J. Metelka je paralympionikom i paracyklistom roka 2015

  • Šport / Ostatné športy
  • 6. januára 2016, 09:33
  • Autor:T. Horký

Záver roka je tradične spätý s vyhodnocovaním rôznych športových ankiet. Práve v tej najprestížnejšej – Športovec roka 2015 – mali Piešťany zastúpenie vďaka paracyklistovi Jozefovi Metelkovi. Ten sa stal historicky prvým víťazom súťaže paralympionik roka a v celkovom hlasovaní obsadil 15. priečku. O pár dní neskôr získal úspešný rodák z Piešťan ďalšie ocenenie – Zlatý Pedál 2015 v kategórii paracyklistika.

Slovenská i piešťanská nádej pre tohtoročné letné olympijské hry v Riu de Janeiro má za sebou veľmi úspešnú sezónu, vďaka ktorej mu zaslúžene patrí ocenenie paralympionik roka. Na majstrovstvách sveta v dráhovej paracyklistike v holandskom Apeldoorne skončil prvý v stíhacích pretekoch na štyri kilometre a druhý v pevnom kilometri. Na majstrovstvách sveta v cestnej paracyklistike vo švajčiarskom Nottwile bol štvrtý v pretekoch s hromadným štartom. J. Metelka sa zároveň stal aj celkovým víťazom Svetového pohára v cestnej paracyklistike v kategórii MC4. Na majstrovstvách Slovenska v Žiline skončil v časovke v súperení so zdravými pretekármi štvrtý.

„Som veľmi rád, že tu môžem stáť a že ľudia na Slovensku si cenia aj výkony paralympijských športovcov. Šport spája ľudí, to je na ňom tiež krásne. Verím, že nám budete držať palce aj na paralympiáde v Riu de Janeiro,“ povedal J. Metelka v priamom prenose vyhlásenia ankety Športovca roka potom, čo si prevzal ocenenie od ďalšej úspešnej Piešťanky Martiny Moravcovej.

Úspechom pre piešťanského rodáka v rámci minuloročnej edície Športovca roka je aj celkové 15. miesto medzi jednotlivcami. „Športovec roka 2015 bola veľmi pekná prezentácia toho, čo slovenskí športovci dokážu a ako reprezentujú túto krajinu na celosvetovom pódiu. Veľmi si vážim pozvanie a o to viac ocenenie Paralympionik roka 2015. Tato kategória bola vyhlásená na Slovensku prvýkrát a verím, že je to začiatok novej éry začleňovania parašportu do národného povedomia. Myslím si, že šport má neobyčajnú vlastnosť – zjednocovať ľudí. Na POH v Londýne 2012 sme videli, ako sa návštevníci tešili všemožným výkonom atlétov z celého sveta, ktorí šli pri získavaní vytúžených výsledkov na okraj svojich síl. Slovensko je malá krajina s obrovským potenciálom a množstvom športovcov, ktorí si zaslúžia počuť ďakujeme. Preto ďakujem i ja, že som mohol byť v spoločnosti, ktorá žije športom,“ zverejnil J. Metelka na svojej oficiálnej webstránke.

O niekoľko dní neskôr uspel piešťanský paracyklista v ďalšej ankete, keď ho Slovenský zväz cyklistiky ocenil v rámci vyhlasovania Zlatého pedálu 2015 ako paracyklistu roka. J. Metelka sa tak zaradil medzi hviezdy slovenskej cyklistiky ako napríklad Peter Sagan.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 1, ktoré je v predaji od 5. januára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav