Korčuľovanie vo Veľkých Kostoľanoch

  • Spravodajstvo / Región
  • 13. januára 2016, 10:04
  • Autor:vd

Vo Veľkých Kostoľanoch sa korčuľovalo vo veľkom. Malí aj odrastenejší školáci, ba i dospelí sa naháňali s hokejkou za pukom alebo sa hokejky len pridŕžali, aby nespadli na ľadovej ploche vytvorenej na školskom dvore. Kým mrzlo, každý večer zo školského hydrantu nastriekali na už existujúci ľad zopár litrov vody, aby vykonali potrebnú údržbu a vyhladili ryhy. Nočný mráz zabezpečil ľad ako zrkadlo.

„Ja sa tu korčuľujem aj s kamarátkami od Troch kráľov. Naši mi preto kúpili aj nové krasokorčule,“ povedala piatačka Michaela Duranová. Jej spolužiačka Vanessa Jamrichová sa po ľade preháňala s hokejkou a zapájala do hry s chlapcami. Išlo jej to bravúrne. Siedmačka Kristína Kukučová stála na ľade ako rodená krasokorčuliarka, už len pridať piruetu a udržať rovnováhu. Okolo dievčat sa preháňali chalani. Sused Michaely Duranovej sa síce nechcel fotiť, no prezradil nám, že chlapci si každý deň na školskom dvore spestrovali prázdniny hokejovými turnajmi. „Hrávame buď ráno, alebo večer,“ skonštatoval mládenec. Pri mantineloch sa v snehu gúľali diváci. Dvaja mládenci sa korčuľovať neodvážili, no pozorovali a povzbudzovali rýchlokorčuliarov s hokejkou. Hoci vonku ukazoval teplomer vo štvrtok 7. januára pár stupňov nad nulou, čiže odmäk, na „prírodnom“ ihrisku sa ľad netopil, pretože je na severozápade školského areálu tienený pred zubatým slnkom budovou.

Myšlienka vytvoriť klzisko skrsla v hlave poslanca obecného zastupiteľstva Miroslava Maca. „Zabezpečil mantinely z drevených hranolov. Stavbári ich upevnili o asfalt a my hasiči sme potom napustili ohraničenú plochu vodou. Poslúžila nám naša stará Máňa, cisternové vozidlo Liaz 706. Vodu sme čerpali z hasičského hydrantu,“ povedal Peter Podolan, člen Dobrovoľného hasičského zboru Veľké Kostoľany. Kostoľancom prišiel vhod i sneh, po prvej nádielke odhrnuli biely poprašok na okraje plochy, čím zvýšili a podporili drevené mantinely. I to je dôkazom, že stačí mať nápad, trošku chcieť a dielo podporí aj príroda.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 2, ktoré je v predaji od 12. januára.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 5. mája 2024
Meniny má Lesana, zajtra Hermína