EuroCup chceme hrať aj budúci rok, vraví výkonný riaditeľ Čajok Miloš Drgoň

  • Šport / Basketbal
  • 20. decembra 2015, 12:56
  • Autor:Tomáš Horký

Basketbalistky Piešťanských Čajok majú za sebou premiérové pôsobenie v druhej najprestížnejšej ženskej súťaži v Európe. Zo šiestich zápasov Európskeho pohára dokázali Piešťanky vyhrať dva a hoci skončili na štvrtom mieste v skupine, za svoje výkony sa rozhodne hanbiť nemusia. Ich účinkovanie v súťaži bolo pre mnohých veľkým prekvapením a Čajky ukázali, že sa môžu rovnať aj silnejším a bohatším celkom. Účinkovanie Piešťanských Čajok v EuroCupe zhodnotil výkonný riaditeľ klubu Miloš Drgoň.

Piešťanské Čajky majú za sebou premiérové účinkovanie v EuroCupe. Napriek extrémne ťažkej skupine ste sa v silnej konkurencii nestratili a dokázali ste vyhrať dva zápasy v Turecku. Ako hodnotíte vystúpenie tímu v Európskom pohári?

Po žrebe bolo jasné, že sme vo veľmi náročnej skupine. Bolo ťažké odhadovať našu úspešnosť, pretože hrať proti takým veľkoklubom bola výzva. Čakalo nás však obrovské kvantum práce, ktoré sme si nevedeli predstaviť. Oficiálny server súťaže prognózoval, že sme nováčik, ktorý môže zaknihovať zopár prekvapení. Odhadli nás teda veľmi dobre. Počas EuroCupovej premiéry sme sa všetci učili a všetci sme robili aj chyby. Vedenie, tréneri i hráčky. Bolo to pre nás niečo nové, no z chýb sa človek učí a len to nás môže posúvať ďalej.
Čajky si v zápasoch overili, že môžu hrať viac než vyrovnane aj so silnými súpermi. Uvidíme piešťanské basketbalistky v tejto súťaži aj o rok?

Keď sa nám podarí, zabezpečiť dostatok financií, tak aby sme ju chceli hrať aj o rok. Určite sa o to pokúsime. Máme pred sebou pol roka na to, aby sme zohnali približne 50 tisíc eur. Urobíme všetko preto, aby sme dievčatám naďalej umožňovali hrať kvalitnú súťaž a aby fanúšikovia mohli v Piešťanoch opäť vidieť atraktívne zápasy. Držte nám palce. 
Hráčky najmä výkonmi v Istanbule a Adane nastavili latku vysoko. Čo bude dôležité, aby o rok zvládli aj ďalšie zápasy? Najmä na domácej palubovke, kde nedokázali ani raz zvíťaziť…

Možno príliš skoro uverili, že môžu s takýmito družstvami hrať viac než vyrovnane. Hrali sme na 110 -120 percent. Hrať nad rámec svojich možností však dlhodobo nie je možné. Baby potrebujú byť tréningovo pripravené tak, že ich 100 percent bude terajších 110. Potom môžeme byť úspešní v národnom, ale aj medzinárodnom meradle. Máme ešte stále mladé a neskúsené dievčatá. Postupne budeme dbať na to, aby sa výkon, ktorý sme podávali v EuroCupe stal štandardom.
Fanúšikov v Piešťanoch zápasy Európskeho pohára prilákali v hojnom počte. Na každý z troch domácich zápasov bolo takmer vypredané. Bude náročné dostať ľudí na tribúny aj v extraligových zápasoch?

Je to vec filozofie fanúšika. Fanúšikovia v iných krajinách prídu na zápas, pretože svojou účasťou chcú podporiť svoj tím. Bez ohľadu na to, či hrá s prvým, alebo posledným. Toto je pri slovenských fanúšikoch veľmi kolísavé. My musíme zabezpečiť, aby dievčatá hrali rovnako naplno aj proti slabším súperom, nie len proti silným. Aby hrali stále svoju hru a verím, že potom sa hala bude postupne napĺňať. Kultúrne prostredie tu majú, cena vstupného, tiež nebola prehnaná. Chceme si poctivou prácou fanúšikov zaslúžiť. Podotýkam, že zisky zo vstupného nám príliš s rozpočtom nepomáhajú. V EuroCupe, to bolo možno desať percent.
Účinkovanie v druhej najprestížnejšej basketbalovej súťaži žien v Európe rozhodne nie je lacnou záležitosťou. Môžete priblížiť, koľko vás EuroCup stál?

Finančná stránka tejto súťaže sa pohybuje na úrovni 40 tisíc eur. Je v nich cestovanie, ubytovanie pre súperov, rozhodcov komisárov a takisto aj odmeny pre nich. Ďalej je to samotná organizácia zápasov, časomiera, štatistiky, priamy prenos, medzinárodné licencie či ďalšie záležitosti. Ešte stále nevieme, ako dopadne našich desať tisíc eur. Tie sme dali FIBE, ako depozit. V prípade nesplnenia niektorých kritérií z toho odpočítavajú pokuty.
V basketbale to nefunguje, ako vo futbale. Kluby  v EuroCupe nemôžu zarobiť na prémiách za víťazstvá, či postupy. Čo si o tom myslíte?

Prečo to FIBA nechce pustiť do komerčnej aktivity, neviem. Je pravdou, že najmä mužské kluby sa už viackrát vzopreli a organizovali si súťaže sami. Keďže sme nováčikom v európskych súťažiach, ťažko očakávať, že nás niekto bude počúvať. Určite nie je správne, že kluby nedostávajú žiadne prémie. Viem, že nejaké snahy sú. Či už len povolenie reklám okolo ihriska počas zápasu, alebo umiestnenie sponzorov na dresoch by bolo prínosom.
Čo teda celky, ako Piešťanské Čajky motivuje aby hrali v Európskom pohári? Dá sa povedať, že ide o stratovú záležitosť…

Pretože chceme patriť medzi elitné európske družstvá. Takisto sme presvedčení, že treba prinášať neustále niečo viac pre divákov. Netvrdím, že o rok budeme hrať inú súťaž, no fanúšik chce vidieť medzinárodnú konfrontáciu a zaujíma ho to viac, ako extraliga. Našou filozofiou je dávať šancu najmä slovenským hráčkam, ktoré môžu reprezentovať Slovensko. Preto, aby rástli, musia hrať čo najviac kvalitných medzinárodných zápasov. To sa nám zatiaľ aj darí a nemáme družstvo preplnené legionárkami. 
Besiktas JK Istanbul, Sparta&K Moskovská oblasť i Adana Aski patria k veľkoklubom. Ukázala vám táto konfrontácia niečo nové aj na funkcionárskom poli? 

Rozdiel bol napríklad v tom, že v týchto družstvách tvorí realizačný tím okolo 17 pracovníkov. Dá sa povedať, že je to vo vyspelejšom športovom svete bežné. My sme tu zatiaľ dobrovoľníci, ktorí robia basketbal popri zamestnaní bez nároku na odmenu. Robia tým podporu trénerom i hráčkam. Na to, aby fungovali, je treba X ďalších, neviditeľných. Patrí im za to obrovská vďaka, pretože hoci sú možno najmenej viditeľní, sú veľmi dôležití. Bohužiaľ, v súčasnosti na profesionálny realizačný tím nemáme prostriedky. 
Výkony niektorých hráčok v EuroCupe zrejme neunikli ani rôznym skautom, agentom či manažérom z lepších klubov. Je predpoklad, že bude o niektoré Čajky záujem?

Ak si nájdu lepší klub, kde dostanú priestor tak im to prajem. Nemyslím si však, že by sa nejako extrémne roztrhlo vrece s ponukami. U nás majú baby istotu, že dostanú priestor a majú tu potrebné zázemie. Keď sa však rozhodnú ísť, nebudeme im v tom brániť. Myslím si, že podmienky, ktoré majú u nás sú priamo úmerné s ich kvalitou.

Ukázali vám zápasy Európskeho pohára nedostatky v hráčskom kádri? 

Všetky baby, ktoré tu teraz máme ešte môžu rásť. Je treba, aby dali basketbal na prvé miesto svojho života .Určite potrebujeme dosiahnuť stav, že naše hráčky potrebujú byť sebavedomejšie napríklad v útočnom, obrannom doskoku, pri trestných hodoch, či v dobrých streleckých príležitostiach. To by sa mohlo o rok zlepšiť. O prípadných posilách, je skoro hovoriť. Možno nebudú na programe žiadne zmeny. 

Vo zvyšku sezóny sa budete sústrediť už len na slovenskú súťaž, kde budete obhajovať druhé miesto. Čajky sú ambiciózny klub, ktorý myslí na najvyššie priečky. Je už reálne zosadiť Good Angels z basketbalového trónu?
Treba ísť krok za krokom. Vo februári bude reprezentačná prestávka a je dôležité, aby naše hráčky boli dostatočne pripravené reprezentovať v kvalifikácii o majstrovstvá Európy. Hneď potom nás čaká Slovenský pohár, kde by sme sa mali pravdepodobne stretnúť s Ružomberkom. Chceme prejsť do finále a tam by sme tiež radi uspeli. Potom príde play-off. Jednoznačne v ňom chceme ísť do finále a nechceme, aby bolo jednostrannou záležitosťou Good Angels. 
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj