Zo zahraničia budú voliť poštou aj Piešťanci

  • Spravodajstvo
  • 19. januára 2016, 13:51
  • Autor:am

Marcové parlamentné voľby sa blížia a viacerí občania už teraz premýšľajú, koho podporia. Komplikovanú situáciu majú Slováci pracujúci či žijúci v zahraničí, o voľbu poštou musia vopred požiadať domáce úrady. Limit na podávanie žiadostí uplynul v piatok 15. januára.

Ilustračná fotografia

Splniť občiansku povinnosť chcú spoza hraníc aj Piešťanci. Mestskému úradu prišlo do stredy 13. januára 121 žiadostí o voľbu zo zahraničia a posledné dva dni využilo túto možnosť ešte ďalších 64 Slovákov s trvalým pobytom v kúpeľnom meste. Nedorozumenia či chyby si s radnými vysvetlili, a tak môže do urien pribudnúť dokopy 185 hlasovacích lístkov.

Ako voliť zo zahraničia


Volič s trvalým pobytom v kúpeľnom meste musel doručiť žiadosť na mestský úrad poštou alebo elektronicky najneskôr do 15. januára. Na uvedenú zahraničnú adresu mu do konca januára príde obálka s odtlačkom úradnej pečiatky obce, hlasovacie lístky, návratná obálka označená heslom „VOĽBA POŠTOU – ELECTION BY MAIL“ a, samozrejme, i poučenie o voľbe. Potom, ako sa volič rozhodne, ktorej strane dá hlas, a označí ju aj na lístku, vloží ho do obálky s odtlačkom pečiatky a zalepí ju. Zalepenú obálku vloží do návratnej obálky a tú odosiela.

U nás už budú s obálkami manipulovať len kompetentní. „Podľa zákona zástupca mesta odovzdá obálky na 28 okrskoch. U nás už má 28 zapisovateliek poverenie od primátora na prevzatie návratných obálok z MsÚ a ich zúradovanie podľa zákona na príslušnom okrsku,“ informovala Eva Bereczová, hovorkyňa piešťanskej radnice.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 3, ktoré je v predaji od 19. januára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava