Komentár: Hynekov maškrtami rozmaznaný jazýček

  • Spravodajstvo
  • 20. januára 2016, 14:14
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Na konci minulého roka, keď poslanci piešťanského mestského zastupiteľstva iniciovali podnet, aby si na šafárenie primátora Miloša Tamajku a jeho zástupcu Michala Hyneka s mestskými prostriedkami prišli posvietiť úradníci z najvyššieho kontrolného úradu a ministerstva financií, sa zdalo, že už ma nemôže nič prekvapiť. Mýlil som sa, nový rok na svetlo sveta vyplavil ďalšie fakty z „hospodárenia“ s finančnými prostriedkami, na ktoré sa mestu skladajú zo svojich daní obyvatelia Piešťan.

Po nástupe do funkcií nechal primátor pre svojho zástupcu vystaviť platobnú bankomatovú kartu, krytú mestským rozpočtom. Nezvyklý krok, v minulosti mal podobnú vymoženosť len prvý muž mesta, ale všetko je v súlade so zákonom. M. Hynek disponuje platobnou kartou a podľa výpisov z účtu na ňu každý mesiac pribudne okolo tritisíc eur.

Narábanie viceprimátora s mestskou platobnou kartou však pripomína príslovie o capovi, čo ho urobili záhradníkom. V redakcii sa nám zjavili účtenky z rôznych zariadení, v ktorých viceprimátor s mestskými peniazmi bezhotovostnou kartou platil. A veruže si luxus neupieral, o čom svedčia položky na pokladničných bločkoch.

Vo fastfoode v bratislavskej Eurovei si vo dvojici pomaškrtil na krevetových špecialitách za takmer tridsať eur, v luxusnej reštaurácii neďaleko Piešťan na hovädzom steaku, hovädzích medailónikoch a špargľovej polievke za tridsaťtri eur.

K srdcu mu zrejme prirástlo i známe piešťanské bowlingové centrum, kde na troch účtoch v máji figuruje po zrátaní viac ako tristo eur. To však nie je nič proti vyše tisíceurovej útrate za jeden mesiac v troch piešťanských hoteloch.

Možno neopodstatnené a možno oprávnené náklady pri reprezentácii kúpeľného mesta. Ale pochybnosti vyvráti len náležité písomne zúčtovanie a zdôvodnenie týchto výdavkov. Nestalo sa. Spolu s účtami nám na stole v redakcii skončil i dokument s názvom „Vyúčtovanie obratov platobnou kartou za mesiac máj 2015“. Táto písomnosť sa však vyúčtovaním dá len ťažko nazvať, nakoľko oslovenie adresáta je niekoľkonásobne dlhšie ako zdôvodnenie účelu čerpania mestských peňazí z bankomatovej karty piešťanským viceprimátorom. Ten uviedla pod dokumentom podpísaná pracovníčka sekretariátu Lenka Slimáková stručne: „Pracovný obed s obchodnými partnermi“.

Na základe takéhoto „obsiahleho“ vysvetlenia utrácania sa nemôžem ubrániť konštatovaniu, že z kreviet či hovädzích steakov nemali osoh obyvatelia kúpeľného mesta, ale len viceprimátorov maškrtami rozmaznaný jazýček.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava