prostriedkoch, že onedlho vystupujú v Piešťanoch. Z diaľky motivovali miestnych na vale a ukazovali im, aký úsek cesty ešte k hati musia absolvovať. Topole v Drahovciach poznal každý, dnes už sú minulosťou.

Pracovníci súkromnej firmy začali minulý týždeň na žiadosť Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) s výrubom. „Na prístupovej komunikácii a v objekte Slovenského vodohospodárskeho podniku sa nachádzalo 131 topoľov čiernych. Prestarnuté stromy v zlom zdravotnom stave napadali aj škodcovia. Predstavovali riziko pre obyvateľov i prechádzajúce autá,“ informoval Pavel Machava, hovorca SVP. Podľa rozhodnutia nevyhnutnosť výrubu urýchlila možnosť pádu konárov a drevín, priamo ohrozujúca ľudí i majetok.

O likvidácii stromov rozhodli ešte v minulom roku. „Súhlas na výrub udelila v októbri 2015 obec Drahovce. Schválili ho všetky kompetentné orgány,“ povedal P. Machava.

Cesta na drahovskú hať bez stromov nezostane. „Na základe požiadavky Štátnej ochrany prírody uskutoční SVP náhradnú výsadbu 150 drevín,“ dodal hovorca. Podľa rozhodnutia v týchto miestach vyrastú lipy, duby, javory, topole, ale i moruša, čerešňa, orech či lieska. Monotónnosti výsadby zabráni nepravidelné striedanie jednotlivých druhov i počtu drevín. Nové stromy vysadia najneskôr do roka od výrubu. Pravidelné ošetrovanie ich čaká dokonca aj proti ohryzovaniu zvieratami a najmä v lete týždenný prísun desiatich litrov vody.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 6, ktoré je v predaji od 9. februára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 2. mája 2024
Meniny má Žigmund, zajtra Galina