Na Marháte mrzli uši aj nosy, hriala slivovica

  • Šport / Ostatné športy
  • 5. januára 2016, 09:38
  • Autor:vd

Na Silvestra primrzlo a viac ako tisíc ľudí si obulo pevnejšie topánky, kým sa vydalo na najvyšší vrch v okolí Piešťan – Marhát. Klub turistiky TJ Bezovec ich vítal v dvoch stánkoch pod rozhľadňou. Za symbolické euro tu hladošom ponúkali slaninku s chlebom, horúci čaj, okrúhlu medailu i účastnícky preukaz. Počet kilometrov nebol dôležitý, každý si 44. ročník silvestrovského výstupu užil v miere, akú zvládol. Na vrchu mrzlo, len tak prašťalo.

Aj Banda Zlého Vojta mala čo robiť, aby zahrala pár trampských pesničiek bez omrzlín. Turisti, ale i športovo menej zdatní jedinci sa ohrievali, ako vedeli. Jedni si opekali špekáčiky i mrazom vyštípané tváre pri ohni, druhí tankovali z ploskačiek slivovicu, vodku, repák, orechovicu či ražnovicu. Našli sa aj takí, čo na Marháte strieľali zátky od šumivého alebo pili mrkvovú šťavu. Nálada bola ako každý rok vynikajúca.

„Prosím vás, povedzte môjmu kamarátovi Pikasovi, aby sa pri výstupe s každým hodinu neobjímal a nevykecával. Všetci sú už hore, len my ešte stále prestupujeme na mieste, respektíve ideme tempom jeden krok hore, dva dole,“ sťažoval si nešťastný mladý muž, tvoriaci tandem s najurečnenejším Piešťancom Pavlom Gavurníkom alias Pikasom. „Chcem si to poriadne užiť a Silvestra na Marháte osláviť, ako sa patrí. Preto sa s každým vítam. Nesiem si obrus, svietnik, šalát aj rezeň, budem tam stolovať ako pán,“ žartoval Pikaso.

Tým, že organizátori vydržali nápor turistov v mínusových teplotách od ôsmej až do popoludnia, podali doslova heroický výkon. „Je mi taká strašná zima, že si už nohy necítim. Myslím, že mi odmrzli nadobro,“ skonštatovala Iveta „Mucha“ Ondrášiková, zodpovedajúca za občerstvenie. Našťastie, pri stolíkoch sa partia dobrovoľníkov striedala, takže chvíľami sa mohli ich kolegovia poprechádzať a ohriať pri ohni.

Na vrchol Marhátu opäť vyšliapal paralympijský cyklista Jozef Metelka na bicykli. Jeho otec, J. Metelka senior, nešetril pálenkou i slovami pochvaly na krásny deň. Vôkol postávali ženy, muži, deti i starší ľudia, dokonca aj s francúzskymi palicami. Všetci sa zdravili, usmievali a tešili sa, že v zdraví vyšliapali hore. Rozhľadňa ponúkala výhľad do širokého okolia. Nad čapicami i kapucňami turistov žiarilo zubaté slnce. Odprevádzalo davy na všetky svetové strany – na Výtoky, do Starej aj Novej Lehoty, Modrovej, Nitrianskej Blatnice, Bojnej i Radošiny, do Piešťan i Vrbového, do Sokoloviec, Ratnoviec či Drahoviec, ale aj smerom na Hornú Stredu, Ostrov či Orvište. Tí, čo tento výstup absolvovali, by mali byť podľa nepísaného pravidla zdraví celý nasledujúci rok.

Poďakovanie

Redakcia Piešťanského týždňa srdečne ďakuje organizátorom za super akciu a futbalistom i lesníkom zo Starej Lehoty za obetavosť a správnu navigáciu na Marhát i z Marháta.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 1, ktoré je v predaji od 5. januára.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín