Veľké plány zrealizovali, ale aj zabudli na papieri (2.)

  • Spravodajstvo
  • 29. januára 2016, 09:24
  • Autor:A. Mathiasová

V archíve Piešťanského týždňa sa rokmi pôsobenia na mediálnej scéne nazbieralo mnoho vizualizácií všakovakých plánovaných objektov. V Piešťanoch mali vyrásť kúpaliská, polyfunkčné budovy, obchvaty a ďalšie objekty… V nasledujúcom seriáli si zaspomíname na bájne projekty a pripomenieme zrealizované stavby.

Family Center


Pred deviatimi rokmi priestor medzi hypermarketom Tesco a sídliskom Nikola Teslu zapĺňala zelená lúka. Málokto si dokázal predstaviť, že si tu niekedy vyberie najvhodnejší produkt do domácnosti, kozmetické potreby či dokonca hračky pre najmenších. Investori však v roku 2007 prekvapili a rozhodli sa predstaviť projekt na výstavbu promenádneho komplexu Family Center. Mal nahradiť aj bývalú protihlukovú stenu.

V tom čase tam plánovali umiestniť 14 značkových obchodov a vytvoriť pracovné miesta približne pre päťdesiatku obyvateľov. Namiesto štrnástich prevádzok otvorili Family center so siedmimi obchodmi. Investori dodržali plány, komplex sa skladá z dvoch budov, oddelených parčíkom a 122 parkovacími miestami. Stavebníci pospájali aj chodníky a cesty, čím vznikli ľahko priechodné uličky medzi hypermarketom a centrom. V tom čase sa hlavný inžinier projektu Csaba Ambrus vyjadril: „Vytvoríme obyvateľom tejto časti Piešťan veľmi pekný priestor na pešie vychádzky. Bude to ako mesto v meste.“

Čo poviete, podarilo sa im to?

Siluetu známeho hotela naživo asi tak skoro neuvidíme.

Hotel Lipa


V marci roku 2011 vyzerala situácia okolo Hotela Lipa veľmi nádejne. Bratislavská spoločnosť Relax Club, v tom čase bez webovej stránky či telefónneho čísla, ohlásila pokračovanie prác na komplexnej rekonštrukcii objektu. Jej konateľ Roman Ruhig vyhlásil, že sú v súlade s platnou projektovou dokumentáciou a stavebným povolením. Muž, v tom čase figurujúci v asi tridsiatich firmách, uistil obyvateľov tiež o tom, že Hotel Lipa ostane hotelom aj v budúcnosti i s tančiarňou, pamiatkari dokonca povolili aj výstavbu parkoviska v suteréne. O niekoľko mesiacov už nič z toho neplatilo. Pamiatkari v auguste tohto roku vykonali štátny dozor a búracie práce zastavili. Po slávnom projekte zostala len vizualizácia.

Kolonádový most sa mal rapídne zmeniť vďaka grantom.

Kolonádový most


Obnovu mosta piešťanská radnica pripravovala začiatkom roka 2014. Nerátala iba so zlepšením technického stavu konštrukcie, ale hlavne s novým využitím a financovaním z grantov Európskej únie. Komerčné zameranie priestorov sa malo zmeniť na informačno-prezentačné služby. Výzva na grant znela nakoniec inak, ako v Piešťanoch predpokladali, a pôvodný projekt prešiel úpravou. Na rekonštrukciu v roku 2014 žiadali 1,7 milióna eur, mesto sa malo spolupodieľať piatimi percentami.

Oprava sa mala týkať mostovky, ošetrenia zvetraných omietok, zrekonštruovania chodníkov, cesty, sklených výplní a izolácie. Vymeniť chceli i strechu. Aj priestory na oboch brehoch Váhu sa mali využívať inak. V tom zo strany mesta projekt počítal s informáciami, toaletami, priestorom na propagáciu a organizovanie menších podujatí, koncertov a prezentácií. Druhý mal slúžiť ako galéria a výstavný priestor. Lavičky mal nahradiť pitný pavilón. Nie však v zmysle dovedenia termálnej vody, ale s možnosťou posedenia a oboznámenia sa s históriu mesta. Šibeničné termíny vyhodnotenia v lete roku 2014 a realizácia projektu do konca toho roka spôsobili, že radnica neuspela. Či sa ešte niekedy k plánom vráti, je otázne.

OBI malo v Piešťanoch vyrásť preto, že manželka zakladateľa odtiaľ pochádza.

OBI


Zástupcovia spoločnosti OBI predstavili začiatkom roka 2009 plán na výstavbu jedného z predajných centier priamo v Piešťanoch. Stáť mal na poli za nadjazdom, priamo oproti hypermarketu Tesco. Poslancom sa 20-miliónový zámer s 200 pracovnými miestami nepozdával najmä pre nevhodnú lokalitu. Investorovi ponúkali priestory bývalej Tvorby, mlyny či oproti Kauflandu, no tie lokality nemali dostatočne veľké parcely. V „remíze“, teda mieste medzi bývalým autobazárom a železnicou do Vrbového, spoločnosť odkúpila 4,7 hektára pôdy, potrebovala ďalšieho pol hektára a zmenu územného plánu predefinovaním ornej pôdy na plochu občianskej vybavenosti. Zástupcovia nemeckej firmy poslancov nepresvedčili, možnosť mať v meste OBI sa stala minulosťou. Síce ešte sľubovali, že sa snažiť o výstavbu neprestanú, no i dnes, po siedmich rokoch, chodíme stavebniny nakupovať do miest vzdialených desiatky kilometrov.

Zaujímavé je, že OBI sa rozhodlo pre Piešťany aj preto, lebo manželka jeho zakladateľa z kúpeľného mesta pochádza. V čase finančnej krízy, keď Piešťany mohli disponovať ďalšími 200 pracovnými miestami len vďaka emocionálnym pohnútkam investorov, sa mesto rozhodlo v prospech ornej pôdy.

Z bájnej Arkadie na Červenej veži napokon zostali len plány na papieri.

Arkadia


Stráne za lesoparkom, pretínajúce Beethovenovu alej, mala čakať zaujímavá budúcnosť v podobe nových kúpeľných domov, penziónov, rodinných domov a víl. Všetko sa malo uskutočniť v „blízkej budúcnosti“, pričom nápad vznikol ešte v roku 2005. Prvá etapa s názvom Termal dostávala konkrétnu podobu v ateliéri architekta. Výstavba kúpeľného komplexu s rezidenciami by výrazne zmenila nielen pohľad na Piešťany a okolie, ale napriek vtedajším rôzniacim sa názorom priniesla do okolia mnoho pozitív. Projekt vychádzal z rozvoja kúpeľníctva na Slovensku, ale aj ekologických a urbanistických zásad. Odmietol typickú kobercovú zástavbu našich miest súčasnosti, pracovať sa malo s originálnou architektúrou stavieb v parku, plnom exotických drevín a kvetov. Dokazoval to fakt, že na zástavbu určili len 20 percent z celkovej plochy parciel.

Projekt závisel od akcieschopnosti spoločnosti, vyjadrení obce Banka, regiónu, Piešťan… Ostáva len hádať, prečo sa po ňom zľahla zem a lúky a stráne zostali naďalej prírodné a nezastavané.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 4, ktoré je v predaji od 26. januára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela