Silvestrovské chuťovky na jedno zahryznutie

  • Kultúra a spoločnosť
  • 23. decembra 2015, 09:50
  • Autor:Viera Dusíková

Blíži sa rozšafná silvestrovská noc plná ohňa, rachotu, zábavy i tanca. Šumivé potečie potokmi a na stoloch sa zaskvie pestrý výber chuťoviek, rolád, krémov, závinov a všakovakých dobrôt na jedno zahryznutie. Zobnutiu z taniera však predchádzajú náročné prípravy. Niekto tie lahôdky musí aj urobiť. Ak sa dielo vydarí, popasú sa nielen žalúdky, ale aj oči. Pripravili sme pre vás inšpirácie hodné šéfkuchárov prestížnych hotelov.

KURACIA ROLÁDA


POTREBUJEME:
1 ks kurča
2 polievkové lyžice oleja mleté biele korenie
soľ

Plnka:

300 g mletého bravčového mäsa
100 g šunky
50 g oravskej slaniny
2 ks vajec
1 ks cibule
soľ
muškátový kvet
biele korenie

POSTUP:
Kurča úplne vykostíme, aby vznikol súvislý plát. Dvakrát zomleté bravčové mäso zmiešame s vajcami a šunkou nakrájanou na kocky. Pridáme na kocky nakrájanú slaninu, pokrájanú cibuľu, soľ, korenie a muškátový kvet. Na rozložený plát kuracieho mäsa rozotrieme plnku, zvinieme a previažeme niťou a uložíme na pekáč. Podlejeme vodou, vložíme do rúry a pečieme pri teplote cca 180 °C asi hodinu. Po vychladnutí pokrájame.

CESNAKOVÁ NÁTIERKA


POTREBUJEME:
150 g trvanlivej salámy väčšieho priemeru
100 g masla
100 g taveného syra
3 malé strúčiky cesnaku
1/2 cibule
soľ
POSTUP:
Zmiešame maslo, syrokrém – vyšľaháme do penista, pridáme prelisovaný cesnak, nadrobno nakrájanú cibuľku , dochutíme soľou. Z koliesok salámy tvarujeme kornútiky, ktoré plníme pomocou cukrárskeho sáčku cesnakovou nátierkou. Každý kornútik dozdobíme kúskom papriky alebo petržlenovou vňaťou či pažítkou.

CESNAKOVÁ NÁTIERKA

Recepty nám poskytol Pavol Masaryk zo Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Piešťanoch. Majster kuchár učí svojich zverencov „nóbl móresom“ v kúpeľoch, kde jeho žiaci praxujú.

0 Shares

Najnovšie správy

štvrtok, 28. mája 2020
Meniny má Viliam, zajtra Vilma