Piešťanskému letisku pomáha migračná kríza

  • Spravodajstvo
  • 14. januára 2016, 09:22
  • Autor:pror

Piešťany pravdepodobne získajú ďalší akciový podiel v spoločnosti Letisko Piešťany. Stane sa tak po prevode 20,65-percentného balíka akcií štátu v tejto spoločnosti na zvyšných dvoch spoluvlastníkov Trnavský samosprávny kraj (TTSK) a kúpeľné mesto. Zelenú tejto transakcii dalo hlasovaním aj piešťanské mestské zastupiteľstvo na poslednom stretnutí v minulom roku.

Letisko sa už dlhodobo utápa vo finančných problémoch. V minulom roku mu na nohy pomohol TTSK, keď na jeho oddlženie prispel kapitáciou viac ako 1,6-miliónovej pohľadávky. Podobný prístup k letisku predpokladá predseda TTSK Tibor Mikuš i od Mesta Piešťany, ktorému táto spoločnosť ku koncu minulého roku dlhovala na daniach takmer pol milióna eur.

Táto požiadavka sa dostala i na novembrové rokovanie mestskej rady, zatiaľ však bez definitívneho výsledku. Medzitým prišla ponuka od štátu. Vlastník 20,65 percent akcií v letiskovej spoločnosti ich chce obom ďalším spoluvlastníkom bezplatne previesť. Podľa slov T. Mikuša štátny balík by sa delil pomerovým podielom, čo znamená, že jednu štvrtinu, niečo málo nad päť percent, získa mesto a zvyšok TTSK. Tým sa podľa T. Mikuša štát nezriekol finančnej pomoci piešťanskému letisku. V minulom roku poskytol 161 824 eur na bezpečnostný projekt.

Bezplatný prevod akcií je však viazaný podmienkou, že obaja akcionári zabezpečia leteckú prevádzku minimálne desať rokov. Na mestskom zastupiteľstve poslanci vyjadrili obavy z ekonomickej udržateľnosti leteckej prepravy. Výsledky za minulý rok ale vyznievajú povzbudivo.
I keď osobná preprava dramaticky nestúpla, v prípade nákladných letov nastal prudký posun k plusovým číslam. „Finančnú uzávierku dokončíme vo februári, no už teraz vieme čísla cargo prepravy. Kým v roku 2014 sme za dvanásť mesiacov zaznamenali šesť letov, v minulom roku 150 s najsilnejším obdobím v posledných troch mesiacoch so sto pristátiami nákladných lietadiel,“ prezradil riaditeľ letiska František Varga.

K prudkému nárastu prispela aj migračná kríza, keď pre uzatváranie hraníc jednotlivými členskými štátmi Európskej únie (EÚ) sa neúmerne predlžuje kamiónová preprava a slovenské automobilky pre operatívny presun súčiastok v rámci EÚ radšej volia tento spôsob dopravy.

Podľa neoficiálnych informácií na dobrej ceste je i dohoda na zavedenie pravidelných charterových letov, dopravujúcich do kúpeľov hostí z Berlína, čo ekonomickej stabilizácii piešťanského letiska výrazne pomôže.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 2, ktoré je v predaji od 12. januára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav