Pólistky a pólisti kúpeľov v Austrálii a Singapure

  • Vodné pólo / Šport
  • 20. januára 2016, 08:32
  • Autor:jb/th

Na prelome rokov sa uskutočnil historicky prvý výjazd piešťanských vodných pólistov do Austrálie a Singapuru. Od 21. decembra 2015 do 4. januára 2016 absolvovali kadetky a kadeti klubu KVP Kúpele tréningový pobyt spojený s účasťou na turnaji Junior Tom Hoad Cup v austrálskom Perthe. Potom v dňoch 4.-7. januára trénovali v Singapure s miestnymi reprezentačnými výbermi a odohrali aj oficiálne zápasy.

Myšlienka spraviť výjazd na južnú pologuľu vznikla v čase, keď sa na medzinárodnom turnaji junioriek v Piešťanoch v roku 2014 zúčastnilo reprezentačné družstvo Austrálie, ktoré bolo na európskom turné. „Oslovili sme košického vodnopólového funkcionára Štefana Bottlíka, s ktorým spolupracujeme od roku 2013 pri organizácii medzinárodných turnajov. On sa obrátil na legendu austrálskeho vodného póla Toma Hoada a navrhol mu spoluprácu s naším klubom. Potom sme v júli 2015 privítali v Piešťanoch na turnaji výber západnej Austrálie a dohodli podrobnosti našej účasti na tradičnom vianočnom turnaji v Perthe,“ prezradil nám tréner KVP Ján Baranovič.

Nakoľko nie je pravdepodobné, aby sa takáto akcia konala každý rok, predstavitelia piešťanského klubu požiadali T. Hoada o možnosť zorganizovať zápasy nielen pre chlapcov, ale aj pre dievčatá. „Využili sme i kontakty na singapurskú plaveckú federáciu, ktoré sme získali pri účasti ich družstva na turnaji v Piešťanoch v roku 2013, a oslovili sme ich so zámerom absolvovať spoločné tréningy a zápasy pri našom návrate z Austrálie. Všetko sa podarilo zorganizovať podľa našich predstáv, a tak sme 20. decembra vyrazili z Piešťan do Prahy a odtiaľ cez Amsterdam a Singapur do Perthu. Teploty medzi 35 a 40 stupňov Celzia, Štedrý deň na pláži pri Indickom oceáne, vianočná návšteva wildlifeparku s koalami a kengurami, plavby na člnoch po oceáne, podmorské akvárium so žralokmi, plávanie s delfínmi ostanú pre zúčastnených nezabudnuteľnými zážitkami,“ podelil sa s nami J. Baranovič o svoje spomienky.

Mládežníkom z KVP sa na turnaji Junior Tom Hoad Cup darilo


Vodnopólový turnaj Junior Tom Hoad Cup sa organizuje na počesť osemnásobného účastníka olympijských hier, rodáka z Fremantle na okraji Perthu. Tom Hoad ako reprezentant Austrálie štartoval na olympiádach od roku 1960 v Ríme do roku 1972 v Mníchove. Na ďalších štyroch bol trénerom austrálskeho družstva.



Tento dnes 75-ročný olympionik je stále plný energie, denne trénuje miestnu mládež a Piešťancom robil počas ich pobytu sprievodcu. Mládežnícke turnaje v Austrálii sa hrajú podľa nových pravidiel Medzinárodnej plaveckej federácie FINA s počtom hráčov 5+1, čo je o jedného menej ako v Európe. Hra sa tým stáva rýchlejšou, útočnejšou a padá viac gólov.

Štvordňové podujatie sa hralo pre kategórie do 15 a do 17 rokov. U chlapcov sa popri austrálskych tímoch z Perthu zúčastnil turnaja klub CN Marseille z Francúzska. Výber KVP Kúpele do 15 rokov skončil na prvom mieste, staršie družstvo bolo druhé. V dievčenskom turnaji, ktorý mal premiéru, sa okrem Piešťaniek zúčastnili len miestne družstvá.

Výsledky chlapcov KVP Kúpele Piešťany do 15 rokov:


■ KVP – Melville Saints 30:4

■ KVP – CN Marseille 8:8

■ KVP – Melville Sharks 17:2

■ KVP – Triton Leederville 8:8

Keďže hráči Tritonu podľahli CN Marseille, piešťanskí vodnopólisti sa stali víťazmi turnaja.

Zostava KVP Kúpele:
Mladý – Filo, Sedlák, R. Kozmér, N. Kozmér, Horvát, A. Berlanský


Výsledky chlapcov KVP Kúpele Piešťany do 17 rokov:

Piešťanci mali piatich súperov. Skončili na druhom mieste, keď našli len jedného premožiteľa, ktorým bol domáci klub, a s francúzskym družstvom sa rozišli spravodlivou remízou.

■ KVP – Claremont Dolphins 11:9

■ KVP – CN Marseille 8:8

■ KVP – Christ Church Grammar School 10:6

■ KVP – Melville Sharks 9:13

■ KVP – Melville Saints 10:8

Zostava KVP Kúpele: Klampár – J. Berlanský, Baranovič, Pieter, Stankoviansky, Kálnický (v zápasoch dostali príležitosť hrať aj hráči z výberu do 15 rokov)

V dievčenskej časti turnaja sa tiež hralo v dvoch kategóriách do 15 a do 17 rokov. Zúčastnených družstiev, ale i zápasov bolo menej. Napriek tomu dievčatá rovnako ako chlapci ukázali, že vodné pólo hrať vedia. V kategórii do 15 rokov svoje súperky doslova prevalcovali a podujatie vyhrali.

Výsledky dievčat KVP Kúpele Piešťany do 15 rokov:

■ KVP – Melville Marlins 17:2 (Kolárová 8, Sedláková 3, Junasová 2, Rusznáková 2, Budková 2)

■ KVP – Phantoms Perth 26:2
(Budková 7, Rusznáková 6, Junasová 5, Kolárová 5, Sedláková 3)

Zostava KVP Kúpele: Kissová – Sedláková, Budková, Junasová, Kolárová, Rusznáková

Výsledky dievčat KVP Kúpele Piešťany do 17 rokov:

Hráčky do 17 rokov mali za súperky len domáce družstvo. Vianočné prázdniny ovplyvnili účasť ďalších tímov. Uskutočnili sa tri zápasy, z ktorých vyšli víťazne domáce hráčky, keď v rozhodujúcom stretnutí Piešťanky doplatili na slabšie využívanie streleckých príležitostí.

■ KVP – Melville Marlins 6:13 (Kováčiková 3, Baranovičová 2, Stankovianska 1)

■ KVP – Melville Marlins 14:13 (Stankovianska 5, Baranovičová 4, Kováčiková 4, Rusznáková 1)

■ KVP – Melville Marlins 5:11 (Kováčiková 3, Baranovičová 1, Stankovianska 1)

Zostava KVP Kúpele: Stručková – Kováčiková, Baranovičová, Pažická, Klampárová, Stankovianska (v zápasoch si zahrali aj všetky dievčatá z mladšieho výberu)


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel