Recept: Čokoládové tekvicové mafiny
Ponúkame ďalší recept z výnimočnej publikácie Otílie Jurgovej a Kataríny Sedlákovej. Autorky siahli po jednej z najtradičnejších plodín našich záhrad – tekvici. Knihu Tekvica na našom stole uviedli do života v Piešťanoch. Je v nej množstvo lahôdok, pretože tekvica môže na tanieri nielen fantasticky chutiť a vyzerať, ale mať aj desiatky lákavých podôb. Netreba zdôrazňovať, aká je zdravá!
SUROVINY (8 kusov):
100 g čokolády na varenie, 70 g masla, 60 g jemného kryštálového cukru, 150 g tekvice (letnej alebo zimnej), 1 vajce, 100 g hladkej múky, 20 g jemných ovsených vločiek, 2 lyžičky prášku do pečiva, 1 lyžica oleja, 50 g orechov, vanilkový cukor, mletá škorica
POSTUP:
Tekvicu olúpeme, nastrúhame a necháme na sitku odkvapkať. Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli a pridáme maslo. Vyšľaháme cukor s vajíčkami a vanilkovým cukrom, postupne pridávame olej, čokoládu a nakoniec tekvicu. Prášok do pečiva rozmiešame v múke a pridáme do cesta. Orechy posekáme a spolu s ovsenými vločkami a škoricou primiešame do cesta. Cestom naplníme vymastenú formu na mafiny alebo formu vyložíme papierovými košíčkami a tak naplníme. Pečieme 30 minút pri teplote 170 °C.
Užitočná rada:
Mafiny môžete podávať s vyšľahanou šľahačkou, do ktorej primiešate ochutený krémový syr mascarpone.