Dostali darček – protipovodňovú techniku

  • Spravodajstvo
  • 3. februára 2016, 08:19
  • Autor:vd/sita

Vodohospodári dostali pre svoje štyri podniky na území Slovenska päť kráčajúcich rýpadiel, štyri univerzálne nakladače, tri dopravné vozidlá s teleskopickým ramenom a prívesom na kontajnery, množstvo záchranných člnov s nízkym ponorom, výkonných čerpadiel a ďalšiu protipovodňovú techniku. Stalo sa tak v Piešťanoch vo štvrtok 28. januára, len pár týždňov pred parlamentnými voľbami.

Pracovníci Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP), nastúpení na dvore piešťanského závodu, si spomenuli, že naposledy im techniku rozdával Vladimír Mečiar v roku 1998. Tentoraz preberali množstvo výkonnej techniky, schopnej odčerpať za pár minút vodu zo stredne veľkej rieky, z rúk ministra životného prostredia Petra Žiga, ministra vnútra Roberta Kaliňáka a prezidenta Hasičského a záchranného zboru Alexandra Nejedlého. Stroje oficiálne prevzal generálny riaditeľ Slovenského vodohospodárskeho podniku Marián Supek.

Chlapi v nových modrých pracovných odevoch s označením SVP sa úprimne tešili na kľúče k mobilným strojom. Môžu pomáhať kdekoľvek na Slovensku, v prípade potreby aj v zahraničí. Obdivovali tiež multifunkčné kráčajúce rýpadlo i jeho strojníka. Dokázal priblížiť výsuvnú a otáčajúcu lyžicu na milimeter od zápalkovej škatuľky položenej na dlažbe dvora piešťanského podniku. Funkcie tohto zariadenia sa dajú naučiť pomerne rýchlo, ale praktické ovládanie a manipulovanie s obrím strojom zvládol až po dvoch rokoch praxe. „Kráčajúce rýpadlo používame aj pri lanovkách a zjazdovkách,“ uviedol strojník Štefan Lacúch z Terchovej.

P. Žiga pripomenul, že vodohospodári majú k dispozícii vyše dvetisíc strojov a zariadení, len tretina z nich je však v dobrom technickom stave. Vďaka projektu ministerstva vnútra, financovaného z eurofondov, získali 129 strojov v celkovej hodnote viac ako 7,5 milióna eur. Časť si prevzali ešte v minulom roku. „Náš podnik má dôležité úlohy pri ochrane obyvateľov Slovenska pred povodňami. S dnes získanou technikou budeme operatívnejšie zasahovať preventívne, ale aj pri odstraňovaní následkov povodní,“ povedal M. Supek. Podnik dostal techniku od ministerstva vnútra formou výpožičky.

Slovenský vodohospodársky podnik, š.p., je správcom vodohospodársky významných tokov na celom území Slovenskej republiky. Do jeho kompetencie patria okrem iného aj aktívne opatrenia v oblasti protipovodňovej ochrany, najmä udržiavanie korýt vodných tokov v takom stave, aby v prípade vysokých prietokov dokázali bezpečne odviesť vodu a chránili tak životy ľudí a ich majetok.

Poznámka: Postsocialistická predvolebná kampaň



Bodaj by sme mali parlamentné, komunálne, jednoducho voľby na našom malom Slovensku každý týždeň. Takýto povzdych vyvolalo možno len vo mne, ale snáď sme viacerí, minulotýždňové veľkolepé odovzdávanie protipovodňovej techniky na dvore Slovenského vodohospodárskeho podniku v Piešťanoch za účasti ozaj politických špičiek.

Keby tam neprišiel kňaz požehnať nové mašiny, pocit, že oslavujeme 1. máj alebo nebodaj Víťazný február by sa stal asi neodbytným. Vyrovnané šíky usmiatych strojníkov v úplne nových, netradičných montérkach, prázdne reči veľkých politikov a v pozadí napriek zime v dokorán otvorených oknách administratívnej budovy húfy zamestnancov, naťahujúcich krk po tej sláve. Ich vzorné využívanie pracovného času priklincoval zrejme histórie znalý jedinec konštatovaním: „Naposledy sme takto verejne dostávali darčeky za Mečiara, tuším v deväťdesiatom ôsmom.“

Aby sme v tom mali jasno. Nespochybňujem obsah daru, len formu jeho odovzdávania. Modernú protipovodňovú techniku potrebujú mnohé slovenské regióny ako soľ a je psou povinnosťou každej vládnucej garnitúry starať sa o jej sústavné dopĺňanie a bez veľkej slávy, veď to nedávajú z vlastného vrecka. Alebo sa mýlim? Pri horibilných sumách, dosahujúcich vraj až polovicu štátneho rozpočtu v takzvanej šedej ekonomike na Slovensku, čo v preklade znamená okrádanie tohto národa prostredníctvom finančných skupín alebo verejne známych oligarchov, by páni ministri zo všimného určite tie stroje bez problémov uhradili! Ak sa tak nedeje, toto postsocialistické divadlo sa dá nazvať len primitívnou propagandistickou predvolebnou kampaňou.

Tešia ma aj aktivity regionálnych politikov, usilujúcich sa pod záštitou rôznych strán a straničiek o štvorročnú účasť na bratislavskom parlamentnom kopci. Do očí mi priam vrážajú slzy od smiechu, keď napríklad na facebookovom profile vidím jedného z nich, bežne bez rozpakov prideľujúceho komunálne zákazky svojmu firemnému spoločníkovi, horlivo sa púšťať do potierania korupcie. Keby sme boli rodina, tak mu poviem svoje! Takto len pripomeniem, že podľa novely príslušného zákona v novom volebnom období už politici za hocikoľko funkcií, počnúc miestnou samosprávou a končiac celoštátnym parlamentom, nedostanú hocikoľko odmien v plnej výške, ale len jednu a zvyšné iba vo výške minimálnej mzdy. Oplatí sa im to?

Tibor Hlobeň

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 5, ktoré je v predaji od 2. februára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 19. mája. Tento deň je Svetovým dňom hepatitídy. Meniny má Gertrúda.
  • 19.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 20. mája. Tento deň Medzinárodným dňom klinických experimentov, Medzinárodným dňom stepu a Svetovým dňom masmédií. Meniny má…
  • 20.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 20. mája 2024
Meniny má Bernard, zajtra Zina