Cez sviatky vás zohrejú kukuričné brikety Granelam

  • Nezaradené
  • 22. decembra 2015, 14:33
  • Autor:pr-č

Ide o novinku? Áno aj nie. Výroba brikiet z odpadových materiálov nie je žiadnym novým javom. Vyrábajú sa z drevených pilín, triesok či starého papiera. Brikety z kukuričných oklaskov sme tu však ešte nemali. Výrobňa sa nachádza v Ostrove, len pár kilometrov od Piešťan.

Výrobcom tohto ekologického produktu je Granelam a.s. Prečo ekologického? Pretože po spálení kukuričných brikiet sa do ovzdušia uvoľní rovnaké množstvo oxidu uhličitého, aké predtým rastlina za svojho života premenila na kyslík. Žiadne nadbytočné emisie. „Ide o unikátnu dánsku technológiu, v Európe bezkonkurenčnú. Pracuje s ňou asi len pár podnikov v Severnej Amerike,“ prezradil predseda predstavenstva Juraj Schuchmann.

Podnik sa zaoberá najmä produkciou osív kukurice pre nemeckú firmu KWS Einbeck. Pri tomto procese sa zberajú celé klasy, následne sa sušia a odzrňujú. Zvyšné oklasky donedávna firma považovala za odpad. Počas rozširovania technológií v spoločnosti vznikla myšlienka na spracovávanie prebytkov do brikiet, a pretože išlo o ekologický nápad, firma dostala aj dotáciu z fondu Európskej únie.

50 ton kukuričných oklaskov sa zmení na brikety.

Vstupujeme do obrovskej poľnohospodárskej haly, od podlahy po strop vyplnenej horou, tvorenou asi 50 tonami oklaskov. Zo susednej haly počuť hluk stroja, ťahajúceho sa pozdĺž celej miestnosti. Výrobný proces začína v zásobníku, kam nakladač vozí oklasky. Zo zásobníka putujú po automatickom dopravníkovom páse do drvičky, aby sa za pár sekúnd premenili na úlomky vo veľkosti jemného štrku. Spracovaný materiál putuje po ďalšom páse do hučiaceho lisu, kde sa drvina pod tlakom 200 atmosfér vo veľmi vysokej teplote mení na nekonečnú drevnatú tyč hrubú 7,5 centimetra. Tá po tridsiatich metroch vstupuje do automatizovanej píly na opačnom konci haly. Počas cesty pod rezací kotúč stihne hmota dostatočne vychladnúť, aby z nej píla mohla rezať 32-centimetrové brikety. Tie ďalej putujú po piatich kusoch do prístroja, ktorý ich spolu s etiketou zabalí do fólie. Hotové brikety sú okamžite pripravené na použitie.

Podľa certifikátu a etikety je výhrevnosť balenia 17 MJ/kg, teda porovnateľná s vysušeným tvrdým drevom. Otestovali sme zopár balíčkov a súhlasíme s týmto tvrdením. Hoci sa z čerstvých brikiet ešte pár hodín uvoľňovala v igelitovom balení vlhkosť, bez problémov sme ich použili na založenie ohňa v kombinácii s papierom a drevenými trieskami.

Automatická píla vyrába brikety rovnakej dĺžky.

Oproti dreveným polenám sa brikety rýchlejšie rozpadnú na pahrebu, ktorá však horí dlhšie a rovnako účinne. Ráno sme v ohnisku našli ešte zopár „živých“ uhlíkov a opäť z nich založili oheň. Množstvo popola je porovnateľné s drevenými polenami.

Cena za štandardné balenie 5 kusov brikiet hrubých 7,5 cm a dlhých 32 cm s celkovou hmotnosťou 7,6 kilogramov je 1,20 eur. Paleta, obsahujúca 90 balíčkov a vážiaca 684 kg, vyjde na 108 eur. Dĺžka brikiet je vhodná do väčšiny krbových vložiek, kachlí či sporákov. Ak sú pre vaše ohnisko príliš dlhé, dajú sa bez námahy rozlomiť v rukách a skrytým bonusom je, že začerstva voňajú ako pukance. Zakúpiť si ich môžete priamo u výrobcu na vrátnici podniku Granelam v Ostrove, prípadne v Záhradnom centre Charvát na Ulici A. Hlinku v Piešťanoch.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav