Komentár: Plagiátorstvo vo vedení mesta prekvitá

  • Spravodajstvo
  • 14. januára 2016, 10:47
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Piešťanský primátor Miloš Tamajka za rok vo funkcii „vyrobil“ množstvo politických, ale i manažérskych faux-pas. Kto si prečítal novoročný vinš na jeho oficiálnej stránke na sociálnej sieti, stratil aj posledné ilúzie o možnej zmene prístupu k práci prvého muža mesta.

M. Tamajka si založil primátorský profil na Facebooku už 11. decembra 2014, ihneď po úspechu v komunálnych voľbách. A odvtedy, čo sa v meste šustne za jeho prítomnosti, okamžite sa objaví na sociálnej sieti. V októbri napríklad svoj profil zamoril fotkami a stanoviskami k problematike statiky Centroomu na Nitrianskej ulici, vrátane fotoreportu takmer groteskného stavania „padajúceho“ ochranného plota na Slovensku preslávenej budovy. Ale odkedy riešenie tohto problému stagnuje, piešťanský primátor pred puklinami v dome na fotkách nepózuje.

Ako je už v primátorovej práci zvykom, nevyhol sa ani v tejto oblasti trápnym prešľapom. Pamätná je jeho hrubá arogancia k poslaneckému zboru, keď mu počas rokovania zastupiteľstva vyslovilo nedôveru. Miesto pozornosti k dôvodom sa ešte počas neukončenej rozpravy na sociálnom profile na túto skutočnosť posťažoval a s priaznivcami ju i bohato prediskutoval. O čo viac slov použil pri obhajobe na Facebooku, o to menej ich následne odznelo do očí piešťanským poslancom.



Úplný unikát v M. Tamajkovej komunikácii na sociálnej sieti, takmer ako z inej dimenzie, je „srdečné“ novoročné želanie, zverejnené 31. decembra 2015 o 16.50 h: „Milí Piešťanci, moji najmilší priatelia! V prvom rade ďakujem za všetko dobré, čo ste tento rok spravili či pre naše mesto, alebo aj svoje okolie. Ďakujem za vašu spoluprácu, dôveru, podporu a trpezlivosť, veľmi si to vážim. Piešťanci, prosím, nehnevajte sa, ak všetko nie je podľa vašich predstáv a požiadaviek. Budem naďalej pracovať tvrdo, aby sa v našom meste žilo stále príjemnejšie. Do nového roku vám všetkým prajem zdravie, optimizmus, harmóniu a veľa správnych rozhodnutí. Šťastný nový rok!“

Pekné, milé a úprimne znejúce. Až na jednu závažnú okolnosť. Neodpisoval, prezentoval svoje originálne myšlienky? V ten istý deň, o hodinu a niečo skôr, sa objavilo na rovnakej sociálnej sieti i novoročné želanie primátora Trenčína Richarda Rybníčka: „Milí Trenčania, milí priatelia, ďakujem za všetko dobré, čo ste urobili v tomto roku pre naše/ svoje mesto alebo obec, našu krajinu a ľudí vo vašom okolí. Trenčania, prosím, nehnevajte sa, ak nie všetko je podľa vašich predstav a požiadaviek. Pracovali sme tvrdo a budeme tak isto pracovať aj ďalej, aby sme z nášho mesta robili stále lepšie a lepšie miesto pre život. Ďakujeme vám za dôveru, podporu a trpezlivosť, veľmi si to vážim. V Novom roku vám všetkým Želám pevne zdravie, veľa lásky a vnútorný pokoj a silu pri všetkých rozhodnutiach a situáciách, ktoré vám život prinesie.“

Obe želania akoby si z oka vypadli. Dokonca pôvodne sa objavili bez dĺžňov a mäkčeňov, zrejme aby budili dojem spontánnosti alebo písania z mobilu. Tie však M. Tamajka na upozornenie jedného z prispievateľov na rozdiel od primátora Trenčína dodatočne doplnil.

Že sa odpisovať nemá, mohol M. Tamajkovi vysvetliť jeho zástupca Michal Hynek. Za plagiátorské spracovanie seminárnej prace ho disciplinárne riešil vysokoškolský akademický senát a zo štúdií i podmienečne vylúčil.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 2, ktoré je v predaji od 12. januára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj