Recept: Cestoviny carbonara s tekvicou
Ponúkame recept z výnimočnej publikácie Otílie Jurgovej a Kataríny Sedlákovej. Autorky siahli po jednej z najtradičnejších plodín našich záhrad – tekvici. Knihu Tekvica na našom stole uviedli do života v Piešťanoch. Je v nej množstvo lahôdok, pretože tekvica môže na tanieri nielen fantasticky chutiť a vyzerať, ale mať aj desiatky lákavých podôb. Netreba zdôrazňovať, aká je zdravá!
SUROVINY (6 porcií):
400 g cestovín (špagety alebo iné), 150 g neúdenej prerastenej slaniny, 3 žĺtky, 250 g hokkaida, cesnak, parmezán, mleté čierne korenie, pažítka, petržlenová vňať
POSTUP:
Uvaríme špagety alebo iné cestoviny a scedíme. Na väčšej panvici upražíme na kocky nakrájanú slaninu, pridáme a krátko podusíme nahrubo nastrúhanú tekvicu.
V miske vyšľaháme žĺtky s parmezánom, korením a cesnakom. Cestoviny vysypeme na slaninu a tekvicu, premiešame. Na horúce cestoviny nalejeme vymiešané žĺtky a všetko spolu zľahka premiešame na ohni asi minútu, kým vajíčka nezačnú tuhnúť. Pred podávaním posypeme nasekanými bylinkami.
Príprava tohto pokrmu vám zrejme nepotrvá dlhšie ako tridsať minút.
Užitočná rada: Keď cestoviny nahradíte bezlepkovými cestovinami, jedlo bude vhodné aj pre celiatikov.