Čo všetko sme prežili v roku 2015 (2.)

  • Spravodajstvo
  • 9. januára 2016, 20:15
  • Autor:

Rok 2015 bol plný udalostí, ktoré sme sa snažili zaznamenať na stránkach Piešťanského týždňa. V pravidelnej kronike prinášame prehľad aspoň niektorých – pútavých či významných pre náš región.

APRÍL

■ NOVÉ ODDELENIE NA ÚRADE PRÁCE. 

Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny v Piešťanoch zriadil v budove okresného úradu na druhom poschodí nové oddelenie služieb občanom. Jeho úlohou je poskytovať komplexné služby v oblasti zamestnanosti, pri dávkach v hmotnej núdzi i štátnych sociálnych dávkach.

■ PRAVÁ SLOVENSKÁ POLIEVAČKA. 

Mládenci z piešťanského folklórneho súboru Žito na Veľkonočný pondelok okúpali a vyšibali svoje tanečníčky ako sa patrí. Každej sa ušli tri vedrá vody a k slovu sa dostali aj ručne vyrobené korbáče.

■ RIADITEĽKA NEMOCNICE JE VO FUNKCII NEZÁKONNE. 

Generálna prokuratúra oznámila, že riaditeľka piešťanskej nemocnice Mária Domčeková je podľa jej názoru vo funkcii nezákonne. Okresný úrad v Piešťanoch by mal o názore prokuratúry potvrdiť alebo vyvrátiť najneskôr v máji.

■ RIADITEĽ SLUŽIEB MESTA NA SVOJ POST NENASTÚPIL. 

Poslancami mestského zastupiteľstva zvolený riaditeľ Služieb mesta Piešťany Miroslav Procházka do funkcie nenastúpil. Podľa jeho slov nedošlo k dohode o podmienkach nástupu medzi ním a primátorom.

■ DETI ZAPÁLILI DOM. 

Vo Vrbovom horela mestská budova. Plamene zničili strechu opustenej budovy neďaleko námestia. K založeniu požiaru sa priznali školáci.

■ SENIORI SI ZALOŽILI SVOJ PARLAMENT. 

Seniorsky parlament ako poradný orgán poslancov mestského zastupiteľstva si založili v Piešťanoch obyvatelia starší ako 60 rokov. Má rovnako ako zastupiteľstvo 21 členov, predsedom sa stal Štefan Škulec.

■ KRAJSKÍ POSLANCI SCHVÁLILI ODDLŽENIE LETISKA. 

Poslanci Trnavského samosprávneho kraja, majoritného akcionára piešťanského letiska, rozhodli o jeho oddlžení vo výške 1 milión 450-tisíc eur.

■ ZACHRÁNILI SAMOVRAHA. 

Piešťanskí mestskí policajti zachránili samovraha. Svoj život chcel ukončiť skokom z Kolonádového mosta. Políciu na neho upozornil telefonát.

MÁJ

■ TELO 27-ROČNÉHO MUŽA OBJAVIL VESLÁR. 

Telo utopeného Piešťanca objavil necelé dva týždne po tragédii náhodný veslár uprostred Váhu pri Lodenici. Mŕtvy muž mal pri sebe doklad totožnosti, takže sa potvrdilo, že šlo o nešťastného samovraha Borisa V.

■ ČITATEĽSKÁ LAVIČKA V DOLNOM LOPAŠOVE. 

Mládežnícka iniciatíva Lepší Dolný Lopašov sa opäť zviditeľnila osadením prvej pestrofarebnej lavičky z piatich plánovaných. Pribudla k nej aj knižná búdka s označením „Ďakujem, sused“.

Na zastupiteľstve poslanci rokovali aj o cyklotrase do Piešťan.

■ VRBOVÉ CHCE CYKLOTRASU NAMIESTO ŽELEZNICE. 

Na verejný prieskum o cyklochodníku do Piešťan zareagovalo 204 obyvateľov Vrbového. Za cyklotrasu sa vyslovilo 168 Vrbovčanov a k tejto verzii sa prikláňa aj mestské zastupiteľstvo.

■ INŠTITÚT FYZIOTERAPIE OSLÁVIL DESAŤROČNICU. 

Piešťanský Inštitút fyzioterapie, balneológie a liečebnej rehabilitácie má za sebou prvú dekádu svojho pôsobenia. V ďalšej desaťročnici chce v hierarchii vysokoškolského vzdelávania povýšiť a stať sa fakultou.


■ TRAGÉDIA V RATNOVCIACH. 

Pri tragickej dopravnej nehode v Ratnovciach usmrtil 20-ročný vodič 75-ročnú Piešťanku na zastávke autobusu a jej 51-ročnú dcéru vážne zranil. Ženy čakali na autobus do Piešťan. Iba päť dní nato v rovnakej obci havaroval 25-ročný vodič pod vplyvom alkoholu, navyše bez vodičského preukazu.

■ VÝKOPOVÉ PRÁCE SPÔSOBUJÚ DOPRAVNÉ ZÁPCHY. 

Rekonštrukcia plynovodu na Bratislavskej ceste v Piešťanoch strpčuje motoristom život. Plynári po spílení takmer storočného stromoradia začali s rozkopávkami a už dlhšiu dobu spôsobujú na komunikácii dopravné zápchy.

■ KÚPEĽNÝ OSTROV PATRIL REMESLÁM. 

Kúpeľný ostrov patril tri dni remeselníkom. Siedmy ročník medzinárodného festivalu Tradičné umelecké remeslá navštívilo 160 ľudových umelcov zo Slovenska, Čiech, Poľska, Maďarska a Srbska. 

■ ŠESŤDESIAT ROKOV UMENIA. 

Neodmysliteľné slávnostné fanfáry otvorili pred Domom umenia jubilejný 60. ročník Piešťanského festivalu. V koncertnej sále potom vystúpil orchester Slovenskej filharmónie s dirigentom Rastislavom Štúrom. 

JÚN

■ ŽIADOSŤ O DOTÁCIU NA OPRAVU KOLONÁDOVÉHO MOSTA ZAMIETNUTÁ. 

Ani druhý pokus o rekonštrukciu Kolonádového mosta z rozvojových programov nemal úspech. Ministerstvo pôdohospodárstva dotáciu vo výške 1 milión 676-tisíc eur piešťanskej samospráve zamietlo.

■ HIPPOKRATOVA MEDAILA PRE PIEŠŤANKU. 

Piešťanská lekárka Eva Jurgová získala prestížnu Hippokratovu medailu. Toto najvyššie profesionálne ocenenie pre lekárov udeľuje Slovenská lekárska spoločnosť.

■ KÚPEĽNÁ SEZÓNA OTVORENÁ. 

Otvorenie letnej kúpeľnej sezóny v Piešťanoch si nenechali ujsť tisíce ľudí. Návštevníci si už tradične pozreli slávnostný sprievod, kultúrny program, ale aj otvárací ceremoniál, ktorý sa po prvý raz konal v Hudobnom pavilóne v mestskom parku.

■ ŽELEZNIČNÝ PODCHOD STÁLE BEZ KOLAUDÁCIE. 

Frekventovaný podchod na Dopravnej ulici v Piešťanoch stále nie je skolaudovaný, aj keď bol dokončený pred siedmimi rokmi.

■ KOLOSY NA KOLESÁCH. 

Na jubilejnom 15. ročníku kamiónovej šou Truck Aréna sa v piešťanskom autokempingu na Lodenici vystriedali tisíce ľudí, desiatky obrovských vozidiel i niekoľko spevákov a hudobníkov.

■ ELEKTRIKÁRI SA SŤAHUJÚ K ZÁHRADNÍKOM. 

Stredná priemyselná škola elektrotechnická sa definitívne presťahovala do priestorov Strednej odbornej školy záhradníckej. Elektrotechnici si prenášajú učebné pomôcky, lavice, nábytok a technické vybavenie z Námestia SNP na Brezovú ulicu.

■ MIMORIADNE ZASADNUTIE V TAVOS-E. 

Dva týždne pred riadnym valným zhromaždením Trnavskej vodárenskej spoločnosti požiadal o zvolanie mimoriadnej schôdze primátor Piešťan. Prerokúval sa jediný bod – zmeny v dozornej rade. Jej predsedu, exprimátora Piešťan Rema Cicutta, nahradil práve Miloš Tamajka.

■ CHCEL VIAC PEŇAZÍ. 

Nedávno vymenovaného riaditeľa Služieb mesta Piešťany Miroslava Prochásku poslanci odvolali. Po mesiaci v riaditeľskom kresle sa rozhodol skončiť pracovný pomer, pretože sa mu nepáčil ponúkaný plat.

Dee Snider zaspieval najväčšie hity svojej 40-ročnej kariéry.

■ TOPFEST OTVORIL SVOJE BRÁNY. 

Piešťanské letisko sa zaplnilo tisíckami rockových fanúšikov. Topfest otvoril svoje brány už dvanástykrát a na pódiu sa opäť vystriedala široká paleta interpretov. Jedinečnú šou rozpútali aj hlavné hviezdy programu, americkí heavymetalisti Twisted Sister. 

■ SOCHA PIEŠŤANSKÝCH PARKOV S 39 UMELCAMI. 

Mestský park pred kinom Fontána ožil sochami. Na 33. ročník Sochy piešťanských parkov organizátori v exteriéri síce osadili menej sôch, no o to viac hodnotných skulptúr sa nachádzalo v interiéri Galérie Fontána.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 1, ktoré je v predaji od 5. januára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav