Primátora chcú mať poslanci pod kontrolou

  • Spravodajstvo
  • 18. decembra 2015, 12:38
  • Autor:SITA

Primátor Piešťan Miloš Tamajka bude môcť robiť zmeny v rozpočte mesta len do výšky 3 000 eur mesačne, okrem toho o každej zmene bude musieť informovať poslancov. Rozhodli o tom poslanci mestského zastupiteľstva v reakcii na zistenia hlavného kontrolóra o uzatváraní dohôd o vykonaní práce.

Kontrolór niektoré takéto dohody označil za nehospodárne, neefektívne a neúčinné vynakladanie verejných prostriedkov. Mestskí poslanci nemali o uzatváraných dohodách so zamestnancami mestského úradu a ďalšími osobami žiadne informácie. Nevedeli ani o tom, že radnica uzatvorila dve dohody aj s Tiborom Nyitrayom, ktorý je spolu s viceprimátorom Michalom Hynekom spoločníkom v rovnakej firme. ,,Z tohto dôvodu sme usúdili, že bude vhodné konanie pána primátora mať pod kontrolou. Bude môcť robiť rozpočtové opatrenia len do výšky 3 000 eur mesačne a na najbližšom zasadnutí mestského zastupiteľstva nás bude musieť o nich informovať,“ povedala poslankyňa Zita Bruncková, ktorá uznesenie navrhla.

Opatrenie platí napriek tomu, že Piešťany nemajú schválený rozpočet na rok 2016. Ak by chcel Tamajka vykonať rozpočtové opatrenia nad stanovenú čiastku, musel by podľa Brunckovej zvolať mimoriadne rokovanie mestského zastupiteľstva, ktoré by mu to mohlo v odôvodnenom prípade povoliť. Mestské zastupiteľstvo v Piešťanoch tiež prijalo uznesenie, podľa ktorého sa na hospodárenie samosprávy má pozrieť ministerstvo financií a Najvyšší kontrolný úrad. Úlohou podať podnet poverili poslanci hlavného kontrolóra Petra Konečného.

Poslanci mestského zastupiteľstva už začiatkom októbra prijali uznesenie, ktorým vyslovili nedôveru primátorovi Tamajkovi, viceprimátorovi Michalovi Hynekovi a vtedajšej prednostke Dáši Rehákovej. Vyslovenie nedôvery vedeniu mesta však nemalo žiadne právne účinky.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav