Vianočné sviatky na hasičskej stanici

  • Spravodajstvo
  • 22. decembra 2015, 09:51
  • Autor:A. Mathiasová

Tohtoročné Vianoce strávi na hasičskej stanici v Piešťanoch päť mužov. V prípade potreby nasadia aj vlastný život za záchranu vzácnych hodnôt. Stres im nespôsobujú ani novoročné oslavy.

Do vianočnej zmeny sa príslušníci nehlásia sami, rozvrh služobného času majú rozplánovaný na celý rok. Pracovný čas je 24-hodinový, štátna služba trvá 16,5 hodiny a zvyšných 7,5 je pohotovosť na pracovisku. „Môžu aj odpočívať alebo pozerať televíziu. Sú akoby doma, i keď trávia čas na pracovisku,“ informoval Peter Galbo, riaditeľ Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Piešťanoch. Plamene hrozia v rovnakej miere v lete i zime, keď sa začne kúriť, vznikajú aj požiare z komínov. No koncom roka spočívajú služby najmä v zásahoch pri dopravných nehodách, prípadne kalamitách.

Príslušníci na riaditeľstve si pred sviatkami nachystajú vlastný stromček a hasiči na zmenách zase svoj. „Chcú si prostredie spríjemniť, skrášliť, niekedy býva osvetlené i nádvorie. Ale výkon v zmysle denného režimu dodržiavajú,“ povedal riaditeľ. Niektorým príslušníkom donesú polovičky aj koláčiky. „Rodinní príslušníci slúžiacu zmenu, i keď nie vždy a všetkých, prídu pozrieť. Istotne každého poteší návšteva priateľky alebo rodinných príslušníkov,“ prezradil P. Galbo. Zastaviť sa zvykne aj krajský riaditeľ. Počas sviatkov obchádza všetky hasičské stanice, poďakuje a zaželá chlapcom všetko dobré.

Štedrý deň v práci je súčasť ich povolania, tak to hasiči vnímajú. „Každý by, samozrejme, chcel byť doma. Rodiny s deťmi chcú spoločne stráviť Štedrý večer. Službukonajúci to riešia v rodinách tak, že si ju urobia vopred. Len samotárom viac vyhovuje služba. Ale príslušníci prežívajú počas hasičskej služby spolu veľa času, sú na seba zvyknutí. Je to partia vzájomne sa rešpektujúcich a prajných ľudí,“ povedal riaditeľ. Či si hasiči sadnú spolu aj k štedrovečernému stolu, závisí na zmene. „Väčšinou si nachystajú jedlo. Keď im do toho nepríde výjazd, večera je spoločná, dokonca si aj stôl nastierajú bielymi obrusmi, má sviatočný charakter.“ Darčekmi ich vrchnosť nezahádže, no navzájom sa obdarúvajú vtipom.

Počas novoročných osláv bývajú hasiči ostražití, aj keď populácia je uvedomelejšia. „Regulovaná pyrotechnika nespôsobuje ťažko riešiteľné problémy. Svetlice pravidelne niečo podpália, ale nie tak, že by sme mali enormný stres z príchodu Silvestra,“ povedal riaditeľ.

Na záver venoval P. Galbo i novoročné prianie čitateľom: „Všetkým želám pevné zdravie, veľa spokojnosti a každému nech sa darí podľa vlastných predstáv.“

Dočítate sa v dvojčísle Piešťanského týždňa, ktoré je v predaji od 15. decembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava