Mamičky nerady trávia sviatky v pôrodnici

  • Spravodajstvo
  • 22. decembra 2015, 10:01
  • Autor:A. Mathiasová

Priviesť na svet dieťatko počas sviatkov je pre celú rodinu krásny vianočný darček. Personál Nemocnice Alexandra Wintera v Piešťanoch sa snaží mamičkám tieto dni v pôrodnici spríjemniť. Porozprával o tom Oleksandr Dobrovanov, lekár z novorodeneckého a detského oddelenia.

Do niektorých rodín nosí Ježiško skutočne výnimočné balíčky. tento priniesol šťastie a radosť aj v piešťanskej pôrodnici v roku 2018.

Pracovné zmeny sú rovnaké ako inokedy, avšak stáva sa, že pre dovolenky lekári chýbajú. „Tí, čo pracujú cez sviatky, musia dupľom dávať na pacientov pozor, lebo Vianoce aj zdravotných pracovníkov zmäkčujú, čo môže viesť k strate pozornosti,“ povedal O. Dobrovanov.

V období pôstu už obyčajne máva personál pripravený stromček, adventný veniec, spoločne ozdobujú oddelenie a veľmi sa z toho tešia.
Má to vraj svoje čaro. Na oddelení vládne predvianočná nálada a prípravy k sviatkom, všetko vyzerá útulne. Dôležité je to aj pre čerstvé rodičky. „Mamičky nerady trávia Vianoce v nemocnici. Každá chce byť cez sviatky s rodinou doma, najmä ak ju tam čaká staršie dieťa. Veľmi sa teším, ak ich môžem prepustiť domov pred Štedrým dňom, lebo to je pre nich najväčší darček,“ usmial sa gynekológ. Ak na oddelení zostanú, majú slávnostnú večeru s tradičným vianočným menu – šalátom, rybou, oblátkami, ovocím. Po večeri zvyčajne prídu mamičky navštíviť príbuzní.

Na záver aj lekár O. Dobrovanov poprial Piešťancom krásne sviatky: „Prajem všetkým čitateľom veľa lásky do nového roku, aby v ich domoch vládla spokojnosť, úprimnosť a tolerantnosť. Majme radi jeden druhého a navzájom si odpúšťajme. Zvlášť chcem popriať kolegyniam z novorodeneckého oddelenia, chystajúcim sa do dôchodku! Užite si ho, dobehnite všetko nezrealizované a vysnívané nech sa stane skutočnosťou. A chcem, aby si čitatelia pamätali, že lekári novorodeneckého oddelenia, neonatológovia a pediatri patria do medicínskeho odboru, zásadným spôsobom ovplyvňujúceho kvalitu života novej generácie s vysokou spoločenskou, sociálnou a ekonomickou návratnosťou. Skrátka, našich najmenších pacientov správne štartujeme do života. A všetkým prajem, aby sa narodilo čo najviac šikovných a zdravých detí!“

Dočítate sa v dvojčísle Piešťanského týždňa, ktoré je v predaji od 15. decembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav