Čo všetko sme prežili v roku 2015 (3.)

  • Spravodajstvo
  • 15. januára 2016, 14:00
  • Autor:ben

Rok 2015 bol plný udalostí, ktoré sme sa snažili zaznamenať na stránkach Piešťanského týždňa. V pravidelnej kronike prinášame prehľad aspoň niektorých – pútavých či významných pre náš región.

JÚL


■ MESTO PIEŠŤANY CHCE VILU LÖGER.
Mesto Piešťany chce získať vilu Löger do vlastníctva a výmenou ponúknuť Trnavskému kraju dva svoje objekty – reštauráciu Semafor a Vilu dr. Lisku. Oba majú prenajaté stredoškolské či kultúrne inštitúcie, ktorých zriaďovateľom je TTSK.

■ NEHODA NA DIAĽNICI.
Vodič na Peugeote 307 pravdepodobne dostal na diaľnici D1 mikrospánok, zišiel mimo cesty vpravo, kde sa s vozidlom niekoľkokrát prevrátil. V aute sa zranila spolujazdkyňa a štvorročný chlapec z Trnavy, ktorého s poranením hlavy previezol vrtuľník do bratislavskej nemocnice.

■ OHNIVÉ PEKLO.
Vo dvore bývalej diskotéky na Teplickej ulici ostali po obrovskom požiari len prehnité trámy. Zavalili aj starý trabant, pýchu Coolturaku. Vyzeralo to tam ako po výbuchu, hasiči odhadli škody na 360-tisíc eur.

■ DO ZIMY SKLÁDKY ZMIZNÚ, AK PIEŠŤANY ZÍSKAJÚ STOTISÍC EUR.
Piešťany požiadali ministerstvo životného prostredia o 113-tisíc eur na likvidáciu ôsmich čiernych skládok. Ak získajú peniaze z projektu Veľké upratovanie Slovenska, do konca novembra vraj okolie mesta vyčistia.

■ DRÁMA V MORAVANOCH NAD VÁHOM.
Moravany nad Váhom zažili lupičskú drámu! Okrem policajtov sa na jej vyriešení podieľali aj psovodi a kukláči. O šťastný koniec sa pričinila všímavá miestna občianka, keď upozornila na lupiča políciu.

obrovskom požiari len prehnité trámy.

■ TISÍCE ĽUDÍ POD HRADOM BECKOV.

Sedemnásty ročník festivalu Beckovské slávnosti si nenechali ujsť návštevníci z mnohých kútov Slovenska. Vypočuť si obľúbených muzikantov prišli priamo pod hrad Beckov.

■ VÁŽSKY OSTROV OKUPUJÚ STANUJÚCI RYBÁRI.
Piešťanských rybárov hnevajú nevítaní hostia z horného Ponitria, usídlení na Vážskom ostrove v karavanoch. S autami bivakujú v takmer stanových mestečkách. I keď takýto spôsob rybolovu vidia miestni len neradi, podľa hospodára rybárskeho združenia sú pre nedostatočnú legislatívu bezbranní.

■ NEÚČASŤ PRIMÁTORA VŠETKÝCH ZASKOČILA.
Spôsob komunikácie radnice s členmi komisií, keď počas rokovania medzi nich z vedenia mesta prišla iba prednostka Dáša Reháková, všetkých zaskočil. Najmä preto, že na programe mali primátorov návrh zmien programového rozpočtu mesta na rok 2015.

AUGUST



■ MESTOM PREŠLI ŽIVÉ MŔTVOLY.
Aktívni tínedžeri z Mládežníckeho parlamentu Piešťany si pripravili krvavé masky, červeno-čierne líčidlá a roztrhané „krvavé“ oblečenie. Po zdokonaľovacích úpravách kostýmov, našľapujúc šuchtavými nohami a s bezduchým výrazom v tvári sa vydali do plného centra Piešťan. Začal sa pochod oživených mŕtvol Zombie Walk.

■ NA PARKETE SWINGOVALI DESIATKY NÔH.
Elegantné obdobie 20. rokov minulého storočia sa prenieslo priamo do Piešťan. Na Lodenici sa vo veľkom zabávalo na prvej Swingovej tančiarni.

Bludní rytieri ešte dlho po svojom vystúpení pózovali do mnohých objektívov.

■ STOP BICYKLISTOM?

Po pešej zóne v Piešťanoch sa neoplatí riskovať jazdu na bicykli. Mestská polícia v spolupráci so Službami mesta Piešťany pri vstupoch nainštalovala štyri nové informačné tabule o zákaze bicyklovania pod hrozbou pokuty 50 eur.

■ PIEŠŤANCI HĽADALI SILNÉ I SLABÉ STRÁNKY MESTA.
Takmer štyri desiatky záujemcov sa zišli v mestskej knižnici na prvom workshope k Programu hospodárskeho a sociálneho rozvoja Piešťan. Počas stretnutia účastníci tvorcom dokumentu definovali slabé a silné stránky kúpeľného mesta.

■ VRBOVSKÉ ČANGO OPÄŤ VOZILO CESTUJÚCICH.
Na trase Piešťany – Vrbové sa po roku opäť ozýval klaksón z motorového vláčika – Vrbovského Čanga. Organizátori po vykosenej trati previezli historickým vláčikom, premávajúcim cez Trebatice a Krakovany, asi 1500 cestujúcich.

■ GRAPE PREDČASNE STOPLI SILNÉ LEJAKY.
Na letisku sa šiestykrát konal multižánrový festival Grape. Z pôvodne menšieho podujatia vznikla i vďaka kapacite letiska hudobná slávnosť, každým rokom vítajúca viac a viac najmä mladých ľudí. Škoda, že festival v druhej polovici predčasne ukončili silné búrky.

Po pešej zóne v Piešťanoch sa neoplatí riskovať jazdu na bicykli.

■ MŔTVE RYBY V POTOKU DUBOVÁ.

Havária v potoku Dubová vyplavila mŕtve ryby. Vznikla pravdepodobne vplyvom počasia, ale presnú príčinu sa zistiť nepodarilo.

■ V PIEŠŤANOCH SA ZIŠLO DVESTO MLÁDEŽNÍKOV Z CELÉHO SVETA.
Na Coubertinovské dni prišli do Piešťan hostia až z dvadsiatich troch stredných škôl z piatich kontinentov, nesúcich meno francúzskeho šľachtica a zakladateľa novodobých olympijských hier Pierra de Coubertina.

■ SMRŤ POD ŽERIAVOM!
Ani záchranársky vrtuľník, ktorý pristál v priemyselnom areáli na Vrbovskej ceste v Piešťanoch pri diaľnici, už nestihol pomôcť zachrániť 41-ročného pracovníka súkromnej spoločnosti Petra M. zo Šterús. Skonal potom, čo sa mu mala odtrhnúť gurtňa na žeriave.

SEPTEMBER




■ ODBORNÍK NA ŠPEHOVANIE ZAMESTNANCOV.

Jeden z referentov mestského úradu disponuje potvrdením, že úspešne absolvoval seminár Monitorovanie a sledovanie zamestnancov na pracovisku. Mať právoplatný certifikát, a tak vyškoleného profesionála na špehovanie zamestnancov, to znie na dnešnú dobu vo verejnej správe takmer neuveriteľne.

■ HROMADNÁ KOLÍZIA ŠTYROCH VODIČOV.

Zhustená premávka na cestách si vyžiadala svoju daň. V hromadnej kolízii na Krajinskej ceste sa ocitli štyri osobné autá. Pri nehode sa síce nik nezranil, ale vodič posledného auta z reťazovej nehody z miesta ušiel. Polícia po ňom ihneď začala pátrať.

Úhyn rýb v potoku Dubová.

■ NAJVÄČŠIU RADOSŤ MALI OTECKOVIA.

Deň ozbrojených a záchranných zložiek s deťmi si na piešťanskom letisku pozreli všetky vekové kategórie. Areál miestami pripomínal hračkárstvo pre dospelých. Otcovia sa nenápadne snažili dostať deti do kokpitov, no hneď tam aj sami vliezli a kochali sa množstvom technických výdobytkov.

■ KAŠTIEĽ – BEZDOMOVEC.

Zúfalý stav kaštieľa v Sokolovciach potvrdili aj odborníci zo Štátneho pamiatkového dohľadu počas jeho obhliadky. Lenže, ako sa zdá, na novodobých barbarov, prezlečených za serióznych podnikateľov, sú naše zákony prikrátke. Patový stav udržiava firma DIY žalobou o určenie vlastníctva.

■ BRUTÁLNA VRAŽDA OTRIASLA VRBOVÝM!
Dvadsaťtriročného Mareka na smrť dobil 34-ročný Róbert spolu s 13-ročným synom Patrikom. Tragická udalosť sa odohrala v noci pri Gymnáziu J. B. Magina vo Vrbovom. Polícia je pre nízky vek spoluútočníka zatiaľ na informácie skúpa.

Malá hasička priznala, že prilba je veľmi ťažká.

■ KRÁSA V KVETE UKRYTÁ.

Ukončenie letnej kúpeľnej sezóny v Piešťanoch sprevádzalo už tradične Kvetinové korzo a vyvrcholenie súťaže v aranžovaní a úprave kvetov Victoria Regia. Davy ľudí netrpezlivo čakali na sprievod, vyplnený aj mažoretkami, dychovkou, alegorickými vozmi plnými prekvapení či veselé postavičky v prírodných kostýmoch.

■ KAUZA CT: PRVÍ OBVINENÍ.
Vyšetrovateľ policajného zboru obvinil osem osôb pre obzvlášť závažný zločin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku v štádiu pokusu. Obvinení sú účastníci kauzy predraženého CT v piešťanskej nemocnici, jej štatutárka, štyria členovia správnej rady za ministerstvo zdravotníctva a traja ľudia z výberovej komisie na CT.

■ FAMÓZNI LÚČNIČIARI.

V Dome umenia odštartovala jubilejná 35. umelecká sezóna. Slávnostne ju otvorili tanečníci z Lúčnice. Na pódiu predviedli fenomenálny dvojhodinový program plný farebných krojov, výskokov a piruet. Na svojich zverencov sa prišiel pozrieť aj dlhoročný umelecký vedúci súboru, legendárny Štefan Nosáľ.

■ SPOLUJAZDKYŇU Z HAVAROVANÉHO AUTA VYSTRIHOVALI.
Pod horským priechodom Havran narazila do stromu posádka Hondy Civic. Spolujazdkyňu hasiči vystrihovali z auta, vodič z neho vypadol. Hrozivú haváriu obaja prežili.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 2, ktoré je v predaji od 12. januára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava