Zimné lastovičky na love v Krakovanoch

  • Spravodajstvo
  • 27. januára 2016, 14:15
  • Autor:vd

Na Námestí svätého Floriana vedľa trafostanice videli Krakovanci na začiatku januára strom obsypaný sovami, hádam aj štyridsať by narátali. Sedeli tíško na konároch, väčšina spala, iné gúľali očami.

„Sovy zvyčajne prelietavajú okolo kostola aj ponad záhrady a domy, ale po prvý raz sme ich zazreli toľko. Zaujímavé a nezvyčajné. Keď si posadali, napadlo mi komické spojenie – zimné lastovičky,“ povedala Dominika Galbavá, autorka fotografie.

„Sú to myšiarky ušaté. Ich latinský názov je Asio otus,“ zhodli sa piešťanský ornitológ Erich Kubica a záchranca zvierat Tibor Šnajdár zo spoločnosti Havran. Odborníci pripomínajú, že v okolí Piešťan je myšiarka ušatá najrozšírenejšia sova. Jej biorytmus ako nočného vtáka je opačný v porovnaní s ľudským. Približne od novembra do marca nocujú myšiarky počas dňa vo veľkých kŕdľoch na stromoch. V hodinách, keď človek spí, sa vydávajú loviť myši, hraboše či iné živočíchy. „Podobný kŕdeľ som videl i v Piešťanoch v jednej zo záhrad pri hoteli Lipa. Sedeli na vysokom smreku,“ skonštatoval T. Šnajdár.

Ornitológ E. Kubica pozoroval sovy niekoľkokrát. Od 26. decembra 1995 asi šesťdesiat myšiarok nocovalo v parku pri hoteli Balnea Grand: „Viackrát som ich pozoroval v tom roku aj v centre Piešťan na Winterovej ulici a o dvanásť mesiacov neskôr na Námestí slobody. O dva roky sedeli na smrekoch v areáli Základnej školy na Mojmírovej ulici a v roku 2000 pri hlavnej pošte v centre mesta.“ E. Kubica pripomenul, že myšiarky ušaté sa presunuli aj do obývaných častí Piešťan. Tu i hniezdia – prevažne v opustených domovoch vrán, havranov a strák. „Aj toto je jeden z dôvodov zákazu odstraňovania havraních hniezd. Myšiarka ušatá patrí medzi sedentárne druhy, ľudovo povedané – zriedka opúšťa na väčšiu vzdialenosť svoje teritórium.“

Kŕdeľ sovičiek si našiel strom pri trafostanici v Krakovanoch preto, že blízko má plno kvalitnej a ľahko dostupnej potravy. V okolí je isto plno myší a hrabošov. „Potvrdí sa to aj na jar, keď pod stromom, kde spávajú, nájdu obyvatelia Krakovian množstvo vývržkov srsti a kostí, pretože tie sovy nevedia stráviť a vyvrhnú ich,“ dodal T. Šnajdár.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 4, ktoré je v predaji od 26. januára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila