Už štvrťstoročie sama sebe paňou

  • Kultúra a spoločnosť / Výstavy
  • 8. januára 2016, 09:17
  • Autor:T. Hlobeň

Piešťanská Galéria NaMi, situovaná uprostred kolonády na Winterovej ulici a pomenovaná podľa majiteľky Nade Mikolášikovej, minulý rok oslávila 25. výročie vzniku. Jej počiatky však treba hľadať na inom mieste, na ulici pred rodinným domom Ábelovcov na Radlinského ulici. Sú spojené s návratom do rodného mesta tejto výtvarníčky zo staropiešťanskej katolíckej rodiny, dcéry pplk. Vojtecha Ábela, účastníka SNP, popraveného v koncentračnom tábore.

Ponovembrové zmeny ukončili pracovné pôsobenie N. Mikolášikovej

v Prahe a Bratislave. Matka dvoch detí rozmýšľala ako ďalej. Vedela len jedno – chcela byť sama sebe paňou. Maľovala akvarely a tak počas víkendových pobytov v rodisku ich vystavila pred rodičovským domom. „Vyrobila som aj väčšie pútače a práce oprela o dom. Okoloidúcich a vodičov áut som upútala a pomerne dosť som predala,“ spomína po rokoch na prozaické začiatky.

Na schodisku predávala, až kým neopravili suterén. Tam 9. júna 1990 otvorila Galériu NaMi výstavou maliara Emila Bačíka, piešťanského rodáka tvoriaceho v Bratislave. Galerijnú prácu N. Mikolášikovej si všimla aj vtedajšia riaditeľka mestského kultúrneho strediska, rozmýšľajúca nad využitím tzv. Starej lekárne na pešej zóne a zrodila sa spolupráca, začínajúca v marci 1992 krásnou sklárskou výstavou českých a slovenských umelcov, nazvanou Podoby skla. V priestoroch bývalej mestskej knižnice umiestnila napr. aj diela Svetozára Ilavského, Stanislava Stankóciho či Daniela Brunovského. Život však šiel ďalej a N. Mikolášiková si postupne hľadala priestory, vyhovujúce jej naturelu, až jej v hlave skrsol nápad postaviť vlastnú kamennú galériu.

Architekt Milan Rastislav Šavlík nechal pri projektovaní časti bývalej Pavlovovej ulice s dominantou v podobe kolonády trávnatú preluku, kde vymyslel nikdy nezrealizovanú fontánu. „Manžel mi povedal, tu je zbytočné stavať, prechádzky Piešťancov i turistov končia pri hoteli Lipa, nejdú ďalej. Neposlúchla som, od majstra Šavlíka dostala autorský súhlas s podmienkou, že objekt naprojektuje,“ vracia sa do minulosti piešťanská galeristka. Vlastnú kamennú galériu otvárala 29. januára 2003, žiaľ, tohto významného dňa sa nedožil ani architekt Šavlík, ani manžel majiteľky objektu.

Spočiatku kombinovala výstavné priestory s prevádzkou umeleckej kaviarne. Peripetie osudu v podobe autohavárie však zapríčinili zavretie objektu či jeho prenajatie. N. Mikolášiková sa však v roku 2014 vrátila. „Robila som medzičasom aj zopár autorských výstav, tak som si povedala, že ostanem naďalej osobitá a servírujem návštevníkom najmä vlastnú tvorbu. Mám tu však vystavených aj rôznych výtvarníkov, napríklad Milana Laluhu, Františka Studeného, Elmíru Antalovú či Vladimíra Jeníčka z Prahy. Mám tu aj diela s náboženskou tematikou,“ uzavrela štvrťstoročnicu galerijnej práce s jasným výhľadom do budúcnosti majiteľka Galérie NaMi.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 1, ktoré je v predaji od 5. januára.

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila