Na okraj mesta investori zabúdajú

  • Spravodajstvo
  • 29. januára 2016, 14:02
  • Autor:am

Pred dvadsiatimi rokmi by si Piešťanci možno ani len nepomysleli, že na opačnej strane mesta od sídliska Adam Trajan vyrastú ďalšie bytové domy. Rok po roku však počet bytov na Čachtickej ulici vzrastá, vlani k mestským bytom pribudli aj ďalšie súkromné bytové jednotky. Ako sa žije Piešťancom na severnej strane kúpeľného mesta?

Navštíviť Čachtickú ulicu v letných mesiacoch znamená vidieť obyvateľov na schodíkoch debatovať so susedmi, deti jazdiť na odrážadlách a bicyklíkoch okolo bytovky a majiteľov psíkov utužovať vzťahy svojich štvornohých chlpáčov. Pred zimou sa síce všetci skrývajú, ale efekt komunitného bývania zostáva.

NÁJOMNÉ BYTY SÚ OBSADENÉ


Napriek tomu, že mestské byty, vhodné prevažne pre mladé rodiny či ľudí bez možnosti platiť drahé nájmy dostavali už v roku 2002, záujem o ne je stále. „Na Čachtickej ulici v Piešťanoch máme 68 nájomných bytov vo vlastníctve mesta. V súčasnosti sú všetky obsadené,“ informovala Eva Bereczová, hovorkyňa kúpeľného mesta. Predtým, ako záujemcom umožnia nasťahovať sa, musia sa pripraviť na dlhé „papierovačky“. Dôležité je splniť mestom stanovené náležitosti, doručiť mnoho potvrdení a čakať. „Ak sa takýto byt uvoľní, pridelí sa nasledujúcemu žiadateľovi z priebežne dopĺňaného poradia náhradníkov,“ povedala hovorkyňa. Presťahovanie sa však nekoná zo dňa na deň. „Najdlhšie sa čaká na uvoľnenie trojizbového bytu, pretože sú tu iba štyri, z toho jeden bezbariérový. Najviac sa uvoľňujú byty dvojizbové. Čakacia doba je rôzna, priemerne pol roka,“ dodala E. Bereczová.

Okrem mestskej bytovky už oproti vyrástol aj obytný dom, ponúkajúci priestory na odkúpenie. Napriek tomu, že novostavbu dokončili v minulom roku, stále nie sú viaceré byty predané.

NA BODONU ZABUDLI


I keď v tejto lokalite býva veľké množstvo rodín s deťmi, stále sa tam nenachádza ani jedno mestské ihrisko. Hrací priestor pre deti si však postavili a oplotili sami obyvatelia.

Pozitívne je, že v minulom roku zrekonštruovali prístupovú cestu k spomínaným bytovkám. Mestská autobusová doprava jazdí cez týždeň trinásťkrát denne, počas víkendu zavíta na zastávku Valová, Technické služby celkom šesťkrát. Bodonu pritom spája len s centrom a sídliskom Nikola Teslu. Na autobusovú a vlakovú stanicu sa miestni dostanú mestskou dopravou len raz za deň, aj to iba počas školských dní. Ale do centra bez väčších ťažkostí pešo prejdú za približne 25 minút. Pre neobmedzenú mobilnosť je však nevyhnutnosťou vlastniť v tejto lokalite automobil. Po výstavbe novej bytovky dokonca vzrástol počet parkovacích miest, tie dokonca novou asfaltkou aj „skultúrneli“.

Obyvatelia si užívajú neopakovateľnú atmosféru letných festivalov priamo z bytu. Stačí otvoriť okno a hudba z letiska dolieha až do obývačky či spálne. Pracujúci možno nie sú úplne nadšení, no milovníci dobrej hudby určite ocenia, že obľúbeným interpretom porozumejú každé slovko z textu.

OBCHODNÍKOV TO TAM NELÁKA


Po necelých pätnástich rokoch je najbližšia predajňa potravín až na sídlisku Valová. Predaj trochu podporuje tamojšie ovocinárstvo, neďaleká „trafika“ alebo krčmy. Jedna je hneď v tesnej blízkosti bytoviek, v širšom okolí nájdeme ďalšiu, a s menším prižmúrením jedného, možno aj oboch očí sa v blízkom okolí nachádza i tretia. No určite by sa viacerým miestnym páčilo vychutnať si aj dobrú kávičku či kúpiť pečivo a nechodiť preto skoro až do centra.

PRÍRODE ZDAR!


Na skok to majú miestni k obľúbenej letnej destinácii Piešťancov – k Prúdom. Chvíľka jazdy bicyklom ich dopraví aj k štrkovisku Dlhé kusy pri Hornej Strede. Spomínané Prúdy, val a neďaleké Lido sú rajom majiteľov štvornohých chlpáčov. Kúsok od domu majú výdatnú prechádzku. Nehovoriac o miestnych športovcoch. Ísť si zabehať popri Váhu či uprostred stromov môže mať neopakovateľnú atmosféru.

SLUŽBY


Odprevadiť ratolesti do materskejči základnej školy vôbec nie je zdĺhavé, pretože neďaleko sa nachádzajú oba typy vzdelávacích inštitúcií. Dokonca mladí môžu v lokalite pokračovať aj na strednej škole, na výber sú hneď dve.

Bývanie na Čachtickej možno nie je trvalé a po trinástich rokoch príde sťahovacie auto a odvezie nábytok do inej lokality, no v týchto miestach sa za posledné roky vybudovalo príjemné miesto na život. Zaslúži si viac povšimnutia rovnako ako ostatné časti Piešťan.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 4, ktoré je v predaji od 26. januára.

0 Shares

Najnovšie správy

V úvode apríla sa na Banke konalo jarné upratovanie obce. Organizovala ho obec od ôsmej hodiny rannej až do obeda,…
  • 15.04.2024, 16:46
  • Spravodajstvo
Dnes je utorok 16. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hlasu. Meniny má Dana, Danica.
  • 16.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 15. apríla. Tento deň je Svetovým dňom umenia. Meniny má Fedor.
  • 15.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 16. apríla 2024
Meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf