M. Drgoň: Európsky pohár chceme hrať i budúci rok

  • Šport / Basketbal
  • 13. januára 2016, 13:14
  • Autor:T. Horký

Basketbalistky Piešťanských Čajok majú za sebou premiérové pôsobenie v druhej najprestížnejšej ženskej súťaži v Európe. Zo šiestich zápasov Európskeho pohára dokázali vyhrať dva a hoci skončili na štvrtom mieste v skupine, za svoje výkony sa rozhodne hanbiť nemusia. Ich účinkovanie v súťaži bolo pre mnohých veľkým prekvapením a Čajky ukázali, že sa môžu rovnať aj so silnejšími a bohatšími celkami. Účinkovanie Piešťanských Čajok v EuroCupe zhodnotil výkonný riaditeľ klubu Miloš Drgoň.

► Napriek extrémne ťažkej skupine ste sa v silnej konkurencii nestratili a dokázali ste vyhrať dva zápasy v Turecku. Ako hodnotíte vystúpenie tímu v Európskom pohári?
Po žrebe bolo jasné, že sme vo veľmi náročnej skupine. Bolo ťažké odhadovať našu úspešnosť, pretože hrať proti veľkoklubom bola výzva. Čakalo nás však obrovské kvantum práce, ktoré sme si nevedeli predstaviť. Oficiálny server súťaže prognózoval pred jej začiatkom, že sme nováčik, ktorý môže zaknihovať zopár prekvapení. Odhadli nás teda veľmi dobre. Počas eurocupovej premiéry sme sa všetci učili a všetci sme robili aj chyby. Vedenie, tréneri i hráčky. Bolo to pre nás niečo nové, no z chýb sa človek učí a tie nás môžu posúvať ďalej.

► Čajky si v zápasoch overili, že môžu hrať viac než vyrovnane aj so silnými súpermi. Uvidíme piešťanské basketbalistky v tejto súťaži aj o rok?
Keď sa nám podarí zabezpečiť dostatok financií, chceli by sme ju hrať aj o rok. Určite sa o to pokúsime. Máme pred sebou polrok na to, aby sme zohnali približne 50-tisíc eur. Urobíme všetko, aby sme naďalej umožňovali hrať dievčatám kvalitnú súťaž a aby fanúšikovia v Piešťanoch mohli opäť vidieť atraktívne zápasy. Držte nám palce.

► Hráčky svojimi výkonmi najmä v Istanbule a Adane nastavili latku vysoko. Čo bude dôležité, aby o rok zvládli aj ďalšie zápasy? Najmä na domácej palubovke, kde nedokázali ani raz zvíťaziť…
Možno príliš skoro uverili, že môžu s takýmito družstvami hrať viac než vyrovnane. Hrali sme na 110-120 percent. Hrať nad rámec svojich možností však dlhodobo nie je možné. Baby potrebujú byť tréningovo pripravené tak, že ich sto percent bude terajších 110. Potom môžeme byť úspešní v národnom, ale aj v medzinárodnom meradle. Máme ešte stále mladé a neskúsené dievčatá. Postupne budeme dbať na to, aby sa výkon, ktorý sme podávali v EuroCupe, stal štandardom.

► Fanúšikov v Piešťanoch zápasy Európskeho pohára prilákali v hojnom počte. Na každom z troch domácich duelov bolo takmer vypredané. Bude náročné dostať ľudí na tribúny aj v extralige?
Je to vec filozofie fanúšika. Keď sa pozrieme na zápasy v iných krajinách, kde sa hrajú špičkové súťaže, tak fanúšikovia prídu na zápas, pretože svojou účasťou chcú podporiť svoj tím. Bez ohľadu na to, či hrá s prvým alebo posledným. Toto je pri slovenských fanúšikoch veľmi kolísavé. My musíme zabezpečiť, aby dievčatá hrali rovnako naplno aj proti slabším súperom, nielen proti silným. Aby hrali stále svoju hru a verím, že potom sa hala bude postupne napĺňať. Kultúrne prostredie tu majú, cena vstupného tiež nebola prehnaná. Chceme si poctivou prácou fanúšikov zaslúžiť. Podotýkam, že zisky zo vstupného nám príliš s rozpočtom nepomáhajú. V EuroCupe to bolo možno desať percent.

► Účinkovanie v druhej najprestížnejšej basketbalovej súťaži žien v Európe rozhodne nie je lacnou záležitosťou. Môžete priblížiť, koľko vás EuroCup stál?
Finančná stránka tejto súťaže sa pohybuje na úrovni 40-tisíc eur. Je v nich cestovanie, ubytovanie pre súperov, rozhodcov komisárov a takisto aj odmeny pre nich. Ďalej je to samotná organizácia zápasov, časomiera, štatistiky, priamy prenos, medzinárodné licencie či ďalšie záležitosti. Ešte stále nevieme, ako dopadne našich desaťtisíc eur. Tie sme dali FIBE ako depozit. V prípade nesplnenia niektorých kritérií z toho odpočítavajú pokuty.

Miloš Drgoň, výkonný riaditeľ Čajok

► V basketbale to nefunguje ako napríklad vo futbale, že kluby môžu zarobiť na prémiách za víťazstvá či postupy. Čo si o tom myslíte?
Prečo to FIBA nechce pustiť do komerčnej aktivity, neviem. Je pravdou, že najmä mužské kluby sa už viackrát vzopreli a organizovali si súťaže samy. Keďže sme nováčikom v európskych súťažiach, ťažko očakávať, že nás niekto bude počúvať. Určite nie je správne, že kluby nedostávajú žiadne prémie. Viem, že nejaké snahy sú. Či už len povolenie reklám okolo ihriska počas zápasu, alebo umiestnenie sponzorov na dresoch by bolo prínosom.

► Čo teda kluby ako Piešťanské Čajky motivuje, aby hrali v Európskom pohári? Dá sa povedať, že ide o stratovú záležitosť…
Chceme patriť medzi elitné európske družstvá. Takisto sme presvedčení, že treba prinášať neustále niečo viac pre divákov. Netvrdím, že o rok budeme hrať inú súťaž, no fanúšik chce vidieť medzinárodnú konfrontáciu a zaujíma ho viac ako extraliga. Našou filozofiou je dávať šancu najmä slovenským hráčkam, ktoré môžu reprezentovať krajinu. Aby rástli, musia hrať čo najviac kvalitných medzinárodných zápasov. To sa nám zatiaľ aj darí a nemáme družstvo preplnené legionárkami.

► Besiktas JK Istanbul, Sparta&K Moskovská oblasť i Adana Aski patria k veľkoklubom. Ukázala vám táto konfrontácia niečo nové aj na funkcionárskom poli?
Rozdiel bol napríklad v tom, že v týchto kluboch tvorí realizačný tím okolo 17 pracovníkov. Dá sa povedať, že je to vo vyspelejšom športovom svete bežné. My sme tu zatiaľ dobrovoľníci, ktorí robia basketbal pri zamestnaní bez nároku na odmenu. Robia tým podporu trénerom i hráčkam. Na to, aby fungovali, je treba x ďalších, neviditeľných. Patrí im za to obrovská vďaka, pretože hoci sú možno najmenej viditeľní, sú veľmi dôležití. Bohužiaľ, v súčasnosti na profesionálny realizačný tím nemáme prostriedky.

► Výkony niektorých hráčok v EuroCupe zrejme neunikli ani rôznym skautom, agentom či manažérom z lepších klubov. Je predpoklad, že bude o niektoré Čajky záujem?
Ak si nájdu lepší klub, kde dostanú priestor, prajem im to. Nemyslím si však, že by sa nejako extrémne roztrhlo vrece s ponukami.
U nás majú baby istotu, že dostanú priestor, a majú tu potrebné zázemie. Keď sa však rozhodnú ísť, nebudeme im v tom brániť. Myslím si, že podmienky, ktoré majú u nás, sú priamo úmerné ich kvalite.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 2, ktoré je v predaji od 12. januára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav