Opustené psíky prežili v útulku už aj piate Vianoce

  • Spravodajstvo
  • 23. decembra 2015, 08:37
  • Autor:am

Dostali sa do rúk nesprávnych a necitlivých majiteľov a už dávno nie sú chutnými šteniatkami malých až miniatúrnych plemien. V piešťanskom útulku psíky namiesto toho, aby spokojne driemali v peliešku pod zasvieteným vianočným stromčekom, likvidovali šuštiaci baliaci papier a víťazoslávne vydolovali zo zabaleného darčeka novú loptičku a kostičku, trávia najkrajšie sviatky roku v koterci, v spoločnosti ďalších opustených chlpáčov.

Pre tieto psíky sú darčekmi väčšie porcie jedla a zvýšený záujem o ich venčenie. „Ľudia si cez sviatky nájdu čas aj pre psíky, prinášajú granuly, ale najviac sa im zavďačia tým, že ich vezmú na prechádzku. Ďakujeme vopred tým, čo navštívia cez sviatky útulok a potešia zvieratká svojou prítomnosťou, pohladením, prechádzkou,“ povedala Ľubomíra Baleková, riaditeľka Útulku Piešťany.

Ak si niekto myslí, že na Štedrý deň sa zrazu rozhodne vziať domov psíka alebo mačičku, je na omyle. „Keď niekto príde s úmyslom vziať si zvieratko ako živý darček pod stromček, nepochodí. Zvieratko je živá bytosť s vlastnými potrebami, a nie zábavka na sviatky,“ informovala riaditeľka. Našťastie, ľudia už väčšinou rozmýšľajú nad dôsledkami. „Ľudia v našom meste sú zodpovední a rozumní, neevidujeme enormný nárast vyhodených zvieratiek priamo v Piešťanoch. Skôr ich prinášame z okolitých obcí,“ priznala Ľ. Baleková.

Zamestnanci si neoddýchnu ani v čase, keď iní ľudia sedia pred televíziou. Chlpáče sa o seba sami nepostarajú. „V útulku neexistuje voľný deň. Psíky treba pravidelne obriadiť, choré ošetriť, vyčistiť koterce a nakŕmiť.“

Ak chcete spraviť dobrý skutok a pomôcť psíkom, môžete tak urobiť už spomínaným venčením. Pracovníci sú vďační za každú granulu, piškótu, pochúťky, čistiace prostriedky, posteľnú bielizeň či koberce – veci, v útulku potrebné denne. Prispieť môžete aj finančne alebo si vyhliadnuť zvieratko a prevziať nad ním patronát.

„Tiež by sme prijali dočasnú opateru, hlavne na jar pre šteniatka a mačiatka. Ale najväčšou pomocou je adoptované zvieratko, žijúce v rodine. My sme ich prechodný domov a záchranný koráb nádeje, aby nemuseli prežívať na ulici nechcené a opustené. V útulku dostanú všetko, čo potrebujú – pravidelné krmivo, opateru, strechu nad hlavou, veterinárnu starostlivosť. Ale domov je vždy len domov,“ dodala riaditeľka.

Ktorémukoľvek psovi môžete dať šancu a nasledujúce roky vám spríjemní svojou prítomnosťou. Dokonca nie vždy musí byť váš nový „parťák“ malým šteniatkom, oveľa viac lásky a prítulnosti dostanete od psíka „v rokoch“. Prečítajte si príbehy šiestich štvornohých krásavcov z piešťanského útulku. Vek a hendikep im uberajú na príťažlivosti, no ich úžasná povaha to všetko vynahrádza.

Dvanásťročná dáma, stále temperamentná Rosena, je v útulku neuveriteľných päť rokov. K ľuďom je veľmi prítulná, neznesie sa však s fenkami. Psíkov akceptuje, má rada dlhé prechádzky. Patrí do skúsenejších rúk, i keď nie je náročná a stačí jej menší výbeh. Pracovníci stále veria v zázrak, že sa na sklonku života dočká svojej rodiny a bude vernou spoločníčkou.

FERINKO: Slepý psík sa skutočne usmieva

Teraz už osemročný psík Ferinko sa do útulku dostal v zlom stave vďaka rôznym cestám osudu z jednej karanténnej stanice. Mal roztrhané vankúšiky na predných labkách, oči napadnuté streptokokom. Jedno očko muselo byť vyoperované. Na druhé nevidí. Napriek tomu sa veľmi dobre orientuje, miluje ľudí a prechádzky. Ostatné psy nemusí, pribral, je z neho veľmi pekný chlpáč. Usmieva sa, a keby videl, tak by jeho očká určite žiarili radosťou. Pre hendikep nemá na adopciu veľa šancí, ale snáď sa nájde niekto, kto mu poskytne útočisko a bude ho mať rád takého, aký je. Stačí mu malý dvor a milujúci majiteľ. Odvďačí sa prítulnosťou a vernosťou. V útulku je od 29. 12. 2014.


ITALO: VEĽKÉ HRAVÉ ŠTEŇA
Mohutný Italo sa do útulku dostal v novembri 2014 z Potvoríc ako ročný. Zrejme sa ho majiteľ zbavil pre ťažkú dyspláziu kĺbov, dedičnú anomáliu psov všetkých plemien. Italo je veľké hravé šteňa, miluje prechádzky a najradšej je v spoločnosti ľudí. Patrí do rodinného domu, nie však k úplne malým deťom, ale pre veľkú silu do skúsených rúk. Po úspešnej operácii pravého kĺbu potrebuje miesto s prístupom bez schodov a vyžaduje šetriaci program, nie je to psík na dlhé trasy alebo behanie.

Italo

SCOTT: Dobrák vhodný k starším ľuďom
Staršieho osemročného vystrašeného psíka nahlásili na Obchodnej ulici v Piešťanoch, blízko útulku, vyhodeného z auta s evidenčným číslom z Považskej Bystrice. Po čase sa osmelil, je prítulný a ľudí miluje. Scottovi na vyšetrení zistili na ľavom oku šedý zákal. V areáli behá bez problémov, aj sa pohrá s ostatnými psíkmi. Nesmierne vďačný dobrák je vhodný na dvor rodinného domu k starším ľuďom. V útulku je od augusta 2014.

Scott

YTO: NEÚNAVNÝ PUBERŤÁK

Yto je trojročný pes, odobraný v rámci kontroly z nevhodných podmienok. Potrebuje pohyb, pretože je veľkým šteňaťom s neuveriteľnou energiou. Je rád v blízkosti ľudí a najšťastnejší vtedy, keď sa dosýta vybehá. Sledovať jeho ladné pohyby je zážitok. Neúnavný puberťák však potrebuje aj výcvik, pri vychádzkach veľmi ťahá. V útulku čaká od mája 2013.

Yto

BRUMO: Útulkový inventár čaká na šancu
Deväťročný, návštevníkmi neustále prehliadaný psík Brumo, je už stálicou. V útulku je od júla 2010, vianočné sviatky bez milujúcej rodiny zažije šiestykrát. Má poľovnícky pud, loví všetko, čo sa hýbe. Potrebuje človeka, čo naňho bude mať dostatok času, nehodí sa k malým deťom. Milý, hravý a veľmi prítulný patrí do športovo založenej rodiny. Miluje veľa pohybu a skáče ako gumová loptička. Znáša sa s fenkami aj so psami, svoju partiu má rád. Dá mu niekto šancu?

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava