Podchod pod železnicou je opäť počmáraný

  • Spravodajstvo
  • 7. januára 2016, 08:26
  • Autor:V. Dusíková

Podchod pod železnicou na Vrbovskej ceste v Piešťanoch nezostal čistý ani päť dní. Novonatrenú stenu už ktosi počmáral na troch miestach. Úsilie chlapov, mrznúcich v polovici decembra minulého roka v prievane, aby steny dali do poriadku, berú sprejeri na ľahkú váhu.

Jeden z nápisov už vďaka umývateľnej farbe odstránili, ale ďalšie dve „píp“ kresbičky pribudli. Odolávali handre aj vode, ich kontúry si preto vyžiadali silnejšieho protivníka. O tom, či pribudnú ďalšie kresby, rozhodnú sprejeri. V každom prípade však iba minú drahé spreje bez záverečného efektu. Ich kresby pohltí odolná farba.

„Dal by som sprejerom do ruky ryžák, vodu so saponátom, no ešte predtým im zmaľoval zadok, aby si to zapamätali,“ povedal na margo čmáraníc chlapík idúci okolo. Steny sú síce natreté špeciálnym umývateľným náterom, odolným proti graffiti, no, žiaľ, náter nie je „blbuvzdorný“.

Podchod mal byť už pred niekoľkými rokmi skolaudovaný a odovzdaný mestu, ešte stále ho však majú v správe Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Podľa pracovníka odboru komunikácie ŽSR Ľubomíra Mitasa by sa obe strany už v dohľadnej dobe mohli dohodnúť a podchod dostane správcu: „Neprimerane dlhé obdobie od ukončenia stavebných prác až po plánované odovzdanie podchodu (január/február 2016) spôsobilo predovšetkým splnenie legislatívnych podmienok – dodržanie zákonných postupov a procesov v rámci kompletizácie dokladovej časti, respektíve sprievodnej dokumentácie ako nevyhnutnej súčasti pred oficiálnym požiadaním stavebného úradu o kolaudáciu.“

Vzhľadom k neustálemu prejavu vandalizmu ŽSR opätovne zabezpečili na vlastné náklady vymaľovanie podchodu. „Nemožno vylúčiť, že do doby začatia odovzdávacieho a preberacieho konania sa znovu nevyskytnú prejavy podobného charakteru. Rovnako nemožno vylúčiť stanovenie podmienok pre prevzatie podchodu Mestom Piešťany na dodatočné úpravy alebo opravy a tie ŽSR zabezpečia na vlastné náklady,“ dodáva hovorca.

O tom, že sa ku kolaudácii schyľuje, svedčí i nebývalá aktivita pri natieraní vnútorných i vonkajších stien kontroverznej stavby. Podchod mal byť dlhší a rovný. Podľa obyvateľov mal vyúsťovať až za štátnou cestou. Priestor naň však limitovala šírka pozemkov vo vlastníctve ŽSR. Zhotoviteľ – Združenie SK Nové Mesto, zastúpené Doprastavom, tak vytvoril dielo, spôsobujúce kolízie. Nepomáha ani dopravné značenie či bezpečnostné zrkadlo. Stavba má niekoľko zlomov, v neprehľadných úzkych zákrutách tu do seba narážajú nielen cyklisti, ale aj vozičkári, chodci a ojedinelí motoristi! Niet sa čo čudovať, že mesto je v preberacom konaní opatrné. Kto si vezme na zodpovednosť životunebezpečnú cestu?

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 1, ktoré je v predaji od 5. januára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav