Prváci si na zápisy počkajú, stihnú vyzrieť?

  • Mladí dnes / Školy
  • 20. januára 2016, 08:26
  • Autor:V. Dusíková

Rodičia päť- a šesťročných detí prídu s ratolesťami na zápis do prvého ročníka o dva mesiace neskôr, ako bývalo zvykom. Dôvodom je zmena školského zákona. Uprednostnila neskorší termín od 1. do 15. apríla, deti vraj lepšie vyzrejú. V Piešťanoch budúcich prvákov zapíšu prvý aprílový týždeň – v piatok a v sobotu.

„Navrhovaný termín zápisu je z dôvodu vytvorenia dostatočného časového priestoru pre zriaďovateľa na určenie počtu prvých tried a pre riaditeľa na vydanie rozhodnutia o prijatí dieťaťa do prvého ročníka príslušnej základnej školy,“ uviedla Jolana Podobová z Oddelenia sociálnych a školských služieb Mestského úradu Piešťany.

Školská psychologička Zuzana Táborská vie o zápisoch svoje. Z roka na rok prichádzalo na Základnú školu na Holubyho ulici, kde pôsobí, vo februári čoraz viac podľa hodnotenia nezrelých detí. „Považujem za správne, že zápis sa posunul o dva mesiace, pretože pre dieťa je táto lehota dosť významná. Dva mesiace v živote päť, šesťročného človiečika sa obrazne dajú prirovnať k dvom rokom dospeláka. Aby sme školskú zrelosť mohli posúdiť, vznikol návrh na odklad zápisu.“

Ktoré deti po zápisoch v posledných rokoch museli so školou rok počkať? „Najmä s poruchami aktivity a pozornosti, s problémovou výslovnosťou, potom prenášanou do čítania i písania. Niekedy je naozaj ťažké rozpoznať, či u dieťaťa ide o poruchu aktivity v psychologickom zmysle alebo len o rozmaznanosť až nevychovanosť,“ skonštatovala psychologička.

Riaditeľka ZŠ F. E. Scherera Gizela Talačová pripomenula, že deti pri zápise musia preukázať zrelosť nielen správnou výslovnosťou, rozpoznaním geometrických tvarov, farieb, ale i nakreslením postavy. „Ak vynechajú krk a nakreslia len panáčika s bruškom a hlavou, je to jeden zo signálov, že dieťa nie je pre školu zrelé.“ Podľa nej pre školy i deti je najlepšie robiť zápisy pred prázdninami. Ale to by odborníci nestihli vyhodnotiť školskú zrelosť i administratívu. Aj logopédi potrebujú dlhšie pracovať s deťmi na odstránení chýb v ich reči.

„Od desať do dvadsať percent detí v jednom populačnom ročníku mávalo odklad školskej dochádzky. Na našej škole sme ich evidovali ešte viac,“
skonštatovala Z. Táborská. Posun zápisu prvákov o dva mesiace dá možno za pravdu konštatovaniam o ľahšom posúdení školskej zrelosti. Školy, bojujúce o každého žiaka, tento krok vítajú, rátajú s tým, že pri zápise budú drobci zrelší a nastúpia do školy v septembri a učiteľom pri väčšom počte žiakov prestane hroziť uvoľňovanie zo zamestnania.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 3, ktoré je v predaji od 19. januára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel