Jazdy konským povozom začínajú 1. marca

  • Spravodajstvo
  • 27. januára 2016, 12:41
  • Autor:pror

Nika a Jesika, pätnásťročné kobyly plemena hucul, od 1. marca začnú ťahať koč po Piešťanoch. Teraz si privykajú na svojho nového kočiša Romana Debnára, spoločne trénujú v rekreačnom zariadení Horezzy na Smrekovici neďaleko Ružomberka. Práve táto spoločnosť, prevádzkujúca i vojenské kúpele F. E. Scherera v Piešťanoch, prišla v minulom roku s nápadom zavedenia celoročných vyhliadkových jázd v konskom záprahu.

Koč Vis-á-vis vyrábajú ručne v dielni v Poľsku a je takmer pred dokončením. Skoro rovnaký, ako poznajú návštevníci vo Viedni, len o niečo zmenšený, aby pasoval na mieru k plemenu koní hucul. Obe kobylky pochádzajú z národného žrebčína v Topoľčiankach, majú kvalitný výcvik a osvedčili sa pri mnohých záprahových vystúpeniach. „Musíme si na seba zvyknúť, prísť na svoje povahy, aby sme od marca bezproblémovo jazdili po piešťanských uliciach,“ vysvetľuje R. Debnár.

Prvotný plán počíta s premávaním koča päťkrát denne na trase od vojenských kúpeľov na Teplickej ulici smerom na Nitriansku, ďalej po Rázusovej a cez Winterovu ulicu až na Kolonádový most. Odtiaľ cez Kúpeľný ostrov ku golfovému areálu a naspäť do mesta. Trasa skončí pred Domom umenia na Nábreží Ivana Kraska. Počet jázd sa však môže na základe záujmu časom zmeniť.

Kolesá na koči sú po obvode vyrobené z tvrdenej gumy. Jazda po tvrdom podklade tak nespôsobí nadmernú hlučnosť. Konský postroj je uspôsobený, aby ani v prípade nutnej potreby koníka nezostali v uliciach mesta nečistoty. Špeciálne „obutie“ dostanú i koníky, na rozdiel od podkov s výstupkami používanými v teréne alebo na nespevnených cestách dostanú ploché, aby sa pod váhou koňa nezabárali v letných mesiacoch do slnkom rozpáleného asfaltu.

Koč pre Piešťany vyrábajú ručne v dielni v Poľsku.

Asi 40-minútová vyhliadková jazda po kúpeľnom meste vyjde celú osádku koča do štyridsať eur. Platiť sa bude dať priamo u kočiša v hotovosti, ale i platobnou kartou. Že nejde naprázdno, dá prevádzkovateľovi informáciu v koči zabudovaný senzor zaťaženia.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 4, ktoré je v predaji od 26. januára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 15. apríla. Tento deň je Svetovým dňom umenia. Meniny má Fedor.
  • 15.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
V úvode apríla sa na Banke konalo jarné upratovanie obce. Organizovala ho obec od ôsmej hodiny rannej až do obeda,…
  • 15.04.2024, 16:46
  • Spravodajstvo
Dnes je utorok 16. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hlasu. Meniny má Dana, Danica.
  • 16.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 16. apríla 2024
Meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf