Malé deti a muži potrebujú prekvapenia

  • Spravodajstvo
  • 21. decembra 2015, 13:46
  • Autor:A. Mathiasová

Silviu Šarköziovú sme zastihli tesne po koncerte Cigánskych Diablov vo vypredanom Dome umenia v Piešťanoch. Milá a šarmantná violončelistka a speváčka priblížila, ako to u nich doma vyzerá počas vianočných sviatkov. Prezradila tiež, či jej manžel Ernest a dcéra Vanessa pomáhajú s prípravami, a ktoré vianočné rozprávky určite v ich bratislavskom príbytku nemôžu chýbať.

Vianočná atmosféra začína u Šarköziovcov veľmi skoro. „Často návštevy už koncom novembra vidia u nás svietiť vianočný stromček. Vždy sa na tom pobavia. Niekedy zabudnem, že už som stromček dávno urobila, a hostia sa začnú šúľať od smiechu,“ prezradila krásna S. Šarköziová. Pred najkrajšími sviatkami v roku prežíva rodina veľmi hektický čas. „Mávame takéto obdobie počas každých vianočných sviatkov, na konci každého roka. Vždy sa bojím a žijem v napätí, či všetko stihnem. A aby som sa nestresovala príliš a užila si sviatky, robím všetko vo veľkom, veľkom predstihu,“ povedala umelkyňa.

Cez Vianoce už netrénujú


Sviatok svätého Mikuláša stále oslavujú aj najznámejší Cigánski Diabli. „Malé deti a muži potrebujú prekvapenia,“ zasmiala sa hudobníčka. „Čiže pripravujem aj mikulášske balíčky, umyjú si čižmičky. Dodržiavajú to.“ Tajomné ukladanie darčekov k topánkam sa však nekoná, pani domu sa už nocou nezakráda. „To už nerobím, ale stále sa obdarúvame,“ dodala krásna violončelistka.

Často si stihnú vydýchnuť až na poslednú chvíľu. „Voľno mávame až deň, dva pred Vianocami,“ zamyslela sa umelkyňa a spomenula, že tento rok majú predstavenie ešte aj 26. decembra. „Keď je človek takto rozbehnutý, o to viac si užije vianočnú atmosféru.“ V takomto období doma už ani necvičia, iba ak dôjde k zmene projektu. Vtedy sa hudobníci stretnú a opakujú náročné skladby.

Špeciálny stromček


Vianočná výzdoba zostáva len na „krku rodiny“ – hudobníčke Silvii. Manžel ani dcéra so stavaním stromčeka a ozdobovaním nepomáhajú. „Vanesska sa uplynulých rokoch aspoň pozerala a odobrovala mi výzdobu a či dáme ešte nejakú farbu, alebo necháme stromček dvojfarebný. Teraz je len na mobile alebo počítači, a keď sa opýtam na jej názor, len sa tvári, že pozerá. Niekedy mám pocit, že Vianoce pripravujem a aj sa z nich teším sama,“ podotkla s humorom muzikantka, no zároveň dodala, že inšpiráciu pre výzdobu stromčeka hľadá na sociálnej sieti. „Veľmi zaujímavý som zbadala na internete, krajčírsku figurínu s akousi vianočnou sukňou. Ľudí prekvapí,“ prezradila a skonštatovala, že pred rozhovorom pre Piešťanský týždeň to ešte nikomu nepovedala.

Šarköziovci si určite v televízii zapnú aj vianočné rozprávky, hoci pani Silvia ich vníma už len ako kulisu: „Robím niečo iné, už ich nepozerám, sú obohraté. Ale teším sa z tej atmosféry, ísť u nás musia.“ Počas klasickej Popolušky, Pyšnej princeznej či Mrázika kanál určite neprepne.

Večeru si presadila pani Silvia


Štedrý deň vyzerá v muzikantskej rodine rovnako ako u väčšiny Slovákov. „Celý deň sa postíme, pomaličky pripravujem večeru, šalátik, a tak. Oni dvaja pozerajú rozprávky,“ prezradila speváčka. Na sviatočnom stole dominuje ryba. „Máme kapra. Pôstne Vianoce som si presadila ako jednu z mála vecí v rodine. Večera bude štedrá, ale aspoň do polnoci bez mäsa,“ povedala so smiechom Silvia. O tejto téme viedli s Ernestom bojové konverzácie. „Manželova rodina máva na štedrovečernom stole mäsko aj pečienky. U nás doma nie sú. Oni aj tak po večeri idú k babičke a tam zhrešia aj pred polnocou. Ale aspoň nie u nás,“ poznamenala s úsmevom speváčka.

So zabehnutými kostičkami, našťastie, skúsenosti nemá. „Vanesska ani Ernest neľúbia veľmi rybu, jedia filé. Ja jediná si pochutnávam na kaprovi. Úplne ho zbožňujem, aj keď mi počas roka nenapadne ho urobiť. Pri jedení si dávam pozor, nič sa mi zatiaľ nestalo,“ povedala violončelistka. Pri rozprávaní však načrela aj do detstva a pripomenula silný, i keď negatívny zážitok: „Čakanie s vysnívaným darčekom, korčuľami, na koniec sviatkov a návštevu ľadovej plochy sa nedalo vydržať. Tak som ich obula a zašla za kamarátkami po pochvalu. Prechádzka po snehu skončila zlomenou ruku. Krásne novučičké korčule ma takto zradili.“

Čo by potešilo krásnu muzikantku tento rok? „Mne už je to veľa rokov jedno. Ako deti sa tešíme na darčeky, rýchlo sa chceme najesť a čakáme, pozeráme pod stromček. Keď je človek dospelý, vychutnáva si atmosféru a niekedy aj zabudne, že dal pred večerou pod stromček darčeky,“ zasmiala sa S. Šarköziová a spomenula, že niekedy aj stihne umyť riad, kým si spomenie, že ju ešte čaká prekvapenie. „Teší nás príprava, čo komu kúpime. Ale samotné rozbaľovanie ani nie.“

Hudobníci na Silvestra musia hrať


Mnohí si pred koncoročnými oslavami snažia v práci vybaviť dovolenku, u muzikantov je to presne naopak. V závere roka čaká Šarköziovcov práca ako i vlani. „Hudobníci veria, že ak na Silvestra nehrajú, smoly sa nezbavia celý rok,“ povedala S. Šarköziová. Cigánski Diabli začnú rok 2016 veľkolepo, vystúpením v Tatrách.

Dočítate sa v dvojčísle Piešťanského týždňa, ktoré je v predaji od 15. decembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav