Za stavebný odpad zaplatíme najmenej

  • Spravodajstvo
  • 20. januára 2016, 08:51
  • Autor:am

V polovici marca minulého roka parlament schválil nový zákon o odpadoch týkajúci sa všetkých samospráv. Po novom si teda za vývoz drobného stavebného odpadu zaplatia občania. Piešťanci majú k dispozícii najnižšiu možnú sadzbu.

Podľa nového zákona obyvatelia zaplatia za vývoz drobného stavebného odpadu najmenej 0,015 eur a najviac 0,078 eur za kilogram, respektíve 15 až 78 eur za tonu odpadu. Piešťanské mestské zastupiteľstvo siahlo po najnižšom možnom variante 15 eur na návrh poslanca Petra Jančoviča. „Komunikoval som s ministerstvom životného prostredia aj s ministerstvom financií, či by sa dala odstupňovať sadzba podľa hmotnosti, do tisíc a nad tisíc kilogramov. Alebo či sa dá niektorým skupinám obyvateľov poplatok odpustiť alebo im znížiť sadzbu,“ uviedol pre Piešťanský týždeň P. Jančovič. Zvýhodnený poplatok chcel účtovať seniorom či zdravotne ťažko postihnutým.

Obe inštitúcie sa však striktne vyjadrili, že mesto musí stanoviť jednotnú sadzbu. Poslanec preto navrhol, aby Piešťany za stavebný odpad vyberali najnižší možný poplatok, čo mu napokon odobrili aj kolegovia zo zastupiteľstva. „Vysoké poplatky za stavebný odpad demotivujú obyvateľov nosiť ho na zberný dvor a znamenajú nárast nelegálnych skládok. Treba vyjsť občanom v ústrety, aby ho odovzdávali,“ povedal poslanec.

V každom meste je nastavený systém odpadového hospodárstva inak, môžu byť dostupné kompostárne či skládky odpadu, pre rozdielne podmienky je nutné siahnuť aj po rozdielnej sadzbe. Medzi okolitými mestami sme však najlacnejší. Trenčín stanovil 66 eur za tonu drobného stavebného odpadu, obyvatelia Dubnice nad Váhom zaplatia 40 eur, Vrbovčania a Trnavčania 20 eur a najpodobnejšiu sadzbu s Piešťanmi majú Novomešťania so 16 eurami.

Čo je drobný stavebný odpad?


Vzniká pri rekonštrukcii príbytkov, prístavieb, chát či prístupových chodníkov k obydliam. Podľa zákona je to odpad z prác, nepotrebujúcich stavebné povolenie. Môžu to byť drobné zmesi betónu, tehly, obkladačky, sadrokartón, keramika či dlaždice. V žiadnom prípade však nesmie obsahovať toxické a nebezpečné látky.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián