Toalety na poliklinike zrekonštruujú

  • Spravodajstvo
  • 20. januára 2016, 09:58
  • Autor:am

Po mnohonásobnom apelovaní na vedenie Nemocnice Alexandra Wintera v Piešťanoch sa interiér polikliniky konečne dočká čiastočnej revitalizácie. Kontrolóri krajského Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) z Trnavy zistili, že sociálne zariadenia sú v nevyhovujúcom stave a žiadajú si obnovu.

„Zatečené stropy a steny, ojedinele aj so známkami plesní, sú najzávažnejšími zistenými nedostatkami. K nim patria aj poškodené zahrdzavené nátery zárubní a dvier v toaletách na niektorých poschodiach,“ informovala Miriam Ondicová, vedúca odboru epidemiológie RÚVZ. Zároveň však skonštatovala, že na prízemí už nedostatky nie sú pre nedávnu rekonštrukciu. „Priestory nehodnotíme ako zdraviu škodlivé, ale ako hygienicky nevyhovujúce. Parametre na zariadenia na osobnú hygienu v zdravotníckych zariadeniach sú legislatívne stanovené,“ dodala epidemiologička.

Rekonštrukciu sociálnych zariadení na poliklinike zrealizuje správca, Nemocnica A. Wintera, z vlastných prevádzkových nákladov. Vedenie predpokladá, že suma sa vyšplhá na 3900 eur. Obnovia pritom sociálne zariadenia na druhom a treťom poschodí. „Týka sa to výmeny, respektíve opravy dvanástich kusov WC, šiestich pisoárov, šiestich umývadiel, náterov stien, zárubní a potrubí,“ informovala Mária Baďurová, asistentka riaditeľa nemocnice Štefana Kóňu. Stihnúť by to mali do konca februára 2016.

Priestory polikliniky sa opravovali aj v minulom roku, čím M. Baďurová nadviazala na konštatovanie RÚVZ: „Dali sme zrekonštruovať sociálne zariadenia na prízemí, priestory vstupnej časti, laboratórií, troch ambulancií, nemocničnej lekárne, kotolne, priestory na komunálny a nebezpečný odpad a opravili sme strechu budovy. V rámci aktivačných prác sme upravili aj okolie.“

Dôležité je stihnúť do stanoveného termínu zrekonštruovať aspoň sociálne zariadenia, inak nemocnici hrozí pokuta. „V prípade, že by nedostatky týkajúce sa zariadení na osobnú hygienu v poliklinike správca neodstránil v dohodnutom termíne, RÚVZ Trnava bude postupovať podľa svojich kompetencií daných zákonom,“ vysvetlila M. Ondicová. Po skultúrnení toaliet sa vraj môžeme tešiť na ďalšie novinky. „V rámci finančných možností chceme po ukončení tejto etapy pokračovať v postupnej údržbe polikliniky,“ dodala M. Baďurová.

V marci už tento výjav pacienti pravdepodobne neuvidia.

Na poslednom minuloročnom zasadnutí mestského zastupiteľstva predniesol návrh týkajúci sa polikliniky aj poslanec Peter Jančovič. Odporučil primátorovi Milošovi Tamajkovi, aby s vedením inštitúcie rokoval a hľadal možné dostupné riešenia, ako polikliniku skultúrniť. Na prísľub rekonštrukcie má dvojaký názor: „Rozhodnutie prišlo ako bezprostredná reakcia na situáciu. Som veľmi rád, že príde k obnoveniu sociálnych zariadení. Na druhej strane neuspokojuje ma celkový stav. Je to dôstojné miesto, kam majú ľudia chodiť za zdravotnou starostlivosťou? V mojich predstavách to nie je konečné vyústenie snahy.“ P. Jančovič dodal, že verí v rekonštrukciu aj zvyšných častí budovy, aby sa zdravotnícke zariadenie sprístupnilo ďalším lekárom a vzniklo komplexné centrum pre liečiacich sa obyvateľov.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 3, ktoré je v predaji od 19. januára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav