Silvestrovské chuťovky na jedno zahryznutie

  • Kultúra a spoločnosť
  • 23. decembra 2015, 09:30
  • Autor:Viera Dusíková

Blíži sa rozšafná silvestrovská noc plná ohňa, rachotu, zábavy i tanca. Šumivé potečie potokmi a na stoloch sa zaskvie pestrý výber chuťoviek, rolád, krémov, závinov a všakovakých dobrôt na jedno zahryznutie. Zobnutiu z taniera však predchádzajú náročné prípravy. Niekto tie lahôdky musí aj urobiť. Ak sa dielo vydarí, popasú sa nielen žalúdky, ale aj oči. Pripravili sme pre vás inšpirácie hodné šéfkuchárov prestížnych hotelov.

BRYNDZOVÁ PENA



POTREBUJEME:
150 g tvrdého syra
125 g masla
125 g bryndze
50 ml smotany na šľahanie
1 kávová lyžička mletej červenej papriky
soľ podľa chuti
POSTUP:
Zmäknuté maslo metličkami vyšľaháme spolu s bryndzou a mletou paprikou. Z plátkov tvrdého syra vytvoríme kornútik, ktorý naplníme bryndzovou penou. Ozdobíme kápiou a pažítkou.

ŠUNKOVÁ PENA

ŠUNKOVÁ PENA


POTREBUJEME:
150 g masla
100 ml smotany
250 g šunky
mletá sladká paprika
soľ
POSTUP:
Na veľmi jemno zomelieme šunku, ak je to potrebné, aj niekoľkokrát. Vyšľaháme zmäknuté maslo a postupne doň zašľahávame šunku a smotanu. Takto pripravenú penu osolíme a ochutíme štipkou mletej papriky. Penu môžeme použiť ako plnku do kornútikov alebo do zeleniny. Môžeme ju servírovať ako predjedlo alebo s pečivom na večeru či raňajky.

Pavol Masaryk, SOŠOaS

Recepty nám poskytol Pavol Masaryk zo Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Piešťanoch. Majster kuchár učí svojich zverencov „nóbl móresom“ v kúpeľoch, kde jeho žiaci praxujú.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek