Zlatý dážď na Námestí SNP vyrezali až na koreň

  • Spravodajstvo
  • 6. januára 2016, 09:05
  • Autor:pror

Bujný porast takzvaného zlatého dažďa v parčíku na Námestí SNP v Piešťanoch po rozkvitnutí patril v centre mesta k prvým ukazovateľom príchodu jari. Na konci minulého roku však krovie vymizlo takmer až na koreň.

O vysvetlenie dôvodov takéhoto zásahu sme požiadali riaditeľku Služieb mesta Piešťany Hanu Dupkaničovú: „Prestarnuté kríky mali na konároch rozpukané drevo, poškodené cievne zväzky. Nedostatočne vyživované konáre usychali a lámali sa, prerastená koruna bránila tvorbe mladých výhonov z bazálnej časti. Radikálny omladzovací rez sa uskutočňuje úplným zrezaním všetkých vetiev tesne nad zemou s ponechaním maximálne 5-10 centimetrov dlhých čapíkov.“

Orezávanie okrasných krovín sa vykonáva v cykle troch až štyroch rokov. Na námestí pred mestským úradom podľa riaditeľky je omladzovací rez zanedbaný dlhé roky, a preto došlo k radikálnejšiemu riešeniu. „Dreviny to nijako nepoškodí. V nasledujúcom vegetačnom období síce nezakvitnú, ale vyženú nové výhonky do výšky asi jeden meter a zalistnejú. Na ďalší rok už bude všetko v poriadku a zlatovka sa na jar opäť prejaví v plnom kvete,“ dodala H. Dupkaničová.

Obdobnými úpravami prešli i kroviny v mestskom amfiteátri a na Ulici A. Dubčeka. Úprava okrasných kríkov podľa slov riaditeľky služieb v kúpeľnom meste skončí zhruba v posledných januárových dňoch.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 1, ktoré je v predaji od 5. januára.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín