Čo všetko sme prežili v roku 2015 (4.)

  • Spravodajstvo
  • 15. januára 2016, 14:56
  • Autor:ben

Rok 2015 bol plný udalostí, ktoré sme sa snažili zaznamenať na stránkach Piešťanského týždňa. V pravidelnej kronike prinášame prehľad aspoň niektorých – pútavých či významných pre náš región.

OKTÓBER

■ POSLANCI VYSLOVILI PRIMÁTOROVI NEDÔVERU.
Na zasadnutí mestského zastupiteľstva sa poslanci rozhodli urobiť krok, aký história Piešťan nepozná, a prvému mužovi mesta M. Tamajkovi, viceprimátorovi M. Hynekovi a prednostke úradu D. Rehákovej vyslovili nedôveru. Dôvody za všetkých predniesol J. Brna (NEKA).

■ ŠKOLÁKOM Z PODOLIA NAHÁŇA STRACH ČIERNA DODÁVKA!

Piatich žiakov ZŠ v Podolí po ceste zo školy prenasledovalo čierne auto. Niektoré deti tvrdia, že posádka si ich aj odfotografovala.

■ CENTROOMU HROZÍ ZRÚTENIE.
Vážne statické poruchy vraj môžu zapríčiniť zrútenie polyfunkčnej budovy Centroom na Nitrianskej ulici bez akýchkoľvek varovných signálov a nedá sa stanoviť, či objekt spadne o minútu, o hodinu alebo hoci o pol roka. Majitelia a nájomníci bytov i obchodných prevádzok museli dom opustiť, je odpojený od vody a elektrickej energie. Sanačné práce sa odhadujú na štyri mesiace.

■ NOVÝ CHODNÍK NA BRATISLAVSKEJ CESTE.

Rekonštrukcia plynovodu na Bratislavskej ceste je ukončená. Chodník a priľahlé plochy však vyzerajú, akoby ich nerobili majstri stavbári, ale rozprávkoví hrdinovia zo seriálu A je to!

■ LAMPIÓNY ŠŤASTIA NA ČERENCI.

Mrakmi a nocou zatiahnutú oblohu pri vodnej nádrži Čerenec vo Vrbovom osvietili lampióny šťastia. Prvý balón vypustili z hrádze s príchodom tmy a po tridsiatich minútach už poslovia želaní lietali vysoko nad hlavami. Na oblohe bolo asi 120 lampiónov a s nimi prišlo trojnásobné množstvo ľudí.

vypratať svoje priestory pre vážne statické poruchy objektu.

■ TLAČIAREŇ SI ODNIESOL ZOMBÍK.

V bufete u Dina na Sĺňave vyrezávali strašiakov. Svetlonosov z dyní zhotovovali malí aj veľkí, šlo o zábavu, tvorivosť a súťaživosť. Hlavnú cenu, tlačiareň, získal najkreatívnejší svetlonos – zombík s odťatou hlavou s pracovným názvom Sekera.

■ Z CUDZIEHO KRV NETEČIE.
Do očí bijúce plytvanie peniazmi daňových poplatníkov na radnici za posledných desať mesiacov prináša vyplácanie externých spolupracovníkov za prácu, ktorú majú predovšetkým robiť za výplatu zamestnanci takmer stočlenného úradníckeho aparátu.

■ VOJACI SI SPRAVILI PRESTÁVKU NA BENZÍNKE.

Na piešťanskej čerpacej stanici za výjazdom z diaľnice D1 pútal pozornosť vodičov armádny konvoj s dvomi nákladnými autami Tatra 815 8×8 a menej vídaným pancierovým transportérom Tatrapan. Obrnenec mal sklopenú kabínu, vojaci zjavne opravovali motor.

NOVEMBER

■ CHAOS PRED ŠKOLOU.
Zaparkovať ráno auto na cestách v okolí ZŠ na Brezovej ulici je čistá utópia. Rodičia často len pribrzdia, dieťa „vyhodia“ pri chodníku a rýchlo odchádzajú, aby nebrzdili premávku. Aj tak sa to nezaobíde bez stresov a rôznych posunkov.

■ NOVÝ PREDNOSTA PRIŠIEL Z KOPANÍC.
Primátor Miloš Tamajka ešte v závere októbra odvolal na základe zistení hlavného kontrolóra Petra Konečného z funkcie prednostky mestského úradu Dášu Rehákovú a na túto pozíciu o týždeň bez výberového konania vymenoval 54-ročného Eduarda Strapatého z Brezovej pod Bradlom.

Hlavnú cenu získal svetlonos zombie s odťatou hlavou.

■ PODPAĽAČA ÁUT KONEČNE CHYTILI.

Kriminalisti zadržali 26-ročného muža z Piešťan, podozrivého z podpaľovania áut. Priznal sa k štyrom činom, škoda na vozidlách predstavuje 8600 eur. V prípade uznania viny mu hrozí strata slobody na šesť mesiacov až tri roky.

■ Z PARKOVISKA SA STANE PRÍJAZDOVÁ CESTA.

Obyvatelia bytového domu na predmestí Piešťan, známeho ako bývalá slobodáreň pre zamestnancov Tesly, riešia už niekoľko mesiacov problém s parkovaním. Od roku 2008 patrí súkromnej spoločnosti a tá chce priestor prestavať na príjazdovú cestu.

■ CIRKUS OKOLO CIRKUSU.
Už po niekoľký raz pricestovali k Obchodnému domu Prior kamióny s exotickými zvieratami, aby predstavili v cirkusovom šapitó svoju šou. Moravský Metropol sa však pre výstavbu novej cyklotrasy rozložil na pozemku v tesnej blízkosti priľahlého bytového domu. Mnohým sa to veľmi nepáčilo.

■AUTIČKÁROV CHYTILI PRI ČINE.
Piešťanskí kriminalisti zadržali pri pokuse o ukradnutie auta dvoch podozrivých priamo na mieste činu. Jeden stál za autom a dával pozor, kým kolega ho kovovým kľúčom „otváral“.

■ TRAGÉDIA PRI NEHODE MOTOCYKLISTU I. JAKEŠA.
Na frekventovanej ceste medzi Vrbovým a Krakovanmi zrazil v nočných hodinách známy motocyklový pretekár Ivan Jakeš 21-ročného Františka z Dolného Lopašova. Aj napriek enormnej snahe vyhnúť sa chodcovi stretu nezabránil. Mladík zraneniam na mieste nehody podľahol.

Požiar vozidla krátko pred 4.00 h ráno v pondelok 2. novembra.

■ MATURANTI PREBERALI STUŽKY.

Večer plný zážitkov si určite uchovajú v pamäti žiaci 4. A z Gymnázia Pierra de Coubertina. V sále Hotelovej akadémie Ľudovíta Wintera si prevzali maturitné stužky.

■ MESTSKÍ POLICAJTI ŠIKANUJÚ ĽUDÍ.
Mestskí policajti chodili na príkaz primátora M. Tamajku zastrašovať zamestnancov radnice, ktorým dal v septembri výpovede. Informovať poslancov i verejnosť o tom prišiel na zasadnutie mestského zastupiteľstva Pavol Škodný, manžel jednej z takto postihnutých pracovníčok.

■ HASIČI VYTIAHLI Z VÁHU UTOPENÉHO MUŽA.
Na hrádzi vodnej nádrže Sĺňava objavili hasiči utopeného človeka. Telo uvoľnili z naplavených konárov, vytiahli z vody a odovzdali polícii. Obhliadajúci lekár na mieste cudzie zavinenie nezistil, polícii sa nepodarilo zistiť totožnosť ani určiť príčinu usmrtenia.

DECEMBER

■ ZABÍJAČKA V OSTROVE S MUZIKOU AJ TANCOM.
Ostrovčania zažili parádnu dedinskú zabíjačku s muzikou, tancom i spevmi. Na priedomí kultúrneho domu sa zišla asi celá dedina aj s čertom, Mikulášom a anjelom s košíkom cukríkov. Vôňu kapustnice zacítili aj Piešťanci a prišli koštovať.

■ NAJŠIKOVNEJŠÍCH MLADÝCH STOLÁROV MAJÚ VO VEĽKÝCH KOSTOĽANOCH.
Na strednej odbornej škole technickej v Piešťanoch si zmerali sily najšikovnejší mladí majstri na Technickej olympiáde. Najkrajší, najpresnejší a najopracovanejší stolársky výrobok a tiež najviac dobrých odpovedí v teoretickej časti mali M. Bašovský a M. Hornák, tím žiakov zo ZŠ Veľké Kostoľany.

Chlapcov zo 4. A Gymnázia Pierra de Coubertina v Piešťanoch dali napokon do poriadku spolužiačky.

■ VIANOČNÝ KONCERT DETÍ ZO ZUŠ.

Krásne, múdre, vtipné a šikovné sú naše deti. Ukázali to aj v Dome umenia na Vianočnom koncerte Základnej umeleckej školy v Piešťanoch žiaci tanečného odboru. I keď počasie v uliciach tomu ani zďaleka nezodpovedalo, v sále vyčarili pravú vianočnú atmosféru.

■ VODIČ NÁKLADIAKA ZDEMOLOVAL SEMAFOR.
Na križovatke pri cintoríne na Bratislavskej ceste sa zrazil nákladiak Iveco s osobným autom VW Passat. Odniesol si to semafor a zdemolované auto. Šofér nákladiaka je podozrivý z porušenia predpisov v doprave.

■ IVAN PAUER NA MESTSKOM ÚRADE KONČÍ.
Ivan Pauer, poverený vedením Oddelenia stavebných služieb a rozvoja mesta, po štvormesačnom pôsobení vo funkcii končí. Dočasne, do ukončenia výberového konania, ho na tejto pozícii nahradila Petra Konečná, pracovníčka úradu s dlhoročnými skúsenosťami v tejto sfére.

■ POSLANCI POZVALI NA RADNICU NAJVYŠŠÍ KONTROLNÝ ÚRAD.

Na šafárenie na piešťanskej radnici si posvieti Najvyšší kontrolný úrad. Rozhodli o tom poslanci na zasadnutí mestského zastupiteľstva. Uznesením zaviazali hlavného kontrolóra Petra Konečného spracovať podnet na prešetrenie podozrení o nehospodárnom narábaní s prostriedkami mesta pre NKÚ.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 2, ktoré je v predaji od 12. januára.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav