Pol milióna rozdelia hotelke a elektrine

  • Mladí dnes / Školy
  • 4. februára 2016, 10:39
  • Autor:V. Dusíková

V okrese Piešťany predal Trnavský samosprávny kraj (TTSK) vlani nadbytočný majetok v hodnote viac ako milión eur. Polovicu výnosu dostanú Stredná priemyselná škola elektrotechnická (SPŠE) a Hotelová akadémia Ľudovíta Wintera (HAĽW) v Piešťanoch. Peniaze vo výške viac ako 520-tisíc môžu použiť na rekonštrukciu kuchýň a budov. Schválili to poslanci TTSK na svojom výjazdovom rokovaní 21. januára v Gabčíkove.

Výraznú sumu – 801-tisíc eur – získal kraj z predaja Vily Löger, bývalého internátu SPŠE. V ponuke nadbytočného majetku je i budova priemyslovky na Námestí SNP. Elektrikári síce presťahovaním na záhradnícku školu získali pekný areál, ale prišli o vybavenie dielní a laboratórií. Nie sú spokojní ani s vykurovaním.

Keď vtáčka lapajú…


Poslankyňa Iveta Babičová, zároveň pedagogička na SPŠE, priblížila kolegom z kraja situáciu v priestoroch záhradníckej školy. Zastarané stroje, frézy a iné zariadenia pri sťahovaní vyradili, preto sú dielne praktického vyučovania prázdne. Študenti sa nemajú na čom učiť. „Nie je dôležitý len pekný obal, nestačí len pozlátko, ak vo vnútri chýba chutná čokoláda,“ podotkla I. Babičová. Piešťanská poslankyňa upozornila i na nevyhovujúci vykurovací systém. Buď sa v triedach kúri, a to nadmerne, takže treba vetrať, alebo kúrenie nefunguje. Od jari do jesene sa v podkrovných triedach, kde slnko páli rovno na hlavy študentov, nedá učiť, je tam neznesiteľne. Škola dostala pri sťahovaní prísľub vyriešenia klimatizácie a regulácie vykurovania. To všetko ostalo zatiaľ len v rovine vyjadrení.

Naplní sa, keď nie su zahrnuté vo finančnom pláne? Predseda TTSK Tibor Mikuš I. Babičovú ubezpečil, že situáciu v škole dôverne pozná a k riešeniu ďalších úloh pristúpi kraj postupne v etapách podľa potrieb školy a na základe vyhodnotenia odborníkov. Klimatizácia a tienenie podkrovia sa dá podľa neho vyriešiť aj inými spôsobmi takmer bez nákladov. Prisľúbil, že úlohy, ktoré sa kraj chystá na tejto škole vyriešiť, sa dotknú nielen budovy, ale aj areálu. I. Babičová to považovala za slovo džentlmena. T. Mikuš ju ubezpečil, že nejde len o slová.

SPŠE: Na vybavenie učební je aj milión málo


Po presťahovaní SPŠE na Brezovú ulicu, kde od septembra sídlia elektrikári so záhradníkmi, sa ukázalo, že okrem väčšej minuloročnej rekonštrukcie sú potrebné ďalšie finančné prostriedky na dovybavenie odborných učební. Nejde o fazuľky, rádovo pôjde o desaťtisíce eur na zakúpenie špeciálnych typov zariadení a techniky.

Elektrotechnická škola plánuje v nasledujúcom období investovať prostriedky pridelené zriaďovateľom do piatich hlavných oblastí. „Potrebujeme dovybaviť odborné učebne optickou technikou, televíznou smart technikou, technológiou na leptanie plošných spojov a CNC technikou. Čaká nás i rekonštrukcia športového areálu,“ informoval riaditeľ školy Jozef Kolník. „Máme vypracované projekty na dovybavenie školy didaktickou technikou. S predstaviteľkou správcu budov i areálu školy, riaditeľkou Strednej záhradníckej školy Evou Stručkovou, od januára tohto roku intenzívne komunikujeme o použití pridelených finančných prostriedkov na tieto aj ďalšie potrebné účely,“ skonštatoval riaditeľ.

Od začiatku školského roka zabezpečujú v rámci vyučovacích hodín učitelia odborných predmetov spolu s tretiakmi optické siete aj v priestoroch, kde tieto líniové prvky chýbali. J. Kolník konštatoval: „Aj milión eur je málo na vybavenie školy najmodernejšími technológiami, pomáhajúcimi pri príprave žiakov nielen pre vysokoškolské štúdium, ale aj na špecializované konkurencieschopné povolanie.“

Na Hotelovej škole Ľ. Wintera chcú zrenovovať kuchyňu.

HAĽW: Plánujú zmodernizovať kuchyňu


HAĽW svoje priestory modernizovala i rekonštruovala v minulom roku. Na budove školy aj internátu vymenili okná, v priestoroch na bývanie študentov aj elektroinštalácie i stupačky so sociálnymi zariadeniami. Radi by modernizovali a rekonštruovali školskú kuchyňu.

„Komunikujeme zo zriaďovateľom, Trnavským samosprávnym krajom, o plánoch na rekonštrukciu a modernizáciu školskej jedálne v roku 2016. Výšku potrebných finančných prostriedkov presne spoznáme po ukončení verejného obstarávania,“ uviedol riaditeľ Ladislav Blaškovič.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 5, ktoré je v predaji od 2. februára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 9. mája. Tento deň je Dňom Európy a Európskym dňom opery. Meniny má Roland.
  • 09.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 8. mája. Tento deň je Dňom víťazstva nad fašizmom a Svetovým dňom červeného kríža. Meniny má Ingrida.
  • 08.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 9. mája 2024
Meniny má Roland, zajtra Viktória