Koncerty v „kongreske“ stoja za to

  • Kultúra a spoločnosť
  • 20. januára 2016, 12:31
  • Autor:V. Dusíková

Už desiatky rokov si kúpeľní hostia v Piešťanoch regenerujú nielen telo, ale aj dušu. Každý týždeň dostanú programovú ponuku, pripravovanú tímom ľudí pod vedením manažérky Márie Godálovej. Piešťanci sa do „kongresky“, ako ju ľudovo nazývajú, príliš nehrnú. Asi preto, že je trošku od ruky – až za Váhom. Ak sa však na koncert vyberú, určite neobanujú. Vládne tam duch kultúrneho kozmopolitizmu podčiarknutý džezom, swingom i opernými áriami. I o nich sme sa porozprávali s M. Godálovou.

► Skladba kultúrnych podujatí v Kongresovom centre Slovenských liečebných kúpeľov musí byť zrejme špecifickejšia než v iných piešťanských zariadeniach, pretože chcete ulahodiť zmesi zástupcov rôznych národov a národností, liečiacich sa v kúpeľoch. Čo je jej ťažiskom?
Je to omnoho zložitejšie ako inde. Hostia sú nielen rôznych národností, ale aj veku, životnej úrovne, vzdelania, návykov. Sústreďujeme sa preto na programy bez jazykovej bariéry, ponúkame rôzne žánre hudby od klasickej, opery, operety, cez džez, swing, country až po folklór. Časť kultúrnych programov sa uskutočňuje v kongresovom centre, kde disponujeme štyristomiestnou sálou. V kúpeľných hoteloch spájame kultúrny program s gastronomickými špecialitami. Osobitnú časť našej ponuky tvoria kultúrno-spoločenské podujatia s dlhoročnou tradíciou, Piešťanský festival, Majstrovské kurzy Petra Dvorského, Festival mladých umelcov Toccata art, Zlaté stuhy či Tradičné ľudové umelecké remeslá.

► Dá sa špecifikovať žáner podľa národností? Akú hudbu majú radi Nemci, Izraelčania, Česi či Arabi?
Národnosť a žáner spolu významne nesúvisia. Nemecká klientela navštevuje klasické koncerty, operu, operetu, obdivuje náš folklór, má rada dychovú hudbu – takže ideálni hostia. Už pri príchode sa zaujímajú o kultúrny program, aktívne vyhľadávajú informácie, pretože návšteva koncertov patrí k ich životnému štýlu aj doma. Ale rovnakých hostí nájdete aj medzi Slovákmi, Čechmi, Arabmi a klientmi z Izraela. Náš vkus, aj hudobný, je ovplyvnený kultúrno-spoločenským prostredím, v ktorom sme vyrástli a žijeme, výchovou, vzdelaním a aj finančnými možnosťami.

► Ktoré koncerty mávate vypredané, respektíve s väčšou návštevnosťou?
Najväčší záujem je o koncertné prierezy operou a operetou a o klasickú hudbu. Opera prežíva celospoločensky renesanciu, u nás určite aj vďaka výborným interpretom. Okrem profesionálnych umelcov spolupracujeme aj s bratislavským konzervatóriom, má mimoriadne nadaných študentov, postupne sa vypracujú a účinkujú na svetových pódiách. Podporujeme ich, počas štúdia môžu u nás koncertovať.

V stredu zaspieva D. Libiaková s Dámskym komorným triom piesne H. Hegerovej.

► Čo zaujímavé chystáte v najbližších dňoch?
Do Piešťan sa presťahovala známa speváčka Dáša Libiaková. Piesne Hany Hegerovej zaspievala u nás v stredu 20. januára s Dámskym komorným triom. Koncom mesiaca prídu sólisti InterOperetty Budapest s programom Vivat opera a opereta.

► Na čo chcete divákov upozorniť z pripravenej dlhodobejšej dramaturgie?
Chystáme veľkonočný galakoncert Bratislavského chlapčenského speváckeho zboru. Piešťancov srdečne pozývame na všetky podujatia, medzi najvýznamnejšie patrí Svetová automobilová rally. Záštitu nad ňou prevzal prezident Andrej Kiska. Radi ich uvítame aj na 61. ročníku Piešťanského festivalu. Informácie o všetkých podujatiach uverejňujeme na webstránke www.piestany.danubiushotels.sk.

► Neuvažovali ste nad záverečným galavečerom Majstrovských kurzov P. Dvorského vonku pod holým nebom ako pred niekoľkými rokmi?

V nadchádzajúcom jubilejnom desiatom ročníku sa vynasnažíme zatraktívniť program a nevylučujeme, že záverečný koncert kurzov a zároveň aj Piešťanského festivalu sa opäť uskutoční v exteriéri.

► Slovenské liečebné kúpele dostatočne financujú kultúru? Viete si to predstaviť aj inak alebo túto otázku je lepšie nevyťahovať na verejnosť?

Všetci vieme, že kultúra nie je zisková a stojí nemalé peniaze. Kúpeľný pobyt v našom ponímaní je nielen liečiť telo, ale aj dušu, a preto majiteľom a vedeniu Kúpeľov Piešťany patrí veľká vďaka za jej podporu. Som presvedčená, že každý návštevník koncertu prežije intenzívny a povznášajúci zážitok a zakúpením vstupenky sa stáva aj osobným podporovateľom kultúry.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 3, ktoré je v predaji od 19. januára.



0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav